utorok 4. júna 2024

Gaštanové kocky so šľahačkou

 







Dcera mi pise: :"Mamka dakujeme za kolacik, je fantatasticky, pekne si ho nafot a sup na blog" .  Toto moje sup, sup trvalo mozno tri tyzdne :). Vsetko potrebuje svoj cas. Niekedy je potrebne znovu napiect, niekedy to trva, nafotit, spracovat, uverejnit. Konecne vsak dosiel cas, aby som sa aj s vami podelila o tento uzasny zakusok. Zakusok mozete podavat  aj ako sladku bodku za slavnostnym obedom, ci vecerou. A mozete ho podavat  len tak , napr. k nedelnej poobednajsej kavicke. Tak, ci tak, verim, ze vas nesklame a rovnako si  pochutnate aj vy. Vyskusate ?  
Ingrediencie:
rozpis na plech 37x27 cm  ( vnutorny rozmer)

Piskota:
5 vajec
200 g polohrubej muky
1/2 prasku do peciva
200 g krystaloveho cukru
5 PL vody
5 PL oleja
stipka soli

Krem:
500 g  gastanoveho pyre ( 2x250 g)
200 g masla 
150 g praskoveho cukru
1 zlaty klas
1 vanilkovy cukor

Slahacka:
500 ml slahackovej smotany 
1 PL praskoveho cukru
2 x Smetafix

okrem toho:
trochu cokolady na postruhanie ( mozno vynechat)

Postup:
Ako prve si uvarime puding zo zlateho klasu, vanilkoveho cukru a mlieka. Je dost husty. Ihned prikryjeme foliou tak, aby sa folia vsade dotykala pudingu a  cely puding bol prikryty foliou. Takto zabranime tomu, aby sa na pudingu urobila "koza". Nechame vychladit pri izbovej teplote. Kludne si mozeme  uvarit puding aj den vopred, ale potom pred pouzitim ho treba vybrat skor z chladnicky, aby sa zohrial na izbovu teplotu.
Bielka naslahame so stipkou soli. Pridame na trikrat cukor a stale dobre preslahame. Pridame zltka, ktore zaslahame na najnizsich otackach. Pridame vodu, olej a zakazdym dobre preslahame. Nakoniec pridame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a uz len rucne zamiesame. Piskotu vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie. Pecieme pri teplote 180 supnov C asi  20-25 minut. 

Krem:
Maslo naslahame s praskovym cukrom. Po castiach pridavame gastanove pyre. Ked sa obe hmoty spoja pridavame po castiach uvareny puding zo zlateho  klasu.
Puding vsak pred pouzitim dobre preslahame, aby sme nemali hrudky v kreme. Vacsinou pri zamiesavani pudingu do kremu robim to tak, ze tymi istymi metlickami slaham aj puding aj maslovu hmotu. Tak mi vzdy ostane trochu masla na metlickach a opacne , ked idem premiesat maslo, ostane mi na metlickach trochu pudingu. Tento postup asi trikrat zopakujem a potom uz je v pudingu zaslahana aj cast maslovo-gastanoveho kremu. Vzdy pridavame do zakladneho kremu puding po castiach, dobre preslahame,  aby sa nam krem nezrazil. 
Hotovy krem rovnomerne natrieme  na piskotu, z ktorej sme odstranili papier na pecenie  a odlozime do chladnicky, kym si pripravime slahacku. 

Slahacka:
Dobre vychladene  slahackove smotany vyslahame s 1 PL praskoveho cukru a 2 smetafixmi. Natrieme na gastanovu plnku. Vrch zakusku mozeme ozdobit postruhanou cokoladou.

Zakusok drzime v chladnicke, pred podavanim vsak nechame chvilu  postat pri izbovej teplote, aby piskota trochu "povolila". Aspon mne to takto chuti viac :). 



2 komentáre:

  1. Kristy (jasidielko)19. júna 2024 o 20:32

    Adi ahoj :D ubehli dlhe roky, odkedy to zilo na mimibazare, v tychto dnoch mam velke obdobie spisovania tych najlepsich receptov, ktore som doteraz vyskusala, do uzasneho obycajneho zositku, mobily sa mozu schovat. Uz stvrty den zapisujem naozaj cca. 12 hodin denne vkuse a mam z toho mega radost. :) Dnes som spisovala aj tortu Twister a Milka tortu, chystam sa ich urcite opat upiect. Zapisala som si este napriklad aj domace fererro, bodkovanu coko tortu s kokosovymi gulickami, Lemon Curd alebo gastanovu tortu s roladkou. Napadlo mi, ze ti napisem, ze si stale sucast mojho zivota a aj budes, dakujem za tvoje recepty a radost, ktoru z nich mam. Vdaka za tvoju tvorivost, nech sa ti iba dari. (kikuska.jasidielko z mimibazaru :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeeej ahoj, tak rada ta tu vidim. Veru mas pravdu. Uz to nie je ako kedysi. Velmi pekne dakujem za tvoje mile slova. Pozdravujem a tento zakusok rozhodne vyskusaj, som presvedcena, ze nesklame. :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)