Toto je druhy recept uz zo spominanej knihy v predchadzajucom prispevku. Moj prvy carrot cake:). Je strasne vela veci, ktore by som chcela vyskusat a toto bola jedna z nich. Recept sa mi paci, akurat nabuduce pouzijem 4 vajcia miesto 2. Chcem, aby bol trochu vyssi. Cesto je super, vlacne, stavnate. Na vrchu je pokryvka z Philadelphie, ale isto sa da nahradit aj napr. s macarpone a pod. Urcite ho budem robit viackrat. Je to jednoduche, rychle a mnam:).
Ingrediencie:
2 vajcia
220 g hnedeho cukru (soft brown sugar)
175 g masla
150 g polohrubej muky
1 KL prasku do peciva
1 KL skorice
30 g posekanych orechov
30 g posekanych hrozienok
175 g nastruhanej mrkvy
Na krem:
200 g Philadelphie
1-2 PL praskoveho cukru
par kvapiek citronovej stavy ( mozno vynechat)
Postup:
Zltka, cukor a roztopene, vychladene maslo vyslahame spolu. Pridame posekane orechy, hrozienka a nastruhanu mrkvu. Nakoniec pridame muku zmiesanu s praskom do peciva a mletou skoricou. Do bielkov pridame stipku soli a vyslahame tuhu penu. Primiesame ju opatrne do mrkvovej zmesi, tak aby s nam pena velmi nedolamala.
Masu vylejeme do tortovej formy o priemere 20 cm. Dno formy vystelieme papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure pri 190 stupnoch C cca 45-50 minut. Skuska sparatkom. Vyberieme a nechame vychladnut na mriezke. Potom stiahneme papier a prelozime na tortovy podnos.
Philadelphiu vymiesame s preosiatym praskovym cukrom. Mozeme pridat zopar kvapiek citronovej stavy. Natrieme na vychladnuty korpus a lubovolne zdobime. Dame este do chaldnicky, by krem zatuhol.
Dobru chut!
Na mrkvový koláčik sa už chystám dlho. Tento tvoj ma veľmi oslovil. Hrozienka, orechy a navrh krém.... určite vyskúšam
OdpovedaťOdstrániťAdka ďalšia provokácia na naše chuťové poháriky,vydarila sa ti parádne,čo použiť miesto Philadelphie? je to miesto polevy alebo aj na zvýraznenie chute.Je to som nou hrozné len ťa otravujem čo čím nahradiť.Ďakujem srdečne Betka.
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adri! mrkvovy kolac je uplne skvely! moj oblubeny, sama som ho robila niekolkokrat, vzdy sa k nemu rada vraciam, ked uz neviem co upiect. Myslim,ze philadelphia je lepsia ako mascarpone, ale zase fantazii sa medze nekladu ;o)
OdpovedaťOdstrániťSkoro som zabudla, krasne sa ti to tu "zmotylkovatelo" ;)
OdpovedaťOdstrániťcarrot cake je fantasticky, ja ho mozem hocikedy :) mnam!
OdpovedaťOdstrániťAdrianko, dělá ho moje kamarádka, moc mi chutná a pořad nemám recept :o) děkuji!
OdpovedaťOdstrániťA ty žampiony vypadají taky úžasně!
Pohodový večer, zdravím Helena
Joooj, veru, uz aj ja sa chystam na mrkvickovy dlho, len som nenabrala odvahu, ale ked vidim tuto paradnu tortu, stavnatu,uz asi nebudem vahat, vyzera uuuzasne:-))
OdpovedaťOdstrániťAdrika, presne ako Ivka, aj ja sa uz dlho chystám na mrkvový kolác, ale akosi...sa k nemu neviem dokopat. Ten tvoj vyzera suprovo!!!
OdpovedaťOdstrániťOOOCH toto je moj najoblúbenejší koláčik..šťavnatý, úúžasný...prosím si aspoň jeden kúsoček :)))
OdpovedaťOdstrániťIvanka aj ja som sa na nu pripravovala velmi dlho. Teraz vsak viem, ze ju budem castejsie robit.
