nedeľa, 31. júla 2011

Slahackova trikolora


Skvely, jednoduchy recept. Ak nepocitame cas tuhnutia jednotlivych vrstiev, mozem povedat, ze je nenarocny na pripravu, na suroviny.  Medzi tuhnutim jednotlivych vrstiev som robila ine prace, takze sa mi ani nezdalo, ze jej priprava trvala dlho. Biela cast je velmi lahodna. V povodnom recepte bolo pridane zltko na prifarbenie, ale ja som ho vynechala. Pridala 1 PL praskoveho cukru na dochutenie. Na buduce pridam este vanilkovy extrakt a bude to absolutne fantasticke. Ruzova cast je najsladsia, ale tym ,ze  som pridala skvely domaci, sladkokyselkavy  dzem z ribezli, bolo to tak akurat. No a uplne vsetko vyvazila horkava chut kakaa v tretej , vrchnej casti. Este som musela vrch trochu zamaskovat poprasenim kakaa, pretoze som bola netrpezliva a moja zelatina uz bola trochu viac stuhnuta akoby sa ziadalo a tie hrcky sa mi nepodarilo uz rozslahat dohladka . Takze nezabudajte: trpezlivost ruze prinasa:)

sobota, 30. júla 2011

Prawn and Tuna Jambalaya - po slovensky: rizoto s krevetami a tuniakom



Jambalaya - je vlastne obdoba rizota, ktore je zname v nasich koncinach. Jambalaya – jeho korene pochadzaju z juznej Louisiany. Kreolske jedlo ovplyvnene kulinarskymi vplyvmi Spanielska a Francuzska. Existuje nespocetne mnozstvo variacii na toto jedlo. Jambalaya môže byť s hovädzim, bracovym, kuracim, kacacim masom, krevetami,ustricami, rakmi, parkami alebo aj s ich kombinaciami. Standardne  ochucovadla pre toto jedlo: zelena paprika, kajenské korenie, paradajky, paprika, zeler a cibula. Vseobecne plati, ze najprv dusime zeleninu a potom pridame maso dusene alebo varene, potom vyvar, prip. vodu, pradajky, korenie ryzu. Zmes je povarime, pokial ryza nie je makka. Pozor, aby sme ju nerozvarili! Krevety, alebo ine potraviny, ktore by nemali byť rozvarene pridavame  ku koncu varenia. Uz dlhsie som  mala chut na krevety. Chcela som vsak nieco take mnam. Prisiel mi pod ruku tento recept, ktory som si vytrhla z nejakeho anglickeho casopisu a statocne odpocival na dne suflika. Robil spolocnost ostatnym receptom, cakajucim v poradi na vyskusanie. Maximalne som spokojna s tymto receptom. Presne naplnil moje chutove ocakavnia. Napraskala som sa dopopuku :).  No a najvacsim vyznamenanim pre mna bolo, ked si manzel vypytal duplu!!! A to on nie je velky kamarat s rizotom:).



utorok, 26. júla 2011

Bravcove kare na stave s hraskovou ryzou

Tento recept nemam nafoteny, pretoze som ho vobec neplanovala pridat na blog. Bolo to vsak vyborne (mimochodom casto robievam masko na stave v roznych konecnych upravach), ze by bolo skoda nechat si to iba pre seba:). Hadam niekoho inspiruje a ked uz nic ine, tak aspon moje vrabciatko  bude mat postup ako si pripravit chutne masko:).

nedeľa, 24. júla 2011

Kvietkovany tvarohovnik



Linecke cesto s citronovo-tvarohovou plnkou . Vrch kolacika je zdobeny  vykrajovanymi kvietkami z druhej polovice cesta, ktore som prifarbila nahnedo kaakom. Trochu to ziskalo na atraktivnosti kolacika. Dobky v kvietkach su robene domacim ribezlovym dzemom od mojej sestricky Evicky. Na plnku som pouzila tvaroh Quark, ale myslim, ze hrudkovity tvaroh by bol vhodnejsi. Plnka sa mi zdala trochu hutnejsia akoby mala byt na moj vkus. Kolacik je vhodny ku grilovacke, alebo ako sladky nasupcek  na vylety do prirody  a pod.

