Do pripravy tejto torty som vlozila tolko usilia a lasky ako hadam ani do jedneho mojho kulinarskeho vytvoru. Tortu som robila pre mojho draheho k narodeninam. Bol to hadam moj najpracnejsi kulinarsky projekt, ktory som doteraz robila. Ani torta Twister sa mi nezdala tak narocna na pripravu. No, ale ak vam povie muz aj po vysse tridsiatich rokoch, ze je stastny, ze vas ma, tak mu urobite nielen takuto tortu, ale mozno znesiete aj modre z neba:).
Torta je vyzorovo zaujimava. Je narocna na pripravu aj na suroviny. Plnka z tmavej cokolady, z bielej cokolady a tretia je s jahodovou prichutou. Roladky na boku su plnene s plnkou z bielej cokolady v kombinacii so susenym mliekom. Povodne som chcela vrch zaliat coko polevou a ozdobit karamelovymi lieskovcami, ale to by uz bolo priam neunosne na jednu tortu tolko kombinacii. Slahackova pokryvka bola v pohode. Torta je bohata na chute, ale aj na kalorie. Rozhodne to nie je typ mucnika, ktory budem piect pravidelne k nedelnajsej kavicke, ale som velmi rada, ze som ju vyskusala a to pri takejto velmi dolezitej rodinnej udalosti.
Na korpus:
3 vajcia
100 g krystaloveho cukru
120 g polohrubej muky
3 PL Nesquik
Na roladu:
4 vajcia
150 g krystaloveho cukru
150 g polohrubej muky
3 PL Nesquik
Krem na roladu:
1 salka vody (250 ml)
1 salka krystaloveho cukru
100 g masla
150 g suseneho mlieka
50-70 g struhaneho kokosu
Cokoladovy krem:
200 g tmavej cokolady
350 ml slahackovej smotany
Krem z bielej cokolady:
150 g bielej cokolady
300 ml slahackovej smotany
5 g praskovej zelatiny
Jahodova plnka:
100 ml jahodoveho likeru ( u mna 75 ml jahodoveho sirupu a 1 KL rumovej esencie)
50 g bielej cokolady
150 ml slahackovej smotany
5 g praskovej zelatiny
Na sirup:
2 PL nescafe
1 PL cukru
1/2 pohara prevarenej vody
rum, prip. rumova esencia
Na ozdobu:
1 slahackova smotana
coko ryza, hoblinky alebo ine podla vlastneho uvazenia
Postup:
Pripravime si piskotu na korpusy. Cele vajcia slahame s cukrom, kym zdvojnasobia svoj objem. Potom pridame muku zmiesanu s Nesquikom. Rozdelime na dve casti a upecieme dva korpusy v tortovej forme o priemere 24 cm. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnov C cca 12 minut. Nevysusujte zbytocne dlhym pecenim. Dno torty vylozte papierom na pecenie. Upeceny korpus vyberieme z formy a nechame vychladnut na mriezke.
Piskotu na roladku pecieme rovnako ako korpusy na tortu. Po upeceni poprasime praskovym cukrom a zvinieme do rolady. Nechame dobre vychladnut.
Pripravime si krem do rolady:
Cukor zalejeme vodou a na miernom ohni ho vyvarime na sirup. Trva to asi 8 minut. Odstavime z ohna a vmiesame maslo. Miesame , kym sa maslo spoji so sirupom a potom vmiesame susene mlieko a kokos. Z vychladnutej rolady odstranime papier, natrieme plnku a znovu stocime, zabalime do folie a odlozime do chladnicky , aby dobre stuhla plnka.
Cokoladova plnka:
Do 200 ml slahackovej smotany nalameme cokoladu na kocky. Smotanu zahrejeme za staleho miesania cokolady do bodu varu a odstavime. Stale miesame, kym sa cokolada neroztopi. Odlozime bokom do uplneho vychladenia. Potom pridame zvysok slahackovej smotany ( 150 ml ) a vyslahame krem.
Pripravime si sirup na korpus:
1 PL nescafe zalejeme do polovice pohara prevarenou vodou, pridame 1 PL cukru a trochu rumovej esencie, prip. rumu. Dobre pokropime tymto sirupom obe korpusy. Netreba lutovat, pisktoa je dost hutna.
Jednu tretinu cokoladoveho kremu natrieme na korpus.Asi dve lyzice coko plnky odoberieme a potrieme nou roladu a posypeme struhanym kokosom. Roladu narezeme na cca 1cm kolieska a ulozime dookola formy. Potom natrieme zvysok cokoladoveho kremu a odlozime do chladnicky. Pekne stuhne.
