utorok 6. januára 2015

Bielkový suchár





Pri vianocnom peceni sa vzdy nejake to bielko-dva zvysia. Tento jednoduchy recept na chrumkave suchariky mam od mojej sestry, ktora ho uz roky pecie. Suchariky su skvelym doplnkom k vonavemu caju. Mozno ich robit s roznym druhom orechov  ( mandle, lieskovce, vlasske). Mne najviac chutia suchariky s lieskovymi orechmi. Niekto supe supku z orechov pred ich pouzitim, ale ja ich nechavam na orechoch. Pri krajani orechy so supkou vytvraju velmi peknu kresbu. Mam rada chvile, ked sa medzi sviatkami stretneme  u sestry. Popijame cajik, chrumkame suchariky a poklebetime si tak od srdca,  po sestersky....


Ingrediencie:
3 bielka
stipka soli
110 g praskoveho cukru
100 g hladkej muky
100 g mandli (prip. lieskovcov, vlasskych orechov)

Postup:
Bielka vyslahame so stipkou soli. Postupne vslahame cukor. Pridame muku a orechy. Zamiesame a cesto vylejeme do vymastenej a mukou vysypanej formy na srnci chrbat.Pecieme pri teplote 160 stupnov C doruzova cca 30-35 minut. Ked sa zacne oddelovat cesto od formy je upecene. Nechame vychladit do druheho dna. Potom porezeme ostrym nozom na  tenke platky. Platky ukladame na plech vylozeny papierom na pecenie . Susime pri teplote 80-90 stupnov C asi 25 minut a potom otocime na druhu stranu a opat susime zhruba 25 minut. Suchariky maju ostat svetle, ale musia byt dobre vysusene a chrumkave. 

2 komentáre:

  1. Zdrvim, este som ich nikdy neskusala ale chystam sa :) prosim vas,cim ich krajate ze ten rez je tak precizny? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ana krajala som velmi, velmi ostrym nozom...dakujem za navstevu aj komentarik :)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)