Recept na krehke cesto som sa rozhodla pridat zvlast aj ked je sucastou nasledujuceho receptu na citronovy kolacik. Tento nazvime ho ze "korpus" je zakladom pre rozne kolaciky ci uz naslano alebo nasladko. Mam v umysle vytvorit na blogu akusi zvlastnu kategoriu domacich polotovarov, ktore budu urcene na dalsie spracovanie alebo budu tvorit akysi zaklad pre dalsie mnamky. Toto cesto je naozaj velmi jemne a krehke. Na moj vkus az prislis trusive. V anglickych receptoch vsak velmi, naozaj velmi casto vyuzivane. Je ho dostat aj v obchode ako polotovar, podobne ako listkove cesto. Ja mam vsak radsej domace, tak konecne som sa k nemu dokopala a vyskusala ho. Mozem si urobit dalsiu ciarku do mojho zoznamu veci pripravenych na vyskusanie. Keby ste vedeli, aky je ten zoznam dlhy, predlhy:))) do dochodku mam co robit:)
Ingrediencie:
225 g polohrubej muky
125 g masla
stipka soli
3-4 PL studenej vody
Postup:
Do misy dame preosiatu muky, tvrde maslo, najkrajene na hrube platy a stipku soli. Koncekami prstov pomrvime suroviny. Ako ked robime posypku na kolac. Doporucuje sa mat studene ruky. Od teplych ruk sa topi maslo.
Pridame vodu. Dalej pokracujem s nozom s okruhlym hrotom. Vyborne posluzi noz od priboru. Pohybmi z jednej strany na druhu nozom spracovame suroviny az do doby , kym nam nevznikne kompaktna hmota. Budte trpezlivy. Trva to asi 6 minut.
Naozaj to funguje a nozom si spracujete cesto. Ked je cesto hotove , vyberieme z misy a dvomi tromi pohybmi na doske prepracujem cesto. Zabalime do folie a odlozime do chladnicky minimalne na 30 minut schladit. Ja som si to urychlila a vlozila na 15 minut do mraznicky.
Cesto rozvalkame a pomocou valceka prenesieme do formy. Formu nemastime. Cesto precnievajuce cez okraje pekne prstami utlacime okolo formy. Nic neorezavame. Pouzijeme toto mnozstvo cesta do kolacovej formy s priemerom 25 cm (spodok formy).
popichame vidlickou a prilozime papier na pecenie, ktory zatazime keramickymi gulkami na pecnie. Ak ich nemate ( ako ja) tak posluzi aj fazula:). Uz si musim tie gulicky zaopatrit. Najvyssi cas:)
Cesto dame piect do vyhriatej rury a pecieme pri teplote 190 stupnov C asi 15 minut. Vyberieme z rury, odstranime papier na pecenie a vratime cesto do rury a dopecieme cca 7 - 10 min dozlatova.
Tak a mame zakladne cesto pre kolacik pripravene. Ani to velmi nebolelo. Co poviete?
Adrianka, to je super nápad s tou kategóriou domáce polotovary ...
OdpovedaťOdstrániťJanka, to ma nahodou len tak napadlo. Este chcem robit aj taky jednoduchy domaci nugat,ktory bude tiez sluzit na dalsie spracovanie. A potom dalsie a dalsie... a tak...:)
OdpovedaťOdstrániťMozem sa spytat kde nakupujete v UK polohrubu muku??? Ani v anglickych receptoch ju nikde nevidim spomenutu - pokial viem tak domaci pouzivaju len hladku. Ale asi ide i silu zvyku a polohrubu si vozite alebo kupujete v specialnych obchodoch. Ja bohuzial dostanem kupit len hladku, takze vsetky receptiky si musim este "upravit". Skoda, mate pekne recepty, urcite vela stoji za vyskusanie, ale idem hladat kuchticky ktore miesaju s hladkou mukou. Pekny den
OdpovedaťOdstrániťMily anonym, polohrubu muku kupujem v polskom obchode alebo v nedalekom Swindone je slovensky obchod. Ja anglicku muku nepouzivam lebo je otrasna. Je taka akasi tazka, tmava...mne sa z nej nikdy nepodari urobit take knedle, piskotu ako zo slovenskej, pripadne polskej muky....toto je anglicky recept, prisposobeny na nase slovenske pomery...v original recepte je plain flour.... Dakujem za navstevu aj za komentarik..
Odstrániť