nedeľa 18. októbra 2015

Černicovo-mandľový mramorový koláč



Mam rada taketo kolaciky. Ja ich nazyvam, ze "ranajkove". Po vybornom  Bananovom chlebiku vam ponukam recept na dalsi skvely ranajkovy kolacik. Nie, nemusite ho konzumovat iba na ranajky :). Je skvely so salkou caju, ci  k jogurtu, alebo len tak. Kostovka v praci dopadla na vybornu, takze rada s s vami podelim o recept. Je jednoduchy a ak nepocitam dlhsiu dobu pecenia, tak jeho priprava vam nezaberie viac ako 10-15 minut. Cesto je vyborne  a velmi mi lahodila aj kombinacia chuti cernic a mandli. Doporucujem vyskusat. 


Ingrediencie:
rozpis do formy na biskupsky chlebik ( 30x11x7cm)

150 g cernic ( mozu byt aj mrazene, alebo z  kompotu)
2 PL  krystaloveho cukru

250g polohrubej muky
2 kl prasku do peciva
3 vajcia
200 g krystaloveho cukru
150 ml greek style jogurtu ( alebo iny, podobny)
6 PL slnecnicoveho oleja
1 KL mandloveho extraktu ( prip. 1 vanilkovy cukor)
stipka soli

okrem toho :
2 PL mandlovych platkov (orestovanych na suchej panvici )
1 Pl praskoveho cukru na posyp

Postup:
Na suchej panvici oprazime mandlove lupieny a odlozime bokom. Cernice umyjeme, osusime a rozmixujeme s 2 PL krystaloveho cukru. Odlozime bokom.

Vajcia naslahame s 200 g krystaloveho cukru. Pridame olej, jogurt a vanilkovy extrakt. Preslahame.  Nakoniec rucne vmiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a solou. Formu vylozime papierom a nalejeme zhruba tretinu  cesta . Nato dame tretinu  cernicoveho pyre. Opat cesto, pyre, cesto  a pyre. Cesto s pyre premiesame kruzivymi pohybmi tak, aby nam vzniklo mramorovanie. Vlozime do  vyjriatej rury a pecieme pri teplote 180 stupnov asi 55 minut. Kontrola spajlou. Vyberieme z rury a este horuci kolac posypeme mandlovymi lupienkami. Mozeme poprasit praskovym cukrom.  Dobru chut !


4 komentáre:

  1. Dakujem za dalsiu inspiraciu a som rada, ze ste naspat.
    Anna

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mila Anka dakujem za komentarik aj za navstevu. No neviem , ci spat, ale vase mile slovicka potesili.....

      Odstrániť
  2. Páči sa mi tento tvoj koláčik...černice mám v mraziaku, určite upečiem.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)