Pri tejto torticke milovnici karamelu si zarucene pridu na svoje... Na moj vkus prilis sladka, ale zas ta lahodna chut... Ved predsa nemusime zjest pol torty na jedno posedenie....Karamelovej chuti skvelym doplnkom su prazene arasidy. Penova cast torty okrem toho, ze vyzera velmi efektne uprostred karameloveho zavoju, vam poskytne pratricnu rozkos ako pri chrumkami penovych pusiniek. Doporucujem, ale jednoznacne pri tejto torte plati: jeden a dost !
4 vajcia
100 g hnedeho cukru
4 PL teplej vody
75 g polohrubej muky
25 g Solamylu ( u mna corn flour)
1 PL preosiateho kakaa
1 KL prasku do peciva
stipka soli
Plnka:
1 konzerva salka ( varit vo vode 2,5 - 3 hodiny)
150 g masla
Snehovy korpus:
4 bielka
240 g krystaloveho cukru
Poleva:
100 g horkej cokolady
30 g masla
Okrem toho:
200 g arasidov ( lupanych, prazenych)
Postup:
Salko dame varit do vody na 2,5 az 3 hodiny.Pri vareni stale dolievame vodu a dbame aby plechovka bola stale ponorena vo vode. pocas varenia plechovku prakrat otocime. Nechame vychladnut. Otvorime az po vychladnuti, inak moze vystrieknut a horuce vas moze popalit. Salko si kludne mozete uvarit vopred. Je dobre, ak si uvarite naraz dve, kvoli uspore energie. Druhe, neotvorene mozete skladovat aj mesiac, dva, a v pripade potreby ho uz mate pripravene. Upecieme korpus. Zltka naslahame s cukrom dopenista. Potom pridame vodu a opat slahame, kym sa cukor nerozpusti. Primiesame muku zmiesanu s kakaom a praskom do peciva. Zamiesame. Bielka vyslahame so stipkou soli. Ked su pevne, tak ich uz len rucne opatrne zamiesame do zltkovej masy. Vylejeme do tortovej formy o priemetre 24 cm a pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 175 stupnov C asi 30 -35 minut. Zbytocne korpus nevysusujte . Kontrola spajlou. Korpus nechame vychladit na mriezke.
Na penovy korpus vyslahame bielka s cukrom, kym je pena pekna , biela a leskla. Na papier na pecenie si nakreslime kruh o priemere 24 cm, alebo si prilozite odnimatelnu obruc z tortovej formy a naneste vyslahane bielka na papier na pecenie. Tenkym nozom oddelte dokola obruce bielkovu penu a obruc odstrante. Dame susit do rury 90 stupnov C ( teplovzdusna rura) na dve hodiny. Z vrchu bol korpus pekne ususeny, ale vo vnutri bol este trochu "mokry". Nechame dobre vychladnut a az potom opatrne odstranieme papier. Ked je salko dobre vychladene, po lyziciach pridavame do masla, ktore sme si predtym naslahali. Vzdy dobre preslahame, aby sa hmoty spojili.
Na penovy korpus vyslahame bielka s cukrom, kym je pena pekna , biela a leskla. Na papier na pecenie si nakreslime kruh o priemere 24 cm, alebo si prilozite odnimatelnu obruc z tortovej formy a naneste vyslahane bielka na papier na pecenie. Tenkym nozom oddelte dokola obruce bielkovu penu a obruc odstrante. Dame susit do rury 90 stupnov C ( teplovzdusna rura) na dve hodiny. Z vrchu bol korpus pekne ususeny, ale vo vnutri bol este trochu "mokry". Nechame dobre vychladnut a az potom opatrne odstranieme papier. Ked je salko dobre vychladene, po lyziciach pridavame do masla, ktore sme si predtym naslahali. Vzdy dobre preslahame, aby sa hmoty spojili.
Skladanie torty:
korpus rozrezeme na polovicu. Spodnu cast potrieme karamelovym kremom a posypeme posekanymi arasidami, nato ulozime penovy korpus. Opat potrieme karamelovym kremom, posypeme posekanymi arasidami a prilozime druhy koprpus. Vrch polejeme roztopenou cokoladou a posypeme zvysnymi posekanymi arasidami. Pripadne si mozete zvolit lubovolne zdobenie .
korpus rozrezeme na polovicu. Spodnu cast potrieme karamelovym kremom a posypeme posekanymi arasidami, nato ulozime penovy korpus. Opat potrieme karamelovym kremom, posypeme posekanymi arasidami a prilozime druhy koprpus. Vrch polejeme roztopenou cokoladou a posypeme zvysnymi posekanymi arasidami. Pripadne si mozete zvolit lubovolne zdobenie .
Teď na večer jsem při pohledu na tento dort přibrala dvě kila. Prostě vypadá úžasně!!