OdpovedaťOdstrániťBetuska, vobec neotravujes. Ak viem, tak pomozem. Philadelphiu je dostat aj na Slovensku napr. v Bile som ju videla. Inak mozes nahradit Mascarpone, Ricottou, alebo aj Lucinou. Je to "iba" poleva na vrchu kolacika.
OdpovedaťOdstrániťMariannka dakujem za komentarik. Ty si si vsimla zmenu, dufam, ze sa ti paci:)
OdpovedaťOdstrániťLucka je to velmi jednoduche a vyborne. Urcite vyskusaj, ci uz tento recept alebo iny. Urcite neolutujes.
OdpovedaťOdstrániťMarysity od teraz uz aj ja:)
OdpovedaťOdstrániťHelenka vdaka za komentarik. Urcite nebudes sklamana, ked kolacik vyskusas. A sampinony boli super:)
OdpovedaťOdstrániťSlavka ja som sa nanho chystala uz veeelmi dlho. Tiez akosi som ho v poradovniku na vyskusanie stale oddialovala. Poviem ti , ze ma rovnako ohuil ako tvoje brownies s mascarpone. Takze aj toto zaradene do zoznamu stalych opakovaciek:)
OdpovedaťOdstrániťNatalka, zial uz nie je:( Rada by som ti poslala. Uz som posielala upeceny korpus aj dcerke na Guernsey a velmi chvalili vsetci, ze super cesto:)
OdpovedaťOdstrániťUplne ze najsam luxusnejsi kolac ..normalne mi ze az zdravie privodil :D..juj fajny fajny
OdpovedaťOdstrániťMoje drahe slniecko, taka som rada, ze prezil tu cestu:) Hlavne, ze ta potesil, chutil aj to zdravicko zlepsil:)
OdpovedaťOdstrániťAdrianko, tenhle dort vypadá skvostně! Rozinky, mrkve, skořice, oříšky a všechno zakryté smetanově hebkým krémem...tomu se prostě nedá odolat!
OdpovedaťOdstrániťKatka, veru neda:) Viem, ze to nie je ziadny prevratny recept, ale ja som este carrot cake nepiekla, tak som ho uz musela konecne vyskusat. Isto ho budem robit castejsie. Je skvely. Mam to potvrdene z viacerych zdrojov:)
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, tvoj carrot cake som robila cez víkend a bol mňam, určite som ho nerobila posledný krát :)
OdpovedaťOdstrániťJanka, veru aj u mna je zaredeny do zonamu stalych opakovaciek. Ja som ho dokonca napiekla a poslala dcerke na Guernsey. Vsetkym kamaratom, co dostali kostovku, tak aj im velmi chutil:)
OdpovedaťOdstrániťAdka robila som mrkvovú tortu s citronovou polevou je to podobné tvojmu len tam ide viac vajec a olej bola som sama zvedavá na výslednu chuť a som velmi spokojná chutila všetkým Betka
OdpovedaťOdstrániťTak toto je koláčik, ktorý dostane nielen nepriateľov zeleniny, ale aj tých, ktorí si dávajú pozor na líniu ;-) Dajú sa totiž ľahko presvedčiť, že keď je tam mrkva, je to zdravé ;-)
OdpovedaťOdstrániťPre mňa to bol tiež prvý carrot cake, vlastne tak som tento blog našla. Muži samozrejme reagovali: fuj, tam je mrkva, to nebudem jesť. A na druhý deň som robila ďalší ;-)
Adka, robim ju dnes mojmu muzickovi na 40-tku (mimo inych sladkych dobrot) a chcem sa len opytat, ci ked zvysite mnozstvo o tie 2 vajicka, ci mam znasobit aj ostatne suroviny. Neviem, ci ste na nete a ci stihnete odpovedat... ak nie, tak to nejako risknem :-)) Dakujem kraasne! Bude to uz asi 30 dobrota, co od Vas vyskusam.... :-)
OdpovedaťOdstrániťLenka napisala somspravunaFB....staci iba vajicka pridat naa tuto velkost formy :)
OdstrániťDala som 4 vajká a vyšiel mi úplne nizučký :(
OdpovedaťOdstrániť..a pridala som aj mušlátový oriešok, našla som to vo väčšine receptov po anglicky, pekne voní od neho :)