nedeľa, 12. januára 2014

Kakaovo-rumové alias "šmecové" guľky



Tieto gulky asi mnohi poznate. U nas su tradinym ukoncenim velkeho pecenia. Mozno vas prekvapi nazov šmecove guľky. Moja sestra ich tak pomenovala, kedze sa vacsinou robia zo zbytkov  (z orezkov okrajov) "zo smeti" (smeti = šmece po vychodniarsky), takze v nasej rodine im uz  prischol tento nazov. Mozno nazov nie  prave usiam najlahodnejsi, ale zato gulky, tak tie su rozhodne lahodne. Dokonca pre moju dceru boli tohto roku tie najlepsie z celeho  tohtorocneho vianoneho pecenia . No, kedze som piekla viacmenej kusove a suche  vianocne cukrovinky, az tak vela odrezkov som nemala, preto som si upiekla piskotu zvlast nna tieto gulky. Naozaj k tomu vela netreba a gulky su vhodne aj pre mlade zacinajuce gazdinky. Obalovat sa mozu v mletych orehoch, v struhanom kokose, cokohoblinach. Komu co vyhovuje. Zdobime farebnymi lentilkami, kuskami orechu resp. gumenymi cukrikmi, ci kandizovanym ovocim. Ak gulky konzumuju iba dospeli, pridanim kvapky rumu jednoznane zvysite level ich chuti. Ja som tentokrat miesto rumu pridala trochu amaretta. Slovom jednoduche a vyborne.

Zlepovane dvojfarebne kolieska


Aj ked na tychto kolieskach je viac farieb ako dve, podstatou je to, ze sa jedna o zlepovanie koliesok dvoch farieb. Spodna cast je pecena ( svetle cesto) a vrchna cast je nepecena ( tmave cesto). Zvolila som svetlu polevu a dozdobila kandizovanou ceresnou. Pecene cesto je typu linecke a nepecene cesto je s vyraznou kakaovou chutou a prijemnym doplnenim je jemne citronova poleva. Tohtorocne vianocne sviatky sa u nas nniesli v duchu cerveno-bielej farebnej  kombinacii, takze som sa rozhodla pre tuto cervenu dekoraciu. Myslim, ze to bola spravna volba. Samozrejme dekoraciu si mozete zvolit lubovolnu. Fantazii sa medze nekladu. Tieto dvojfarebne kolieska boli peknym spestrenim nasho vianocneho peciva.

Zlepovane pernicky



Tieto pernicky som prvykrat ochutnala asi pred dvomi rokmi. Kolegynka mi  priniesla kostovku. Velmi mi chutili a samozrejme som si aj hned vypytala recept. Trvalo mi to dva roky, kym som ich vyskusala. Recept mam pod nazvom Parducky pernik, ale ja som nemala odvahu uviest recept pod  tymto  nazvom. Predpokladam, ze  receptura na pravy Pardubicky pernik je zarucene chranenym tajomstvom vyrobcu, aj ked poviem vam uprimne, ze tento recept je naozaj skvely a pernicky velmi chutovo pripominaju  spomenuty pernik. Mozete si ich upiect kedykolvek pocas roka. Priprava tychto pernickov je sice casovo trochu narocnejsia, ale verte mi, stoji to zato. Je ich naozaj velke mnozstvo, dlho vydrzia a co je najdolezitejsie vyborne chutia.....povedala by som, ze az veeeeelmi ........

utorok, 7. januára 2014

Gastanovo-nutelove gulky




Vyborne, jednoduche gulky s lahodnou gastanovo-nutelovou chutou. Ak ich raz ochutnate, urcite si ich zamilujete. Tento recept som uz pred casom publikovala na MMB a kedze sa tesia u nas ( nielen u nas) velkej oblube, tak pridavam recept aj sem na blog. V obdobi predvianocnych priprav nestiham fotit fotopostupy, takze ak bude mat niekto zaujem, moze si pozriet fotopostup na vyssie uvedenom odkaze. Nie je to nic zlozte a ich pripravu  zvladne aj zacinajuca gazdinka. Dnes ich ponukam vo vianocnom zdobeni ......

pondelok, 6. januára 2014

Griláž



Po dlhsom case opat zacinam fungovat na blogu. Rodina mala prednost pred blogovanim. Dufam, ze aj vy ste prezili nadherne vianocne sviatky a vesely Silvester. Isto ste si  pripravili  na sviatky vela roznych dobrot. Kazdy rok zvyknem robit na Vianoce  tradicne recepty, ale vzdy vyskusam aj nieco nove. Tohto roku som piekla velmi vela druhov, ale zial nepodarilo sa mi vetko pofotit. Najprv nebolo casu, potom bolo stale sero (takmer cele sviatky nam prsalo) a ked  uz bol aj cas a aj relativne dobre svetlo na fotenie, tak som zistila, ze uz nie je co fotit. Takze tak nejako. Postupne budem pridavat recepty, ktore hadam posluzia na inspiraciu na tohorocne sviatky. Mnohe z nich su vhodne aj na pecenie pocas roka. Jednym z tychto receptov je rozhodne aj Grilaz.Robievam uplne jednoduche grilazky. Niekto namaca alebo pofrka cokoladou, ja  vsak nepridavam ziadne ine chute. Jednoducho  necham vyznievat chut karamelu a orechov. Je to absolutne  skvela kombinacia chuti. Karamel ten ja mozem, s nim som ja velka kamaratka ........