Jahodova plnka:
Zelatinu zalejeme 2 PL studenej vody a nechame napucat. Do 75 ml slahackovej smotany nalameme cokoladu. Zahrejeme do bodu varu. Odstavime, miesame, kym sa cokolada neroztopi. Ked je cokolada mierne ochladena ( to zn. , ze je este tepla, ale nepali vam uz prst), tak pridame zelatinu. Naaprv do zelatiny pridame cca 2 PL cokoladovej smotany a potom vmiesame vsetko do cokolady rozpustenej v smotane. Neurobia sa tak hrcky. Pridame jahodovy liker ( u mna jahodovy sirup a trochu rumovej esencie a nakoniec vmiesame tuhu slahacku, ktoru sme si vyslahali zo zvysku ( 75 ml) slahackovej smotany. Nechame mierne stuhnut. Potom z nej budeme robit zmrzlinovou naberackou kopceky.
Plnka z bielej cokolady:
Opat dame napucat zelatinu. Do 200 ml slahackovej smotany nalameme cokoladu na kocky. Smotanu zahrejeme za staleho miesania cokolady do bodu varu a odstavime. Stale miesame, kym sa cokolada neroztopi.Ked je cokolada mierne ochladena ( to zn. , ze je este tepla, ale nepali vam uz prst), tak pridame zelatinu. Najprv do zelatiny pridame cca 2 PL cokoladovej smotany a potom vmiesame vsetko do cokolady rozpustenej v smotane. Odlozime bokom do uplneho vychladenia. Potom pridame zvysok slahackovej smotany ( 100 ml ) a vyslahame krem.
A pokracujeme v skladani torty :
Na cokoladovu plnku pomocou zmrzlinovej naberacku urobime z jahodovej peny kopceky a ulozime ich naprostriedok do tvaru kvetu.
Prikryjeme druhym korpusom, ktory predtym nez nim ukoncime tortu, tak vydatne pokropime kavovym sirupom. Odlozime do chladnicky a pred podavanim ozdobime slahackou a posypeme coko ryzou. Ked som davala na podnos, tak som celu tortu otocila , pretoze ten vrchny korpus sa trochu "zrazil" z nepochopitelnych dovodov a preto je coko plnka na vrchu.
tak som sa dočkala, tá musí byť chutná, jak mi tečú slinky:)
OdpovedaťOdstrániťDockala, draha dockala.... ved aj ja... uz som myslela, ze ju ani nedokoncim... ale stoji za vyskusanie... tie plnky su velmi lahodne a ta ruzova je skoro ako punc... no jednoducho mnaaaam:D
OdstrániťAdrika, tak toto vyzera neskutocne dobre! taky abstak sladkeho mam, ze hned by som si dala ;)
OdpovedaťOdstrániťAduska, milerada by som ta ponukla, ale ked si tak velmi daleko:( aj ja som si dala , ale iba kusok a dost:)
OdstrániťAdrika úúúžasná tortička :) krásna a nepochybne výborná :) ...ale čo tortička od teba to väčší rešpekt:)ešte som zatiaľ žiadnu nevyskúšala, chuť by bola len neviem , ako by to dopadlo.
OdpovedaťOdstrániťAjka, aj ja som mala obavy, ako to dopadne... no, mozno mohlo aj lepsie... ale tak ja sa nehram na ziadneho profesionala... ved ma uz nejaky ten cas poznas:)... odvahu dievca, odvahu..
OdstrániťNo Adi, to je uuuchvatné, toto vyskúšam , je to užasnééé
OdpovedaťOdstrániťSom presvedcena, ze ty to zvladnes lavou zadnou a tvoja bude tuti krajsia ako ta moja. Ty si majsterka na torticky. Potom posli fotecku, rada ju uverejnim
OdstrániťToto je aka pecka!!!! Ako vzdy, Adri!!! Supeeeeeeeeeeer!
OdpovedaťOdstrániťDakujem Mariannka, ty si velmi mila, ako vzdy:)
OdstrániťWow Adka,klobúk trikrát dolu, tebe aj manželovi,že si dobrá vybral :))).
OdpovedaťOdstrániťIvanka daujem velmi pekne
OdstrániťAdrianka, tak tomu sa hovori dielo ... stastny to manzel !
OdpovedaťOdstrániťDakujem Gabika za pochvalu... ja som stastna tiez:)
OdstrániťNeskutečná nádhera a určitě dobrota veliká. Jindra
OdpovedaťOdstrániťMila Jindra, neviem, ci az taka velka nadhera ale viem, ze dobrota velika:))))
OdstrániťMňaaam, dala bych si prosím jeden kousek :-)
OdpovedaťOdstrániťLenka, myslim, ze keby si ju ochutnala, tak by si si dala aj dalsi:))) a dalsi .... a dalsi...:))))
OdstrániťAdrianka,no cudovala by som sa veru,keby tvoj muzik stastny nebol..krasne,ze sa aj po tolkych rokoch takto milo odmenujete neznym slovom alebo sladkou dobrotou :)torticka bola urcite mnam:)
OdpovedaťOdstrániťMartinka dakujem za tvoj mily komentarik, ano torticka bola mnami, mnam:)
OdstrániťTak to je šialená torta :)))
OdpovedaťOdstrániťToľko trpezlivosti veru obdivujem .
