pondelok 28. septembra 2020

Čokoládovo-jahodový zákusok (nepečený)




 




Ponukam vam jednu nepecenu dobrotu. Ak sa vam nechce zapinat ruru a mate chut na nieco mnamkove, tak toto vam urcite pohladi chutove pohariky. Je to nepeceny zakusok na baze detskej krupice, cokolady, kakaa a vrch tvori lahodna, vanilkova kremova vrstva s ovocim. Ja som pouzila jahody. Ovocie mozete pouzit akekolvek, najlepsie vsak cerstve. Zakusok podavajte dobre vychladeny z chladnicky. Povodne je recept bez susienok pod cokoladovou krupicou, ale ja som ich pridala a to nielen kvoli efektu, ale prisiel mi taky ten zakusok nedokonceny. Susienky pod krupicou dost navlhli, ale na chuti zakusku to absolutne nic neubralo. Nech sa paci, tu je recept:
Ingrediencie: 
1 l mlieka
200 g detskej krupice
140 kryst. cukru
3 PL preosiateho kakaa
140 g horkej cokolady

Krem:
500 g mascarpone
250 ml slahackovej smotany
2 - 3 PL praskoveho cukru
6 platkov zelatiny
500 g cerstvych jahod
1 KL vanilkoveho extraktu

okrem toho:
cca 150 g susienok ( Petit Buro, Bebe a pod.)
Jahody na ozdobu, prip. slahacku


Postup: 
Pripravime si plech o velkosti 25x30cm a vylozime ho susienkami. Mne vyslo 24 kuskov ( 4x6). V mlieku za staleho miesania uvarime detsku krupicu. Ked krupica zacina hustnut, pridame cukor zmesany s preosiatym kakaom. Na miernom ohni, za staleho miesania  povarime do zhustnutia. Stale miesame, aby sa nam nenarobili hrudky. Ked je uz krupica husta, odstavime ju zo sporaka a pridame nalamanu cokoladu. Stale miesame, kym sa cokolada uplne rozpusti. Este teplu krupicu nalejeme na susienky a uhladime ju. Odlozime bokom vychladnut.

Jahody umyjeme, osusime a nakrajame ich  na mensie kusky. Platky zelatiny namocime do studenej vody. Zo slahackovej smotany odoberieme asi 2-3 PL. Pridame do nej vyzmykane zelatinove platky a na velmi miernom ohni zahrejeme. Miesame, kym sa zelatina nerozpusti. Pozor, nesmie vriet!  Mascarpone, slahacku, praskovy cukor, vanilkovy extrakt vyslahame do tuha. Odoberieme asi 2 PL z vyslahanej mascarpone-slahackovej zmesi a pridame do rozpustenej zelatiny. Dobre premiesame a potom tuto zelatinovu zmes zaslahame do vyslahanej slahacky s mascarpone. Uz len rucne zamiesame nakrajane jahody. Smotanovu zmes vylejme na vychladnuty krupicovy zaklad. Rovnomerne rozotrieme a odlozime stuhnut do chladnicky aspon na 3  hodiny.  Krajame pomedzi susienky, tak aby jedna susienka bola zaklad jednej porcie. Vrch mozete zdobit vyslahanou slahackou, pripadne cerstvym ovocim. 
Dobru chut! 




4 komentáre:

  1. Aďka,
    koláčik vyzerá fantasticky, niekedy vyskúšam, len budem musieť nahradiť jahody iným ovocím... hneď by som si dala :-)
    Prajem pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Este neviem kedy , ale urcite ho vyskusam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Este neviem kedy , ale urcite ho vyskusam :)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)