pondelok 8. septembra 2014

Paradajková kapusta s fasirkami z muffinovej formy




Rozhodla som sa pridat tento recept na blog hlavne kvoli mojim detom. Nech maju stale poruke recept na tuto staru, dobru klasiku nasej slovenskej kuchyne. Ako dieta som nikdy nemala rada fasirky a ani dnes nijako neumieram za nimi, ale k paradajkovej kapuste jednoducho musia byt. Kapustu milujem v kazdej podobe. Teda okrem Kolozvarskej kapusty. Toto je hadam jedine jedlo, ktore ja velmi nemusim. A  este spagety, ale o tom uz asi v inom prispevku. Takze dnes taka klasika. Hadam za zmienku stoji priprava fasiriek, ktore peciem v muffinkovej forme. Fasirky tak nie su nasiaknute olejom a su menej mastne. Snazim sa nahovarat si, ze takto  "nasucho" su aspon trochu v zdravsej verzii :)

Ingrediencie:
rozpis na 12 ks

Fasirky:
500 g mleteho pliecka
2 vajcia  ( ja som dala 4 lebo som ich mala male)
3 suchare
1 cibula
2-4 struciky cesnaku ( podla chuti)
sol, mlete cierne  korenie
2-3 PL oleja
struhanka

Postup:
Maso umyjeme, osusime a pomelieme. Suchare namocime do studenej vody. Cibulu ocistime, pokrajame na drobne kocky  a na malom mnozstve oleja orestujeme dosklovita. Odstavime bokom a nechame vychladit. Cibula podusena na oleji doda fasirkam lepsiu chut ako ked ju dame do fasiriek iba surovu. K mletemu masu pridame vyzmykane suchare, vajcia, poprazenu cibulu, prelisovany cesnak, sol, mlete cierne korenie. Velmi dobre vyiesame a z masy tvarujeme gulky rovnakej velkosti tak, aby nam vyslo dvanast kuskov. Obalime v struhanke ( nemusi sa ) a vrch jemne potrieme olejom. Muffinovu formu iba jemne vytrieme maslanickou namocenou  v oleji a ulozime do nej fasirky. Pecieme vo vyhriatej rure pri 180 stupnoch C do zlatista.

Paradajkova kapusta:
6 porcii

1000 g hlavkovej kapusty
100 g paradajkoveho pretlaku
1 cibula
1 a 1/2 PL hladkej muky
3 PL oleja
sol, korenie, kmin, trochu cukru

Postup:
Kapustu pokrajame na kocky. Dame do hrnca, pridame paradajkovy pretlak, kmin, sol, korenie, zalejeme nie velkym mnozstvom  vody  (dame iba tolko vody, aby bola kapusta zakryta) a uvarime kapustu do makka. Ked je kapusta makka, urobime zaprazku, nalejeme do paradajkovej kapusty a nechame este prevriet.. Ak je kapusta velmi husta, rozriedime vodu. Dochutime podla potreby solou, korenim a cukrom. Niekto nedava cukor, ale ja mam rada paradajkove veci s trochou cukru. Na uvedene mnozstvo pridame asi 3/4 PL cukru.
Zaprazka:
Cibulu ocistime a pokrajame na drobne kocky. Orestujeme ju na malom mnozstve oleja. ked je sklovita, pridame muku a chvilu porazime s cibulou. Miesame, aby neprihorela muka.  Ked je muka jemne ruzova, podlejeme malym mnozstvom vody a pridame k uvarenej kapuste. Kratko  spolu prevarime. V pripade  potreby este dochutime a odstavime z ohna.





3 komentáre:

  1. Aj na starých dobrých fašírkach sa dá stále niečo inovovať :-) Ak nezabudnem, tak tú cibuľu pri najbližších fašírkach najprv orestujem. Nie je to tak dávno, čo som v muffinovej forme robila iný sladký recept z lístkového cesta plného jablkami a potom som sa nemohla dopracovať ku koncu, keď som formu čistila. Vtedy som si povedala, že do nej dám piecť už len to, čo sa pečie s košíčkami.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka dakujem za navstevu aj komentarik....tu cibulu urcite vyskusaj :)

      Odstrániť
  2. Je to super recept na fašírky v muffinovej forme je to oveľa chutnejšie a zdravšie ako smažené na oleji

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)