Falosny gulas




 Tento jednouchy recept ma vracia spomienkami do mojho detstva.  "Falosny gulas" varievala moja mamka a aj moja babka. Skvela rychlovka. V  kombinacii s uhorkovym salatom ( najlepsie z vlastnej zahrady:) ) je fantastickou bastou. Samozrejme ony to varievali z vlastnej urody v zahrade::) a preto to bolo ovela, ovela chutnejsie. Ja som recept trochu inovovala a papriky som pridala roznofarebne, Gulas tak ziskal aj na vizazi. Paradajky som pridala uz lupane z konzervy:). Pamatam si,  ze pri konzumacii tohoto gulasu mi ako dietatu vadili tie supky z paradajok :). No a komu by sa chcelo paradajky obvarat a supat ich, ked z konzervy je to ovela rychlejsie?:)

Ovocny salat


Skvele osviezenie na horuce letne dni.Jednoduche,nenarocne na pripravu. Ovocie mozno kombinovat podla chuti, prip. podla toho, co dom da:). Samozrejme dobre schladeny z chladnicky chuti najviac. Ja som ochutila trochu Pimm's -om a videlo sa mi to malo, tak som pridala trochu Amaretta a potom to uz bolo super. Samozrejme pre deti dochutime iba ovocnym dzusom.

sobota, 23. júla 2011

Pecena bravcova krkovicka na rozmarine

Bravcova krkovicka napacovana v rozmarinovej marinade. Miestami mi pripominala az chut diviny. Rozmarin je dost aromaticka bylinka, tak to prosim neprezente:). Podavala som s opekanymi zemiakmi a cerstvym uhorkovym salatom.

piatok, 22. júla 2011

Levandulova zmrzlina - Lavender ice Cream




Este pred rokom som slubila mojej sestre, ze vyskusam tuto zmrzlinu. Akosi to vtedy nevyslo, az teraz po roku som ju vyskusala. Mozem konstatovat, ze je  fakt uuuuuuuzasna. Ani som nemyslela, ze levandulova chut je taka prijemna.  Uplne ma dostala. Viem si predstavit tu uzasnu chut Matkinych levandulovo-limetkovych cookies, ktore verim, ze coskoro vyskusam. Mnam, uz teraz sa nane tesim. Je to vlastne moja prva skusenost s levandulou v kuchyni a dufam, ze nie posledna. Povodny recept je od Evulqy. Ak aj vas oslovila tato levandulova zmrzlina, nech sa paci tu je recept a fotopostup.

streda, 20. júla 2011

Salat zo zlteho melona




Tento salatik som objavila v najnovsom cisle madarskeho elektronickeho caspoisu Kifoztuk (www.kifoztuk.hu ). Kombinaciu zelera a jablcka poznam, ale zlty melon k tomu, jednoznacne zvysuje level tejto chutovej kombinacie.  Inspiracia teda bola, ale ja som si trochu recept upravila podla seba. Ved ako inak :). Dochutila som ho stipkou soli a stipkou bielho korenia. Ano, ano, dobre citate . Ovocny salat dochuteny solou a korenim. Dala som tam naozaj iba stipku, aby sa zvyraznila chut tohoto ovocneho salatu. V povodnom recepte bola uvedena iba majoneza. Ja som riedila s Greek style jogurtom, co smaozrejme salat odlahcilo. Salat je sviezi, sladko-kyselkavej chuti . Podavame  ho dobre  ochladeny z chladnicky v mistickach z melonu.

pondelok, 18. júla 2011

Lahodny broskynovy zakusok



 Vyborny zakusok na tieto letne dni. Ovocie mozete pouzit podla chuti. Jedine, s cim som nebola spokojna boli keksiky ako podklad. Velmi namokli a trochu sa prilepili na spodok plechu. Mozno tie moje keksiky, tore som pouzila boli velmi jemne. Nabuduce si urcite urobim "podlozku " piskotu zo 4 vajec a bude to absolutne dokonale.Pri ovocnej plnke doporucujem rozmixovat ovocie. Ja som rezala broskyne na male kusky, ale asi nie dost male:), pretoze pri rezani zakusok bol trochu taky kostrbaty. Sem tam nejaka ta broskynka vyliezla von:) Inak absolutne dokonaly a chutovo vyborny zakusok. Pod vrstvou slahacky schovane jaffa cake, prijemne chrumkava cokoladka, osviezujuca ovocna plnka a jemny pudingovy krem.

nedeľa, 17. júla 2011

Oslava II.


