nedeľa, 29. novembra 2015

Kalendár vianočného pečenia

Mili priatelia, prajem vam krasne a pohodove prezitie adventneho obdobia.
Tak ako? Uz sa pripravujete na vianocne pecenie alebo ste vari uz aj zacali?
Ja zacinam piect az po Mikulasi.
Som registrovana na roznych strankach  tematicky zameranych na varenie a pecenie.
Dookola stale ta ista dilema.
Kedy je spravny cas na zacatie pripravy vianocnych cukroviniek.
Dnes vam prinasam malu pomocku - kalendar predvianoceho pecenia.
Snad niektorym pomoze a ostatni, nech sa riadia svojimi skusenostami a potrebami.

Tak nech nam to spolu dobre pecie mili priatelia!


Kalendar vianocneho pecenia  (zdroj www.cafe.cz )

Kalendár  vianočného pečenia

Koniec novembra - upečte medovníčky, ozdobte ich  a nechajte  odležať v krabici, do ktorej môžete ešte pridať jablko. Ak pečiete zázvorníky, prípadne vianočnú štólu, tak práve teraz je tiež vhodná doba na ich prípravu.

1. decembrový víkend - v sobotu si pripravte krehká cestá (linecké, orechové, čokoládové, na labky, vanilkové rožteky, ...), zabaľte ich do fólie a nechajte cez noc odležať v chlade. V nedeľu z nich potom upečte cukrovinky, uložte ich  do krabíc a nechajte odležať. Cestá  môžete v chladničke nechať aj dlhšie, vydržia  niekoľko týždňov. Marmeládou môžete cukrovinky zlepiť už teraz, prípadne ich  ozdobiť polevami. S plnením krémov  ešte počkajte.

2. decembrový víkend - Upečte kokosky a cukrovinky zo snehového cesta a uložte ich na suchom mieste.

3. decembrový víkend - Urobte nepečené pečivo, na ktoré môžete zužitkovať aj rozbité kúsky z pečenia, a uložte ho v chlade. V túto dobu je vhodné piecť aj piškótové koláčiky.

4 - 5 dní pred Štedrým dňom - ​​Pripravte si krémy na plnenie, upečené kúsky nimi zlepte alebo naplňte a nazdobte a uložte v chlade. Na stôl dávajte potom vždy len toľko kúskov cukroviniek plnených  krémom, ktoré sa ešte ten deň zjedia.

1 deň pred Štedrým dňom - ​​Upečte vianočku, prípadne závin alebo sladkosti z lístkového cesta.




                                                                   Pistaciove pusinky 



pondelok, 23. novembra 2015

Nutelovo-banánový závin



 Dnes iba taka mala rychlovecka. Tento zavin som videla u mojej kamaratky na FB. Zaujala ma svojou jednouchostou a vybornou kombinaciou chuti, ktore ja velmi lubim. Kedze nebolo vela casu, tak mi tento receptus prisiel velmi vhod. Vsetky potrebne ingrediencie vacsinou mam doma, takze  vyskusala som. Je to skutocne rychlovka a ked vas prekvapi necakana navsteva, tak do pol hodiny mate hotovy maly dezert. V lete si viem predstavit k tomu aj kopcek zmrzliny. Vsetko co k tomu potrebujeme je:
Listkove cesto ( 250 g alebo jeden rozvalkany hotovy plat liskoveho cesta)
Nutella  cca 200 g
hrst posekanych orechov 
2 banany
1 vajicko na potieranie

Postup: velmi jednoduchy. 
Rozvalkat listkove cesto, potriet Nutellou ( nie velmi hrubo), posypat posekanymi orechami a ulozit 2 osupane banany vedla seba ( po dlzke). Kraje cesta ( 2 konce) zahneme, aby nevytekla Nutella pri peceni. Stocime roladu ( po dlzke, tak by sme banany zavinuli), potrieme vajickom a zavin prelozime na plech vylozeny s papierom na pecenie. Pecieme vo vopred vyhriatej rure pri teplote 190 stupnov 25-30 minut dozlatista. 

