Tento elegantny dezert moze dat krasnu bodku za slavnostnou vecerou, ci bedom. Pripravte pre svojich blizkych a najmilsich tento nenarocny , no zato efektny dezert. Alebo si ho pripravte len tak, na nedelnajsie poobedie k salke dobrej kavy. Snehovym pusinkam vo forme mini torticiek so skvelym kremom a poprazenymi mandlami len malokto odola. Ked som bola male dieta, mamka vesala na vianocny stromcek snehove venceky.Vzdy som ich vyjedala.Trochu som si tymto dezertom pripomenula detske casy. Tentokrat som ich vsak pripravila v takej luxusnejsej verzii. Mascarpone v kombinacii s Baileys likerom je prijemnym posteklenim chutovych poharikov. Alkohol vobec nie je citit, skor iba zvyraznuje chut kremu. Robila som Pavlovu s podobnym kremom, ale pouzila som vajecny konak a pravdupovediac krem s advokatom mi chutil viac. Takze, ci uz sa rozhodnete pre Baileys alebo Advokat isto neolutujete. Rozhodne tento dezert doporucujem pre milovnikov sladkych dezertov....
4 bielky
stipka soli
220 g jemneho krystaloveho cukru
70 g mandlovych lupienkov ( oprazenych)
Krem:
250 g mascarpone
250 ml slahackovej smotany
1 PL praskoveho cukru
70 - 80 ml Baileys ( prip. Advokat -vajecny liker) mnozstvo si upravte podla svojej chuti
Okrem toho:
30 g mandlovych lupienkov ( oprazenych) na posypanie
2-3 PL Baileys-u na poliatie torticiek
Postup:
Na suchej panvici oprazime mandlove lupienky. Nechame ich dobre vychladnut. Bielka vyslahame so stipkou soli. Ked uz zbeleju, postupne po lyziciach pridavame cukor. Cukor pridavame v malych mnozstvach za staleho slahania. Slahame, kym sa cukor neroztopi a bielka su pekne biele, leskle a metlicky zanechavaju stopy. Opatrne zamiesame oprazene mandlove lupienky. Na plech vylozeny papierom na pecenie ukladme lyzicou kopceky snehu. Davame dve lyzice na 1 torticku. Mozete davat aj po jednej lyzici a tak budete mat viac kusov mensich torticiek. Z tohoto mnozstva vyslo 12 kusov vacsich torticiek. Davame dalej od seba, pri peceni trochu narastu. Ruru predhrejeme na 90 stupnov C (teplovzdusna) a susime torticky 1,5-2 hodiny. Snehove torticky su zvonku pekne chrumkave a vo vnutri su trochu tahave. Nie je to Pavlova , ktora je vo vnutri penova. Ruru vypneme a dvierka pootvorime. Torticky nechame v rure do uplneho vychladnutia.
Slahackovu smotanu vyslahame. Mascarpone vymiesame s praskovym cukrom, Baileys-om (pridavame postupne, aby krem nezredol). Opatrne vmiesame vyslahanu slahacku. Vychladnute torticky ozdobime kremom, posypeme oprazenymi mandlami a pokropime Baileys -om (prip. Advokatom). Torticky plnime kremom pred podavanim.
No to je dokonalé Adi...tie tvoje snehové výtvory sú všetky perfektné. Mne stále ostávajú bielky a u teba čerpám námety a doma vypakám...potom vezmem do práce a ženy sa olizujú až za ušami. Moje vnúčatká také ešte nemôžu, ale ja áno :-)
OdpovedaťOdstrániťSuhlasim s cistinkou. A krasne fotky.
OdpovedaťOdstrániťAdri, uuuzasne, krasne zaroven!
OdpovedaťOdstrániťAďka, ty si proste profesionálka, vyzerá to úžasne. Papa
OdpovedaťOdstrániťAdi tie sú krááááásne mne sa také nedaria ja to proste s tým snehom neviem:(
OdpovedaťOdstrániťAdrika = pokušiteľka naša, čo nám to robíš? To sa nedá vydržať byť chvíľu na blogspote a nenazrieť sem... a tu takéto neskutočné pokušenie!!! vŕŕ :-D
OdpovedaťOdstrániťAle dezert je nááádherný, pôsobí tak nebesky ale ty si malá čertica :-*
jako dělané na svatbu!
OdpovedaťOdstrániťto je neskutočne nádherné a tiež aj fotky, si veľmi šikovná Adrianka! :-) Radosť prezerať Tvoj nádherný a lákavý blog :-)
OdpovedaťOdstrániťMe encanta el mascarpone todo queda muy delicioso buena receta,saludos desde el sur de Chile,abrazos y abrazos.
OdpovedaťOdstrániťAduško, tohle musí být prostě úžasné. A navíc Tvoje fotky, jsou prostě dokonalé, prosvětlené, báječné... Jsem spíše masová, ale už asi půl hodiny si listuji Tvými sladkými recepty a dívám se :-)
OdpovedaťOdstrániťMěj se krásně
P.