Druhou vyznamnou udalostou pocas nasej tohtorocnej dovolenky na Slovensku bola oslava manzeloveho zivotneho jubilea. My sme uz vlastne oslavili narodeniny na Guernsey, ale oficialna oslava so sirsou rodinou a priatelmi sa konala az teraz. Bolo to dost narocne. Najprv promocie a o dva dni oslava narodenin. Esteze mam dve skvele sestry, ktore mi straaasne vela pomohli. Evka, Zuzka, dakujem vam velmi pekne. Mozno keby sme boli doma, tak by to bolo vsetko inak. Napriek tomu, ze sme menili termin oslav, prekladali miesto konania prinajmensom trikrat, neprisiel nam dohodnuty DJ, tak mozem konstatovat, ze vsetko dobre dopadlo. Myslim, ze kazdy sa bavil a zabava gradovala na plne obratky:).





Po uvodnych peripetiach s DJ , gratulaciach a prihovoroch sme dali pripitok,zaspievali zivioooo,  zjedli predjedlo, polievku a hlavne jedlo.. Kym sme tieto uvodne ceremonie absolvovali prijemnu zvukovu kulisu nam vytvoril skvely nahradny DJ. A tak mohla zacat zabava.


prestieranie bolo ladene do kiwi zelenej s kremovou,
bolo to svieze, zaroven elegantne
pripadala som si ako na svadbe-
uvodny tanec , ale uz staromanzelov:)


ocinko so svojou prvorodenou dcerou


s mladsou dcerou

zabava graduje:)

tanecnice z luk, z Lucnice... :). Aj jeden" lucniciar" sa k nim pridal.
Jarko, Zuzka, Magduska boli ste skveli:)

jede, jede masinka...

samozrejme nechybala ani narodeninova torta.
Obsahovala presne vsetko , co ma oslavenec rad
a co je pre neho nevyhnutne:)

ako sa vytesuje z osvetielkovanej torticky

autorka torticky - neter Vikinka
drahy, ide ti to skvele:)

Okrem narodeninovej torty boli na oslave  samozrejme aj zakusky. Mali sme domace, vdaka mojim sestrickam a neterkam a este som mala aj objednane v cukrarni . Domace som nepocitala ( ved pozri foto) , ale kupenych bolo 290 kusov. Ked pani prevadzkarka v hoteli, kde sme mali oslavu zbadala kolko tych zakuskov je, tak sa ma pytala, ci idem svadbu robit.Na oslave nas bolo 30 ludi. No mozem ja zato, ze sme taka zakuskova familia?  Toto su zakusky od mojich sestriciek a neteriek. Dakujem vam a dakujem aj mojmu zlatemu svagrikovi Romankovi, ktory este aj po dvoch dnoch zoskraboval cukor z dlazky v kuchyni:).

vlavo: jamajka rezy,
vpravo: ovocne so zelatinou

laskonky, specialne pre Nikusku

linecke s roznymi plnkami, rozne zdobene

opat linecke

papucky, uzasne Luckine pralinky

papucky po druhe:), vpravo: snehove spice

ruzove muffiny- jahodove

mini samrole, rafaelo gulky

"smecove" gulky

 K tymto vsetkym si este domyslite z cukrarne ( zial, uz som nestihala odfotit): tri bit, zebra rezy, puncove rezy, venceky, trencianky, cokoladove plnene kosicky, zamatova rolada. Staci to? Myslim, ze hej:).

 No a na druhy den sme pokracovali v oslave dalej. Dozvuky boli boli perfektne. Nalada bola uzasna. Jednoducho radi sa bavime:).




Tak a mame cely candrbal uspesne za sebou. Bolo to fajn. Bolo fajn  byt so vsetkymi tymi ludmi. Bolo fajn byt opat trochu doma. Zabava skoncila a teraz : Do roboty!!! :)