nedeľa 12. augusta 2012
Klausove rozky
Pousmiali ste sa nad nazvom tychto rozkov? Ved aj ja... Ked sme s kolegynkou rozoberali nazov, tak sme skonstatovali , ze asi boli popularne v "klausovskom" obdobi. To je jedno ako vznikol ich nazov, ale jednoznacne sa jedna o jedno z najlepsich kysnutych ciest ake kedy som jedla. Dostala som kostovku od kolegyne na stvrty den od upecenia a boli este stale makke. Samozrejme nie, ako v den upecenia ( to su ako paperie), ale naozaj makke. Ja som vzdy robievala kysnute cesto bez receptu, len tak od oka. Nemam problem s kysnutym cestom, ale podla tohto receptu je fakt uzasne . Po ochutnavke tychto rozkov padlo rozhodnutie vyskusat ich a uz je tu recept aj pre vas...
Ingrediencie:
1000 g polohrubej muky (preosiatej!!!!)
300 ml oleja
500 ml mlieka
2 vajcia
4 PL krystaloveho cukru
10 g suseneho drozdia ( to je 1 a 1/2 sacka alebo 1 PL)
1 KL soli ( ja som dala 1 a 1/2 KL)
Postup:
Z celkoveho mnozstva mlieka odoberieme 150 ml a dame zohriat s 1 PL cukru. Mlieko nesmie byt horuce, iba teple. Pridame susene drozdie, zamiesame a jemne poprasime mukou a zakryjeme ho. Skor takto vykysne kvasok. Do misy preosejeme muku, pridame sol a zbytok cukru, premiesame. Pridame vykysnuty kvasok a zvysne teple mlieko, ktore sme si medzitym zohriali. Vypracujeme cesto, potom pridame vajcia a olej a opat dobre vypracujeme cesto. Cesto ma byt pekne hladke, bez hrciek. Vypracovane cesto prikryjeme utierkou a nechame vykysnut cca 1 hodinu.
Vykysnute cesto rozdelime na 8 rovnakych bochnikov ( na polovicu a kazdu polovicu este na 4 casti). Kazdy bochnik rozvalkame na kruh a ten rozdelime na 8 trojuholnikov. Cize z tohto mnozstva cesta nam vyjde 64 mensich rozkov. Naplnime lubovolnou plnkou. Ja som plnila iba tvarohovou lebo tu ma moj drahy najradsej. Tvaroh, vanilkovy, praskovy cukor a vajicko ( staci zltko) rozmiesat a hotovo.
Rozky ulozime na plech vylozeny papierom na pecenie . Moje stali na plechu iba cas, kym sa mi nahriala rura a potom kazda dalsia davka cas, kym sa predchadzajuca davka piekla. Pred pecenim potrieme rozslahanym vajickom. Nabuduce budem potierat iba rozslahanym zltkom. Vidi sa mi cesto po upeceni krajsie:).Pecieme pri teplote 180 stupnov C cca 15 minut. Radsej si to vsak odlsedujte podla svojej rury. Rozky su malicke, takze nepotrebuju dlho piect.
Drzime ich v uzatvaratelnej doze . Myslim, ze nehrozi ich dlhe uskladnovanie. U nas teda rozhodne nie:))).
Dobru chut!
super Adi spravim na dovolenku ja sa sice s kysnutym nekamosim ale vyskusam.diiiik moc
OdpovedaťOdstrániťsuper Adi spravim na dovolenku ja sa sice s kysnutym nekamosim ale vyskusam.diiiik moc
OdpovedaťOdstrániťjááj,už len kakavko k nim alebo fajné latte:)vyzerajú krásne!
OdpovedaťOdstrániťMne ten názov hneď evokoval iné rožky, ty si ich možno budeš pamätať. Dubčekove. To boli rožky v období okolo roku 1968, presne si to nepamätám. Boli veľké a chutné, nezabudnem na ne :-)
OdpovedaťOdstrániťAj ja robievam kysnuté cesto od oka, nepoužívam do neho vôbec vajcia. No tento recept niekedy vyskúšam.
Myslím, že som sa s tými Dubčekovými rožkami a s tvojou pamäťou trošku prerátala. Ak si dobre spomínam, niekedy som tu čítala, že ti promovala dcéra, podľa toho by som povedala, že na tie časy si nemôžeš spomínať. Si na to priveľmi mladá :-)
OdpovedaťOdstrániťwaw nádherne sa ti vydarili,,,,sem s nimi :-)
OdpovedaťOdstrániťVypadaji skvele, ted ke kave bych si dala hned :)
OdpovedaťOdstrániťurcite vyskusam, vyzeraju paradne Adri!
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, máš ich nádherné, mňam :-)
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, nadherne su. Uz tlacim a idem zajtra vyskusat. S kysnutym cestom sa velmi nekamaratim, nikdy nie je take krasne nadychane ako od babicky.
OdpovedaťOdstrániťMas uzasny web. Mohla by si vydat z tych receptov kucharsku knihu. Ja som vazny zaujemca :o)))
Vela uspechov prajem!
vyzeraju fantasticky, urcite ich vyskusam, mnam, uz sa neviem dockat :)
OdpovedaťOdstrániť