OdpovedaťOdstrániťodpadla som prave (ako uz neviem kolky krat pri tvojich dobrotach)!!! Adka, toto je proste tyranie.. neuveritelny pohlad na uzasne fantasticku sladkost... preco preco PRECO nie je mozne prenasat cez monitor aj chut??!!!! :))))
OdpovedaťOdstrániťuuužasné skvelé mnaaam.toto musim ale musim skusiť
OdpovedaťOdstrániťNo,to je fakt kaloricka bomba:) ale vyzera naaadherne a prudko papatelne !!!
OdpovedaťOdstrániťAďka, nebola som tu dlho predlho, a veru dobrotky samé...a táto tortička...no - musím upiecť !!! :-)
OdpovedaťOdstrániťTak toto musím vyskúšať, ale bude to "kalorická vražda". Vyzerá úžasne.Andrea
OdpovedaťOdstrániťAdrianka,
OdpovedaťOdstrániťtortička vyzerá famózne. Už sa teším, ako ju vyskúšam, určite to bude veľká mňamka :-)
Prajem pekný deň,
A.
Adri, nemam slov, vyzera uzasne!!!
OdpovedaťOdstrániťjé, to musí být mňamka .... koukám samé prima recepty, musím se u vás porozhlédnout:-))
OdpovedaťOdstrániťAjka
Adriana muje kaloty so male koukam na tvuje SUPR RECEPTE ses viborne cukraska nechces tady otevit cafe ? Ja u tebe sem furt a nucka taky hahaha hezky tebe zdravim Karin
OdpovedaťOdstrániťAdka, torticka nadherne ladi torta, same moje farby. Na nejaku oslavu by som mohla taku vyskusat, vyzera sladko ako najsladsie pusinky mojich syncekov :)
OdpovedaťOdstrániťmilujem karamel :-D Adrianka, torta je nádherná a poriadne lákavá! :-)) Prajem krásny víkend! :-)
OdpovedaťOdstrániťAdrianko, tento dort je zase nádhera. Jako všechny tvoje dorty. Je sice hóóódně kalorický, ale určitě výborný. Tento dort je pro větší počet strávníků, aby nezbylo na přidání.:-)))
OdpovedaťOdstrániť
OdpovedaťOdstrániťI recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first
comment. I dont know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog.
I will keep visiting this blog very often.
flights to Umrah
cheap flight to jeddah
flights to jeddah
umrah jeddah flights
umrah flights from London
cheap flights to umrah
Vyzerá úžasne, až budem najbližšie robiť tortu, tak určite túto :) Veď to musí byť hotová rozprávka na jazyku... Musím ju vyskúšať, inak nebudem dobre spávať :)
OdpovedaťOdstrániťMe encanta esta receta luce muy bonita y exquisita,saludos desde Chile,abrazos y abrazos.
OdpovedaťOdstrániťmuchas gracias!!!!!!!
OdstrániťAdrika, málokedy sa teraz dostanem na blogspot. Ale sem k tebe som musela nazrieť :-) inak sa nedá. A aké je toto nebezpečné teritórium..! :-) No a ohúrene čumím :-) Musí to byť božské,mňam :-)
OdpovedaťOdstrániťNádherné... Betyna
OdpovedaťOdstrániťNo to je ale přímo božský dort. Vypadá skvěle a chutnat musí ještě víc. Ukládám, mám favorita na manželovy narozky.
OdpovedaťOdstrániťAj ja som milovnik karamelu, tato torticka je teraz u mna number ONE
OdpovedaťOdstrániťDeniska pocula som, ze je objednana na narodky :)
OdstrániťAdriana, nádherná torta, myslíte, že arašidy by mohli byť aj slané? mám rada slaný karamel, Reese's čokoládky.. alebo by to pokazilo chuť? ďakujem, Lenka
OdpovedaťOdstrániťLenka, myslim, ze by mohli byt aj slane, ale rozhodne prazene...ak oblubujete slany karamel, tak viete aku chut mate ocakavat.... ja preferujem radsej sladky karamel, ale kolko ludi , tolko chuti :)
OdstrániťZdrvím Vás Adriana.Já som po prvý krát na vašej stránke,ale určite Vás budem navštevovať častejšie.Páčia a my Vaše recepty,popisy aj úprava,všetko zrozumiteľné.Dnes som vybrala na sobotňajšiu oslavu -čokoládovo -marcipánovú tortu.Dúfam,že dobre.Ďakujem.
OdstrániťKaramelova torta nema chybu, ani som ju nestihla odfotit a bola fuc. Vsetkym nam velmi chutila.
OdpovedaťOdstrániťTato torticka vyzera a urcite aj chuti famozne. Vyskusam ju a dokonca sa mi snivalo, ze sa po nej aj chudne.... :-)
OdpovedaťOdstrániťBaby ja ju robim tak 3x do roka , ale je to niečo neopísateľné, fakt delikatesa..:)
OdpovedaťOdstrániťahoj adka, ak použijem karamelové salko v plechovke, aj ták ho mám ešte variť?
OdpovedaťOdstrániťNie janka uz nevaris, uz je skaramelizovane :)
Odstrániťdakujem a ešte obrazovka môžem si oba korpusy upiecť deň vopred, snehovej to nebude vadiť?:-)
OdpovedaťOdstrániťano, mozes
Odstrániť