Opat nieco ine, netradicne. Ked som natrafila na tento recept , tak samozrejme nutkalo ma vyskusat ho. Zdalo sa to byt velmi jednoduche. Zlozenie: zemiaky, praskovy cukor a par kvapiek mandlovej aromy. A plus kakao na obalovanie. Tak jednoduchsie uz hadam ani nic nemoze byt. V recepte sa pisalo: pridavame tolko praskoveho cukru, kolko pojmu zemiaky, aby nam vznikla kompaktna hmota. Cize som predpokladala , ze tam ide viacej toho praskoveho cukru.Na 200 g zemiakov som zacala s 300 g praskoveho cukru. Potom som pridala dalsich 300 g, to uz mi oci isli dosikma:) a po pridani dalsich 200 g som takmer skolabolvala. Takze na 200 g zemiakov 800 g praskovo cukru. Riadna pecka. Vyskusala som a tak mozem konstatovat, ze nie je to chutovo zle. Pripominalo mi to fondanove salonky s mandlovou prichutou z detstva. Ide o riadnu kaloricku bombu, takze jeden bonbon a dost:). Horke kakao zmiernuje sladkost bonbonov.Uskladnujeme ich v chladnicke.
Ingrediencie:
200 g zemiakov ( uvarenych )
cc 800 g praskoveho cukru
1 KL mandlovej aromy
kakao na obalovanie
Postup:
Zemiak uvarime v supke . Vychladime a ocistime. Postruhame na struhadle na mrkvu. Pridavame preosiaty praskovy cukor a mandlovu aromu. Spracujeme kompaktnu hmotu. Odlozime na 30 min. do chladnicky, aby masa trochu zatvrdla. Malou lyzickou odkrajujeme z hmoty. Urobime gulky a obalujeme v kakau. Odlozime na tacku a dame do chladnicky. Mozem pred podavanim prelozit do papierovych kosickov.
K O N I E C |
Ja asi odpadnem! toto by ma v zivote nenapadlo, urobit sladkost zo zemiakov, jedine, co poznam, je zemiakovy cukor ;o) normalne mam nutkanie to vyskusat, pomoooc a este som k tomu aj taka hladnaaaa!!!
OdpovedaťOdstrániťMusela som kliknúť na tento článok, keď som jeho nadpis uvidela v mojom google readeri. Neverila som vlastným očiam a do poslednej chvíle som myslela, že to bude len nejaká finta. A ono to je naozaj tak, že si robila so zemiakov bonbóny. Nemusela som ani fondánové salónky, ani nemám rada nič s mandľovou príchuťou, takže nehrozí, že by som túto kalorickú bombu skúšala. Ale pri tej príležitosti som si spomenula na zemiakový cukor. Vieš, o čom píšem?
OdpovedaťOdstrániťJéé, to by mě fakt nikdy nenapadlo že je to možné :D no, ale asi to vidím na dávku tak z 50g brambor, co zbudou od oběda :))
OdpovedaťOdstrániťjemine, toto som nemala vidiet, ja marcipan dokazem konzumovat na TONY! a teraz takyto jednoduchy recept na to.. to zas budu kila navyse, ...ja asi nemam moznost schudnut a ked, tak to bude hotova vojna s telom :)))
OdpovedaťOdstrániťtie sú ale krááásne ... kedysi veľmi dávno som niečo podobné vyrábala na Vianoce ... ďakujem za pripomenutie, musím pohľadať recept a tuším ich aj na Vianoce urobím :))
OdpovedaťOdstrániťAdriana!
OdpovedaťOdstrániťEz nagyon jó lett!
Van egy hasonló receptem:
http://gesztenye-bonbonmania.blogspot.com/2011/01/csokival-toltott-marcipanburgonya.html
Vyzerá to super, určite to vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániťJů, zavítala jsem sem poprvé, krásné stránky, a z toho receptu mi úplně spadla čelist:-) Takové "vtípky" mám ráda, ukládám a těším se na vyzkoušení.
OdpovedaťOdstrániťMariannka, ja som tento recept zahliadla v jednom polskom casopise a zaujal ma. Nemozem tvrdit, ze je to absolutne to najlepsie, co som v zivote jedla, ale vyskusala som to. Je to zaujimave a je to take nieco ine:)
OdpovedaťOdstrániťAno mimi-tulipanova, viem o com pises. Ale tie roky utekaju, co? :)
OdpovedaťOdstrániťMeg, ja robim k obedu zemiaky s maslom, ale nie som presvedcena, ze taketo zemiacky by sa hodili na tento recept.
OdpovedaťOdstrániťMarysity, toto nie je doslova marcipan, ale skor fondan. Marcipan tam pripomina iba ta mandlova aroma, ale v tomto recepte skor prevlada cukor.
OdpovedaťOdstrániťJanka, skus pohladat a rada sa necham inspirovat u teba.
OdpovedaťOdstrániťKedves Gesztenye,en beneztem a blogodra. Oooh, hat tied sokkal, sokkal szebb es jobb is.
OdpovedaťOdstrániťCervicka a Viva, bude mi potesenim, ked sa inspirujes tymito bonbonmi.
OdpovedaťOdstrániťVanda, dakujem za navstevu a verim, ze tu zavitas aj v buducnosti.
OdpovedaťOdstrániťpočuj, pri maľovanej roláde som písala, že som pyšná na takú šikovnú sestru, ale pri tomto recepte mám pocit, že si z inej planéty:), čo ty ešte nevskúšaš,na také recepta treba mať aj riadnu dávku odvahy , či to splní očakávania, keďže ja fondán milujem, tak tot isto vyskúšam, pa
OdpovedaťOdstrániťA to jsem si myslela, že 300g cukru na blondies je mega množství :D Každopádně věřím, že brambůrky jsou dobré - už jen podle toho, jak krásně vypadají :)
OdpovedaťOdstrániťNa fotke vyzeraju velmi dobre Adi, ale toto asi nevyskusam :-)
OdpovedaťOdstrániť