Nechame vychladnut a mozeme podavat. Dobru chut!


streda, 18. novembra 2015

Oriešková torta s karamelovou penou







Ti moji najvernejsi fanusikovia si isto vsimli, ze pridavam ovela menej prispevkov ako v minulosti. Neznamena to, ze som prestala varit a piect, ale musim sa trochu krotit.  Velmi rada varim, peciem a skusam nove recepty. Je to pre mna adrenalin. Vyjde to, nevyjde? Velakrat sa stane, ze ma nieco zaujme, vyskusam a nie je to ono. Ci uz je to kvoli zlozeniu receptu alebo aj kvoli chuti. Take recepty neuverejnujem, Po odskusani receptu nasleduje kostovka. Najprv moj hlavny ochutnavac - moj manzel a potom kolegyne v praci. Az ked je to potvrdene, ze je recept OK, tak sa rada s nim podelim aj s vami priatelia. Potom nasleduje spracovanie fotiek, textov a samotne uverejnenie receptu na blogu. Je to hotova procedura, ale mna to velmi bavi.
Tuto tortu som chcela vyskusat uz velmi davno, ale vzdy dostalo prednost nieco ine. Uz vidim vsetkych zastancov zdravej vyzivy ako krutia hlavami nad touto kalorickou bombou. Kalorickou, ale uzasnou. Kvoli tejto dobrote som aj ja porusila  momentalne velmi prisne nastavene stravovacieho rezimu.  Moje vycitky svedomia pominuli prehltnutim prveho susta. :) Chut lieskovcovych  orieskov v spojeni s karamelovou penou....hmmmm, dobrotaaaaaa.

pondelok, 16. novembra 2015

Grilované Halloumi alebo šalát plný farieb

Minuly tyzden sme sa boli najest v jednej restauracii na Heatrowe a velmi sa mi zapacil tento jedoduchy salat. Urobila som v nom malu zmenu a namiesto zeleneho hrasku som pridala chery paradajky a rukolu som zamenila za ladovy salat. Rukolu sme doma nemali :) a  prislo mi luto neurobit tento vyborny salat.  Jedoducha zalezitost, rychla na pripravu a veru aj dobre zasyti.
Potrebujeme:
syr Halloumi ( narezany na platky)
zeleny salat (napr.  rukola, baby salat, cinska kapusta, ladovy salat a ine)
mrkvu  ( na tenke platky)
chery paradajky
cervenu cibulu
cerstve mlete cierne korenie
olivovy olej
piniove oriesky ( oprazene na suchej panvici)

Halloumi narezme na platky a ogrilujeme na panvici. Na tanier ulozime zeleny salat. Nato naukladame na platky narezanu cibulu. Mrkvu  narezanu na  tenke platky ( dobre posluzi skrabka na zeleninu). Pradajky nakrajane na stvrtky, ogrilovane Halloumi. Poprasime cerstvo mletym ciernym korenim, pokvapkame olivovym olejom a nakoniec posypeme piniovymi orieskami oprazenymi na suchej panvici.  Podavame s opecenou bagetou.


nedeľa, 15. novembra 2015

Minnie mouse torta a cupcakes - inšpirácia





Dnesny prispevok je iba pre inspiraciu. Tuto torticku a cupcakes som piekla pre moju malu kamosku Megan k jej tretim narodeninam.  Megan  je uzansne dieta. Vecne usmiate.. Sme  kamosky a tak som nemohla odmietnut upiect tortu na jej narodeninovu party. OK, mohla byt aj krajsia, ale snazila som sa a vlozila som do jej pripravy  vela zivej prace a robila som ju s laskou. Megan sa torticka pacila a dostala som od nej sladku pusu, ktoru len tak hocikto od nej nedostane :).Je to moja prva celopotahovana torta White  icingom. Nemam prax v peceni potahovanych tort a tymto chcem zlozit poklonu vsetkym tortickarkam, za ich neskutocnu sikovnost, trpezlivost , za vytvaranie priam umeleckych diel. Ja vsak radsej ostanem pri mojich obycajnych  tortach, ktore sa daju zjest do poslednej omrvinky.  Korpus na tortu som pouzila z tejto torty a krem  z jahodovych cupcakes. Cupcakes somu upiekla jogurtove muffiny  a krem som robila iba maslovy, aby sa mi netopili maslicky. Na uska som pouzila mini Oreo susienky. Sablonu som si stiahla z netu. Musela som ju vsak po upeceni torty upravovat, pretoze po upecei sa korpus trochu stihol a nesedela sablona na upecenu tortu
Pridala som uz par fotografii na moju FB stranku, ale viem, ze mam na blogu par fanusikov , ktori nie su registrovani na FB a prislo mi nefer nepodelit sa aj s nimi o moje minidielko.