Tento recept som robila iba po pamati. Vzdy si odkladam vystrizky z novin, v robote mi nosia casopisy, kde su recepty, nechavam si posielat casopisy z Polska, kupujem si kucharske knihy atd. Prehladala som vsetky moje zasoby s receptami, no ani za svet som nemohla najst tento recept. Udeny losos v chladnicke, por tiez, no co s tym teraz? Zhruba recept som si pamatala a zbytok , co som si nepamatala, som si domyslela. A vysledok bol nad moje ocakavanie. Akurat jednu zmenu urobim, ze nebudem terrinu balit do porovych listov, ale do tenkych platkov sunky. Inak vsetko super, takze vam ponukam inspiraciu na tuto skvelu mnamku.
Ingrediencie:
200 g udeneho lososa
vacsi por
300 g Philadelphie ( mozno nahradit inym kremovym syrom)
1 kysla smotana
4 platky zelatiny
sol, biele mlete korenie
100 ml nalevu zo sladkokyslych uhoriek ( mozno nahradit vodou, ak nemate radi kyselkavu chut)
okrem toho:
olivy s paprickami
zopar platkov z cerstvych uhoriek
nakladana kapia
Postup:
Najprv si obvarime por. Kedze potrebujeme vacsie platy poru ( na zabalenie terriny ), tak si mozete pomoct a obvarit por v plechu na pecnie.Pocas obvarania por otacame. Ked su listy makke odlozime bokom a nechame vychladnut.
Lososa naskrbeme nozom na mensie kusky. Mensiu formu na biskupsky chlebik vylozime foliou, potom listami uvareneho poru tak, aby precnievali kraje. Zelatinu namocime do studenej vody.
Lososa utlacime do formy. Krem Philadelphia vymiesame so smotanou. Osolime, okorenime. Zelatinove platy vyzmykame a dame do uhorkoveho nalevu ( pripadne do vody), ktory zahrejeme na teplo, nie na horuco. Miesame, kym sa zelatinove platky neroztopia.
Trosku z kremu rozslahame v rozpustenej zelatine a pomaly za staleho slahania vmiesame do kremu. Cast kremu nanesieme na vrstvu udeneho lososa. Potom striedavo poukladame olivy. Pomedzi to dame na mensie kusky nakrajanu nakladanu kapiu. Dame opat vrstvu kremu. Ulozime vrstvu tenuckych platkov cerstvych uhoriek.Opat vrstva kremu, vrstva oliv s kapiou a nakoniec krem. Zakryjeme listami porou, foliou a ulozime do chladnicky minimalne na tri hodiny, najlepsie na celu noc.
Narezeme na platky a podavame s pecivom, chlebom. Aj ked mam velmi rada por, tak rozhodne nabuduce miesto poru pouzijem tenke platky sunky. Zbytok poru som pouzila na salat. Je to kyselkavej chuti, ( olivy su tiez kyselkave aj cervena kapia), tak kludne uhorkovu stavu mozete nahradit vodou alebo riedit uhorkovu stavu 1:1. Je uz na vas ako sa rozhodnete.
Adi, terinu máš vymakamú. Kedysi som rôzne teriny robila denne. S uhorkami nemám dobré skúsenosti (pustia vodu)...ale tvoja vyzerá pekne.
OdpovedaťOdstrániťNo a toto! Krasa, ja som terinu este neskusala ale si ma teraz navnadila, mnam:-))
OdpovedaťOdstrániťToto by aj oči jedli, mňam.:)
OdpovedaťOdstrániťAdka,panecku ty si ale sikovnica,toľko velkonocnych dobrotiek.
OdpovedaťOdstrániťto je naaadherna terina!!! a musela chutit bozsky!
OdpovedaťOdstrániťadi, co by sa stalo,keby som tam tu uhorkovu vodu nedavala? ako by to chutilo bez nej?
OdpovedaťOdstrániťAdrika,to je nadhera !!! ako aj vsetky tvoje ostatne dobrotky:)
OdpovedaťOdstrániťMňam, normálne mi slinka vybehla. Krásny dizajn.
OdpovedaťOdstrániťAdrianko, recept už mám v záložkách. Musím počkat, až přijde víc konzumentů, pro nás dva by toho bylo moc. Určitě ho vyzkouším.
OdpovedaťOdstrániťTak tady jen slintam :)) Miluju lososa a tohle fakt muselo byt bezvadne :)
OdpovedaťOdstrániťmnaaam, zbiehaju sa mi slinky...toto musim doma vyskusat. vdaka za tip ;)
OdpovedaťOdstrániťwauuuuuuu, keby si povedala, že to chceš robiť, mám podobné, alebo možno aj to isté kdesi medzi mojimi receptami:)
OdpovedaťOdstrániťTeeda přemýšlím jestli jsem kdy v životě terinu aspoň jedla, ale když se na to tak dívám, budu to muset napravit a rovnou si ji podle tohoto návodu ukuchtit. Vypadá náramně! :-)
OdpovedaťOdstrániť