streda, 27. novembra 2013

Bielkova rolada s citronovou plnkou





Velmi jemna rolada, priam rozplyvajuca sa na jazyku. Bez muky. Dobre vychladena z chladnicky mi chutovo pripominla Vtacie mlieko s citronovym dochutenim. Do plnky som pouzila domaci Lemon curd. Recept pozri TU. Na pripravu jednoducha a  na suroviny nenarocna rolada. Mala som trochu obavy z rolady, este som totiz nikdy nepiekla roladu iba z bielkov, ci sa mi nebude lamat, praskat,  ale nebol ziadny problem pri jej  stacani. Naopak bola som milo prekvapena z jemneho cesta, s ktorym sa dobre pracovalo a bolo aj chutne......

nedeľa, 24. novembra 2013

Kokosove cupcakes





Celkom mile kvietky, co poviete?......Kokosove cesto s hrozienkami uprostred. Krem som urobila iba jednoduchy z mascarpone a namocene v struhanom kokose. Kvietky su vyvorene z mandlovych lupienkov a usprostred je coko chips. Cupcakes boli upecene raz-dva, krem este rychlejsie a najviac casu pravdupovediac  zabrali lupienky. Mala som akesi nie nakrajsie lupienky a bolo treba dost preberat. Inak rychlovka. Cupcakes po uplnom vychladnuti idu pekne oddelit od papierovych kosickov. Ja nie som velkym zastancom muffin a cupcakes, ale tieto mi ucarovali...........

utorok, 19. novembra 2013

Kysnuty kolac s ovocim a posypkou



Mili priatelia, tak toto je najlepsi kysnuty kolac na plechu aky som kedy jedla a piekla. Tento recept som pred casom objavila na MMB u  u Adky. Z kysnuteho cesta je toto pre mna jeden z top kolacov. K najlepsim kysnutym cestam jednoznacne patria aj  Klausove rozky a Kapustove pagaciky - absolutne fantasticke ******.  Kolacik  si mozete upiect s akymkolvek ovocim. Ovocie moze byt cerstve, kompotovane, mrazene. Mne najviac chuti kombinacia marhul s ciernymi ribezlami. Jedoducho sa mi ziada k sladkym marhuliam nieco kyselkavejsej chuti. Cesto je krasne nadychane a makke aj na druhy den. Pripravu tohoto kolaca zvladnu aj zacinajuce gazdinky. Doporucujem vyskusat....

nedeľa, 17. novembra 2013

Plnene kuracie prsia s pomarancovou omackou



Niekedy varim klasiku a niekedy objavujem nove chute.  Nemozem povedat, ze kombinacia masa, plesnoveho syra s pomarancovou omackou bolo u nas beznym jedlom, ktore  varila moja mamka a starka. Na druhej strane vsak nie je to ziadny svetoborny objav v gastronomii. Pomarancovu omacku v slovenskej kuchyni rozhodne  nepovazujem za  beznu zauzivanu omacku, ale ja stale hovorim: "kto neskusi, ten nepozna."  Pomarancova omacka prijemne prekvapila. Jedna sa o velmi jednoduchy recept. Plnene kuracie prsia so syrom s modoru plesnou (ja som pouzila Danish blue) a pomarancovou  omackou. Pridavala som podla receptu aj posekanu bazalku. Doporucujem ju vsak vynechat ( neuvadzam ani v rozpise). Podla mojho nazoru je syr s modrou plesnou dost vyraznej chuti a bazalka tiez, takze uplne staci jedna intenzivna chut. Plnene kuracie  prsia  prijemne zjemni pomarancova omacka......

nedeľa, 3. novembra 2013

Tekvicova torta - Butternut squash cake





Uz ako som avizovala v predchadzajucom prispevku, robila som si doma tekvicove a pyre a dost sa mi zvysilo, takze som este urobila tuto tekvicovu tortu. Je velmi zaujimavej chuti, trosku v nasich koncinach nezvycajnej. My, Slovaci, mame nastavene nase chutove bunky na ine chute. Napriek tomu tuto tortu doporucujem vyskusat. Tekvicove pyre posobi v torte osviezujuco a keksikovy zaklad s pecenou castou z Philadelphie uzatvara kremova chut nesladenej slahacky, dochutena jemnym poprasenim skoricou. Torta je  chutna, pomer surovin spravny, postup tiez, tak nieto dovodu sa nepodelit aj s vami priatelia.