nedeľa, 8. februára 2015

Pomarančovo-jablkova stracciatella torta



Vyborna torta,ktoru mozem len a len odporucat. Nikdy by som si nebola pomyslela, ze kombinacia pomarancovej chuti s jablkom moze tak vynikajuco chutit. K tomu pridana stracciatellova vrstva v torte, jednoducho povedane je to famozne. Torticka  je lahka,osviezujuca a pri vsetkej skromnosti aj dobre vyzera.




Ak sa vam nechce piect,kludne si na spodok mozete urobit aj keksikovy zaklad. Nam vsak takto s piskotou chuti viac. Tak pozrime sa ako nato :

Mini cheesecake a la Caprese









Salat caprese je vlastne mozarella prekladana s platkami paradajky a dozdobeny listkami cerstvej bazalky. Mozno preto aj tieto mini torticky pripominajuce bielo-cerevenu kombinaciu salatu  caprese boli pomenovane podla neho. Zaklad  tvoria pomrvene krekry TUC. Philadelphia dochutena cerstvou, nasekanou bazalkou. Vsetko krasne zvyraznia  cervene kolieska paradajok. Samozrejme, ze v lete by boli ovela krajsie, cervensie. No velmi som ich chcela vyskusat. Chutili nam a urcite ich budem robit castejsie. 


Ingrediencie:
na 4 kusy (potravinarska obruc s priemerom 6 cm a vyska 4,4 cm)

300 g Philadelphie ( mozno pouzit aj iny kremovy syr )
3-4 kusy paradajok (najlepsie su take podlhovaste, tak aby plocha  platku paradajky vyplnila formicku)
20-30 listkov cerstvej bazalky ( nadrobno posekat)
80 g slanych krekrov  TUC
60 g masla ( roztopit)
sol,korenie( podla chuti , ja som nedochucovala)


Postup:
Kekry v mikrotenovom  sacku rozdrobime pomocou valceka na cesto. Maslo roztopime a pridame rozdrvene krekry. Premiesame. Potravinarske obruce ( valce bez dna a vrchu) rozlozime na tacku pokrytu papierom na pecenie. Masu rozdelime do obruci a dobre utlacime na dno.Dame do  chladnicky aspon na 20 minut zachladit. Bazalkove listy nadrobno posekame a vymiesame s Philadelphiou. Ochutname,ak je potrebne dochutime solou a korenim ( ja som nedochucovala). Paradajky narezeme na hrubku cca 0,5 cm a osusime ich  v papierovej utierke. Na stuhnuty krekrovy zaklad polozime koliesko paradajky  a potom dame vrstvu bazalkoveho  kremu a opat koliesko paradajky. Vrch mozeme ozdobit  kremom pomocou cukrarenskeho vrecka a listkom bazalky. Do konzumacie drzime v chladnicke. Pred podavanim vyberieme z obruce. S kuskom opecenej bagety  je to super chutovecka. 






Pstruh s chrenovo-smotanovou omackou a balzamikovou cviklou





Toto je take dobre, ze  milovnici ryb musia toto jedlo povinne vyskusat ! Raz sme pozerali v TV Jamieho Olivera ako pripravoval rozne rybie speciality a dary mora. Tento recept nas zaujal prave svoju rychlou a nenarocnou pripravou. Neviem, ci som si vsetko perfektne zapamatala,ale najdolezitejsie smotanovo-chrenovu omacku v kombinacii s varenou cviklou ano. Je to neskutocna kombinacia chuti, ktora posuva na prirodno pecene filety pstruha na hodne vyssi  level. Nam to velmi, ale naozaj velmi  chuti. Na  sobotu, ked varim vacsinou take  rychlovky, je  tento recept priam stvoreny.Som presvedcena, ze  aj vam,ktori mate ryby tato jednoducha a rychla zalezitost poskytne nadherny kulinarsky zazitok. 

Coleslaw šalát

Mozno mnohi ho poznate. Je to jednoduchy, chutny, casovo a financne nenarocny salat. A ak         miesto majonezy pouzijete iba nizkotucny  jogurt, tak da sa povedat , ze aj zdravy. Mozno ho jest iba tak s kuskom chebika, alebo aj ku pecenemu masu. V Anglicku je velmi popularny a  najdete ho na takmer kazdej party. Ja mam kapustu velmi rada. V kazdej jej podobe. Recept si pridavam viac-menej pre seba, nech ho mam stale poruke. Uz viackrat  som spominala, ze moj blog je pre mna taka moja kucharska kniha. Ma sluzit viac-menej pre mna, pre moje deti,  pre mojich priatelov a samozrejme aj pre mojich fanusikov, ktorym sa paci to,co robim a  ako to robim. Som rada, ak pridete, a na mojom blogu najdete isnpiraciu. Nie som vsak rada, ak niekto bez mojho suhlasu odslova -doslova okopiruje cely text a fotografie a potom verejne publikuje na roznych strankach bez udania zdroja. Nikto mi doteraz nevysvetlil, ze preco ak okopiruje cely text, fotky tak preco  neskopiruje link na zdroj odkial veci okopiroval. Naozaj nechapem. To iba na margo toho ohromneho upozornia na lavej strane blogu.