utorok, 29. novembra 2011

Ancovickovo-olivovy kolacik, Olive and anchovy open tart



Toto je take jednoduche a dobre, ze k tomu ani netreba viac slov:) Recept pochadza z mojej kucharskej knihy :  cook express - 700 quick recipes.

pondelok, 21. novembra 2011

Koreniste hruskove mufinny, Spiced Pear Muffins



Na mise s ovocim tronili tri hrusticky, ktore priam volali , ze je najvyssi cas spotrebovat ich.  Jednu som zmastila ja:) a dve som pouzila na tieto uzasne, skvele,  fantasticke muffiny. Nadherne, jemne cesticko, mierne koreniste, s kuskami hrusiek a pekanovych orechov. Jednym slovom balada:) Cesto sa krasne oddeluje od kosickov. Naozaj su take skvele, ze mozem s kludnym svedomim odporucat vyskusat ich . Po tychto muffinkach sa moj nazor na muffiny absolutne zmenil. Doteraz som nebola akosi nejakym velkym zastancom muffin, ale tieto su tak uzasne... Naozaj, cestne slovo:)

Skvely tvarohovo-ovocny zakusok od Gupky

Tento zakusok som nasla u Lucky Gupky   na MMB. Vyzeral tak lakavo. Zaujala ma aj farebna kombinacia. Hneda, oranzova, biela. No a zlozenie tvaroh, ovocie,kakao,slahacka sa rovna predpokladu, ze ide o skvelu mnamku. Konecne doslo aj na tento zakusok . A konstatujem, ze je vynikajuci. Urobila som oproti povodnemu receptu malilinke zmeny, ale ci uz s marhulami, ci s broskynami a predpokladam, ze aj s akymkolvek inym ovocim je to zarucene skvely zakusok.  

nedeľa, 20. novembra 2011

Bravcove medailonky z panenky s bazalkovou omackou

Bravcova panenka obalena v slaninke a opecena na panvici. K tomu uzasna  bazalkova omacka. Skvele papkanicko. Rychle, chutne, nenarocne . K tomu naozaj ani niet co viac komentovat iba doporucit k vyskusaniu. ... :)

nedeľa, 13. novembra 2011

Brownies-cheesecake kavovy alebo cosi na ten sposob





Pre milovnikov kavovej chuti je ako stvoreny tento skvely mucnik. Podlozku na tejto torte  tvori brownies . Druha vrstva je kavovy cheesecake . Tretiu vrstvu tvori mix creme fraiche so slahackou. Ako pri vsetkych mucnikoch tohoto typu je uplne samozrejme, ze najviac chuti skvele vychladeny. Moj drahy, ked ho zbadal, tak iba ohrnul nos, ze zase tolko vela plnky a malo cesta:). No ked ho ochutnal, tak som dostala velku pochvalu, ze je to vyborne!!!! On si totiz myslel, ze ten stred je  kremova plnka:). No co uz, zdanie niekedy klame. A je to nielen pri kolacikoch. Taky je uz zivot...

Kuracie prsia s cibulovou omackou

Dobre, dobre. Uznavam, ze  ta omacka nevyzera  velmi vabivo. Ked ju vsak ochutnate , uznate, ze je absolutne fantasticka a ku kuracim prsickam na prirodno sa skvele hodi. Cibula s jablckami podusena na pravom masle. Sladko-kyselkavu chut omacky zvyraznime pridanim tmaveho balzamikoveho octu a kdesi v pozadi jej chut mierne podciarkne stipka bieleho  korenia. Pozyvam vas na prezentaciu pripravy tohto chutneho papkanicka. Nech sa paci, pozrite sa ako nato:

piatok, 11. novembra 2011

Kokosovo-orechove gulky











Biela cokolada, kokos, orechy. Vsetko same mnamky. Uz na prve pocutie ma tento recept zaujal. Recept je z akehosi ( nevidela som ho) slovenskeho kalendara mojej kolegynky. Po odskusani a degustovani tychto uzasnych guliek mi posunula recept . Vyskusala som ho aj ja. Priniesla som  gulky na degustaciu aj do prace . Kedze mi vsetci potvrdili moju domienku, ze sa jedna o absolutne suprovu zalezitost, tak sa rada podelim s vami o tento skvely, jednoduchy receptik. Dufam, ze si pochutite aj vy a nesklame vas. 

Vianocna torta, Christmas cake - cast II.


Tento prispevok je len na pripomenutie pre tych, ktori nasli odvahu a odhodlanie  vyskusat spolu so mnou  anglicky Christmas cake:). Velmi som sa bala odbalit korpus. Nevedela som , co mam ocakavat. Moje obavy po rozbaleni sa pominuli. Korpus na tortu  nebol ani plesnivy:) ani nijako tvarovo degenerovany:). Ja to poriadna vaha, zrejme ide o riadne hutne cesto. Chutovo to zatial neviem posudit. Opat som plna ocakavania. Chut   posudim az na Vianoce. Uz som to pisala, ze tento typicky anglicky mucnik je pre mna velkou vyzvou.  Dufam, ze po degustacii budem moct napisat, ze to nebolo urcite poslednykrat, co som ho piekla. Zatial to vyzera dobre. Uvidime, drzte prosim palce. Dakujem.

utorok, 1. novembra 2011

Malovana rolada



Zaujimava, efektna rolada. Mucnik vhodny na slavnostne prilezitosti. Istotne to nie je zalezitost, ktoru by som bezne pekavala k nedelnajsej kavicke. Som velmi rada , ze som to vyskusala a mam v hlave uz nejaky dalsi napad na tuto techniku. Ten si vsak necham na neskorsie, ked bude nato prilezitost. Plnku do rolady si mozete urobit akukolvek. Ja som volila velmi jednoduchu. Mascarpone vymiesane s trochou cukru. Vmiesana  praskova slahacka a v strede cerstve maliny. To malovanie malo byt pekne cervene, ale pecenim sa akosi ta farba zmenila. Bolo by to este efektnejsie, ak by sa farba "malovnej rolady" zhodovala s farbou cerstvych malin.

Marcipanove bonbony zo zemiakov


Opat nieco ine, netradicne. Ked som  natrafila na tento recept , tak samozrejme  nutkalo ma vyskusat ho. Zdalo sa to byt velmi jednoduche. Zlozenie: zemiaky, praskovy cukor a par kvapiek mandlovej aromy. A plus kakao na obalovanie. Tak jednoduchsie uz hadam ani nic nemoze byt. V recepte sa pisalo:  pridavame tolko praskoveho cukru, kolko pojmu zemiaky, aby nam vznikla kompaktna hmota. Cize som predpokladala , ze tam ide viacej toho praskoveho cukru.Na 200 g zemiakov som zacala s 300 g praskoveho cukru. Potom som pridala dalsich 300 g, to uz mi  oci isli dosikma:) a po pridani dalsich 200 g som takmer skolabolvala. Takze na 200 g zemiakov 800 g praskovo cukru. Riadna pecka. Vyskusala som a tak mozem konstatovat, ze nie je to chutovo zle. Pripominalo mi to fondanove salonky s mandlovou prichutou  z detstva. Ide o riadnu kaloricku bombu, takze  jeden bonbon  a dost:). Horke kakao zmiernuje sladkost  bonbonov.Uskladnujeme  ich v chladnicke.