pondelok, 26. mája 2014

Kurací šalát s olivami

Ponukam vam velmi jednoduchy salat s kuracim masom a olivami. Do desat minut hotovy salat, ktory kludne mozete podavat ako male predjedlo na nejakej rodinnej oslave.


sobota, 10. mája 2014

Malinový cheesecake - Raspberry cheesecake






Toto je ten najlepsi cheesecake aky som kedy jedla. Vyborna chut tvarohoveho kolaca v spojeni s malinovou  slahackou je kombinacia, na ktoru len tak skoro nezabudnete. Zakusok posobi na tanieri velmi elegantne a na pripravu nie je narocny. Zaradujem ho do kategorie financne narocnejsich, ale rozhodne stoji za vyskusanie. Raz za cas si ho urcite a velmi rada  zopakujem. Doprajte si aj vy potesenie v podobe tohto vyborneho malinovo-tvarohoveho kolaca.

pondelok, 5. mája 2014

Ako som cestovala po Indii alebo India mojimi ocami 5. cast Goa

A je tu zaverecna cast mojho rozpravania o ceste po Indii.
Z Rishikeshu sa vraciame do Dehradunu. Letime do Delhi a odtial s medzipristatim v Mumbaj po styroch hodinach konecne pristavame v Goa. 
GOA - maly stat na zapadnom  pobrezi Indie s nieco vyse 1,4 miliona obyvatelmi. Goa je byvala portugalska kolonia. Vplyv portugalskej kolonialnej nadvlady sa prejavuje v spravani sa, v sposobe zivota  obyvatelstva a rovnako ma velky vplyv aj na architekturu. Niektore vily a vilky postavene v kolonialnom style ma naozaj zaujali. Aj tu( rovnako ako pre celu Indiu) plati, ze cim farebnejsie, pestrejsie a ligotavejsie, tym lepsie. Goa omyva  Arabske more vlievajuce sa do Indickeho oceanu. V poslednych rokoch sa vyznamne rozvija turisticky ruch a stava sa oblubenou destinaciou pre zahranicnych, ale aj domacich turistov. Napriek tomu, vsak uzit si dovolenku v Goa je pre mnohych domorodcov iba snom. Goa takmer nepozna chudobu ani zobrakov. Nie su tu chudobne a spinave stvrte, ktore sme mali moznost vidiet  vo velkomestach Indie. Goa je iny svet. Ako povedal moj zat:" Goa nie je India". Aby ste si zas nemysleli, ze tu ludia maju na ruziach ustlane, tak to nie, Aj tu sa sem-tam nasli nejake chatrce, ale to okolie bolo akosi cistejsie. Goa je znama velkym poctom hadov, takze k tomu umerne sa vyskytuje mensi pocet hlodavcov. V Goa su vo velkej miere zachovane povodne lestne porasty a je tu mnozstvo kokosovych paliem. Palmy milujem, takze pre mna osobne to bol  hotovy raj. Goanska kuchyna  je pod vplyvom portugalskej, arabskej a juhoindickej kuchyne. Je to jedno z mala miest v Indii , kde mozete konzumovat  aj hovadzie a bravcove maso. Jednoznacne vsak ryby a morske priserky su chutnou  dominantou goanskej kuchyne. Z dezertov su zname kokosove palacinky. Mozem prehlasit, ze konecne v Goa sme sa dobre najedli a pochutili na jedle.Nam vyhovovala strava v Goa. Bola viac podobna tej nasej, europskej.

nedeľa, 4. mája 2014

Ako som cestovala po Indii alebo India mojimi ocami - cast.4 Rishikesh a svadba

Je rano 6.00 a my vyrazame z Agry do Delhi. Caka nas zrhuba 240 km. Akonahle opustime mesto dostavame sa na dialnicu. Vraj ju dali do pouzivania iba v januari tohoto roku. No super, takze cesta by mala ubiehat pomerne rychlo. Sokuje ma stopujuci domaci na dialnici. To este nebolo nic. Ideme dalej a mladici na okraji cesty ( cesta na tomto mieste bola mierne rozsirena vyzleceny do pol pasa a cvicili. No to uz fakt nechapem :).  Niektori clenovia nasej mini vypravy podriemkavaju, ale ja sa venujem pozorovaniu okolia. Hned ako sme vysli za mesto ma prekvapuju krasne obrobene polia. Lany psenice, jacmena a horcice. Tie boli dobre rozpoznatelne aj od cesty ( na tu horcicu som sa pytala nasho sprievodcu :) ). Samozrejme aj ine rozne druhy zeleniny. Fotila som par zaberov, ale iba pocas jazdy, takze fotografie nic moc. V Indii, vdaka podnebiu, zbieraju urodu 2x rocne. Ked sme tam boli my ( v marci) tak bola prave jesen. Potom maju rovno leto a od juna do septembra monzunove obdobie, cize obdobie dazdov. Najchladnejsie je v januari a februari.  Samozrejme, ze v kazdom regione moze byt nejaky posun, ved India je obrovska krajina.  Opat sa sustredujem na cestu a vstrebavam nove poznatky. Pocas cesty miname znacne mnozstvo cementarni a vyrobni tehal. Vsimla som si, ze tie krasne obrobene polia boli obcas prerusene velkymi jamami. Nevedela som si predstavit, preco to je. Tazi sa tu hlina pre vyrobu tehal.  Popri ceste je nekolko predajni  (arealov) s krasnymi vyrobkami z kamena. Naozaj nadherne sochy, dobove stlpy, lucerny. Vyrobky od vymyslu sveta v rozlicnych velkostiach. Indicki remeselnici su zrucni. Miname niekolko budov - akychsi tovarni. Obdalec skupinka studentov slavnostne oblecenych ( pravdepodobne nejaki stredoskolaci) postavaju pred  arealom skoly. Mimochodom cestou sme videli zopar velmi peknych budov, kde sidlili skoly. Prijemne prekvapenie. No a najvacsim prekvapenim pocas tejto cesty do Delhi bolo zhruba nejakych 40-50 km pred Delhi v mestecku Noida  okruh F1  Buddh International Circuit. Nevedela som o nom. Nesledujem F1. Obrovsky areal, pre mna az dych vyrazajuca moderna a rozsiahla stavba. India je krajina samych prekvapeni ....:)