Priznávam , že ja by som na tortičku nemala nervy , Aďka :)
Nanika, az ma heglo, ze sialena torta:) A ja tiez neovplyvam nejakou velkou trpezlivostou, ale dalo sa to zvladdnut:)
OdstrániťObdivuhodny pocin, Adka!! Naozaj!! uz len ten recept vyzera sialene a torta musela byt uzasna a ohurit oslavenca, co sa verim podarilo :))prajem vsetko dobre :))
OdpovedaťOdstrániťAndrejka dakujem velmi pekne a manzel tiez
OdstrániťTak konecne sa dostávam aj ku komentu tejto tvojej prenadhernej farebnej torticky a nestacim sa divit. Pred tvojou kreativitou sa sklánam, Adrika, je to nádhera!!! Mám az chut sa naciahnut za tým kúskom...jaj tak by som si dala...
OdpovedaťOdstrániťJaj Slavuska moja zlata, ved to nie je z mojej hlavicky, vsak ty vies, ze ja recepty nevymyslam. Videla som, zaujalo ma, vyskusala som a je fajna, tak uz zdobi stranky mojho blogu:))) Trosku pracna, ale stalo to zato... No, zial uz nie je:)
OdstrániťAdi, naozaj narocny dezer, ale urcite o to to viac ocenil ten, komu bol urceny, az bude casu, odskusame, nakolko mam rada vyzvy v kuchyni a tvoje napady sa mi pacia, preto som ti pridala dalsie ocenenie :-) tesim sa na dalsie tvoje kulinarske zazitky, T
OdpovedaťOdstrániťAno Tani, bolo to z kategorie tych narocnejsich, ale ako som uz vyssie spominala, stalo to za tu namahu. Ty mas tiez blog? Akosi si ta neviem rozkliknut:(
Odstrániťach to je niečo prekrásne, chválim a obdivujem!!! :-))
OdpovedaťOdstrániťa oslávencovi dodatočne všetko naj!!! :-))
OdpovedaťOdstrániťDakujem Yvett za mily komentarik a manzel velmi pekne dakuje za blahozelanie. Sa tu vytesuje, ze mu moje "kamosky" zelaju k jeho sviatku:)))))
OdstrániťTak to vypada tak fantasticky! Musela sis s tim dat hodne prace a je to na tom videt, hned bych ochutnala! (ale ne, nechtela bych se do toho hned poustet :D )
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adrika, máš u mňa odložené ocenenie :-).
OdpovedaťOdstrániťadka, ostane vela z tej rolady? lebo si pouzila len 9 kuskov
OdpovedaťOdstrániťLenka prepac, akosi mi usiel tvoj komentar. Ano ostala mi zhruba polovica rolady. Je vsak taka skvela, ze to vobec nevadi:) Mala som ju zabalenu v aleobale v chladnicke a vydrzala takmer tyzden:)))
Odstrániťahoj Adrika...v prvom rade ti chcem tymto mojim vytvorom naznacit, ze este stale sledujem, co nove sem prihodis, i ked sa neozyvam v komentaroch.(vsetky recepty sa mi velmi pacia, len casu je pomenej) Chcem ti velmi pekne podakovat, ze sem davas taketo originalne torticky, ktorymi sa da potesit . Moj ocko ma dnes 59 rokov a ja som sa rozhodla upiect mu tuto tortu hned ako som ju zbadala na tvojom blogu. Pochopitelne, niekomu sa moze zdat, ze je okolo nej vela prace, ale podla mna su tie ukony uplne nenarocne a bola by skoda, keby ju niekto neskusi len preto, ze sa mu zda jej priprava zdlhava. Kalorie sa tiez daju zrazit, napr tym, ze som pouzila odtucnene susene mlieko. Ja som sa este popri peceni ucila aj na statnice, takze sa to fakt da.:o) tak isto ako aj Gastanova torta s roladkou, aj tato mojej rodine velmi chutila, dakujem este raz, a tesim sa na dalsie tvoje vytvory, sledujem ta poctivo:o) http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=860980
OdpovedaťOdstrániťKikuska dakujem krasne za tvoj komentik. Velmi si ma potesila. Uz som kuk na MMB. Vydarila sa ti perfektne. Bola by som rada, ak by si mi poslala fotecku a velmi rada ju uverejnim na blogu ako skvelu inspiraciu aj pre ostatnych. Dakujem pekne za tvoju priazen.
OdstrániťVypadá to neskutečně dobře! Tolik chutí v jednom dortu, už se mi sbíhají sliny :) Nejvíc mě láká ta jahodová náplň :)
OdpovedaťOdstrániťmôžem sa opýtať, že čo je to Nesquik?ináč zaujímavá torta.
OdpovedaťOdstrániťNesquik je kakaovy praskovy napoj od Nestle.
OdstrániťTuto tortu som spravila mamine na narodeniny :-) vsetkym chutila
OdpovedaťOdstrániťDakujem Deniska aj za fotecky...zvladla si ju na vybornu....
Odstrániť