nedeľa 22. júla 2012
Matova torta Zebra
Nemozem sa nepodelit s vami o tento skvely recept. Aj ked z vysledneho vizualneho efektu som trochu (ale iba trosicku) sklamana. Preco? Pretoze zelena matova farba mi pecenim uplne vybledla. V recepte sa pise , ze staci pridat do matovej kase iba jednu kvapku zeleneho farbiva. Tak som dala iba jednu, ale bolo to jednoznace malo. Myslim, ze tvarohova masa by zniesla kludne aj tri-styri kvapky zeleneho farbiva. I ked v surovom stave to bolo podla mojho nazoru dost zelene. Nevyniknu pekne zelene pruhy. Urcite zalezi aj od akeho vyrobcu pouzijete farbivo, akej intenzity je. Napriek tomu som sa rozhodla pridat tento prispevok. Naozaj jedinecna vona a chut maty pri priprave tejto torticky mi pripomenula chut zuvacky Wrigley spermint. Nadherna chut, u mna veli oblubena. Som rada, ze som sa rozhodla vyskusat tuto skvelu torticku a velmi rada posuvam tento recept dalej. Milovnici maty si rozhodne pridu na svoje.
Ingrdiencie:
190 g susienok
1 PL praskoveho cukru
80 g masla
1000g tvarohu
300 ml kyslej smotany ( u mna creme fraiche)
4 vajcia
300 g praskoveho cukru
1PL kopcovita polohrubej muky
2 PL citronovej stavy
2 hrste maty ( je to asi 30 g)
4 kvapky matovej aromy ( mint)
2-4 kvapky zleneho potravinarskeho farbiva
Poleva:
300 ml kyslej smotany ( u mna creme fraiche)
2 PL praskoveho cukru
Postup:
Najprv si pripravime podlozku pod tortu. Susienky zomelieme ( postruhame), zmiesame s praskovym cukrom a pridame roztopene maslo. Zamiesame a touto masou vylozime dno tortovej formy s odopinatelnymi bokmi o priemere 24 cm. Dobre utlacime a odlozime do chladnicky zachladit aspon na 30 minut.
Matove listky oplachneme, usime. Dame do mixera a rozmixujeme s 1 PL praskoveho cukru. Pridame matovu aromu a zelene farbivo.
Zapneme ruru, ale este do studenej rury vlozime hlboky plech s vodou. Vody by tam malo byt cca 2 cm. Ruru vyhrejeme na 170 stupnov C.
Tvaroh, cukor, vajcia, muku , smotanu, citronovu stavu vsetko spolu vyslahame na najvyssich obratkach v mixeri,kym sa vsetky suroviny pekne spoja, ale nie dlhsie ako 1 minutu. Inak torta pri peceni velmi popraska. Tvarohovu masu rozdelime na dve polovice. Do jednej polovice pridame rozmixovanu matu a preslahame. Na schladeny tortovy zaklad naberackou vlievame striedavo raz bielu masu raz zelenu masu. Na spodok dajte plnu naberacku bielej masy a potom zelenej masy. Masa sa nesmie miesat. Postupne sa rozlieva az k bokom tortovej formy vytvara sa akoze pruhovany - zebra vzor. Zial, na tej mojej to nie je az tak dobre vidiet. Ako som uz spominala v uvode, farba mi pri peceni dost vybledla. Pecieme 60-70 minut, ruru v ziadnom pripade neotvarame. Vrch by nemal byt hnedy, ale by mal ostat svetly. Poslednych 10-15 minut pred dopecenim mozete aj znizit teplotu. Zavisi to od toho ako vam pecie rura. Torta je upecena, ked sa jej dotknete prstom a neprilepi sa vam na prst. V prostiedku budi dojem , ze je este tekuta. Nechame cca 10 minut postat v otvorenej rure. Vyberieme a nechame vychladnut. Je dobre polozit na mriezku a tak nechat uplne vychladnut. Potom prelozime do chladnicky aspon na 2-3 hodiny a ked je dobre zachladena natrieme na vrch polevu z kyslej smotany a praskoveho cukru. Odlozime opat do chladnicky , najlepsie na celu noc.Pred podavanim tenkym nozom oddelime od tortovej formy a odopneme obruc. Moja smotna nestihla zatuhnut lebo sme uz nemohli odolat prvej kostovke...:)
No a este zopar fotiek, aby vas inspirovali vyskusat tuto dobrotku.
Mnaaaaaaam, dobre bolo:)))
Zverejnil
Adriana
o
19:10:00
Odoslať e-mailomBlogovať!Zdieľať v službe TwitterZdieľať v službe FacebookZdieľať v službe Pinterest
Menovky:
Torty
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
uzasne to vyzera :) bomba urcite vyskusam len momentalne nemam tvaroh ked pridem domov hned ju skusim :)
OdpovedaťOdstrániťMiska verim, ze dezertik nesklame
OdstrániťAdrika tak toto vypadá naskutku úúúúžasne. Tortu musím určite vyskúšať:)
OdpovedaťOdstrániťAjka , ak mas rada chut maty, urcite si pochutnas
Odstrániťoch, mnam! to vyzera fantasticky sviezo.. och och och :)))
OdpovedaťOdstrániť:)))) ach veru bol... uz iba bol:))))
OdstrániťJéminéénku to je paráda :-)
OdpovedaťOdstrániťDakujeeeeeeeem... od teba pochvala zvlast potesi:)))
OdstrániťMne tiež hned nabehol výraz neskutočnééé ... a krásne foto ...
OdpovedaťOdstrániťDakujem Gabika, si mila...fotecky sa len ucim... nema mi kto pomoct:( ... vies, keby som bola doma, tak vela veci by bolo inak... no , ale co uz... raz sa snad dopracujem k nejakym slusnejsim foteckam:)))
OdstrániťAdrika, juj ved Ty si šikulka.... veď tu chrliš svele recepta a krásne fotošky Uršite by si bola asi radšej domka ... ale ja som zastancom toho, čo sa mam naučíš to je na nezaplatenie ...velakrat sa mam "mordujem" s vecami o ktorých viem, že môj mangel vie ...
OdstrániťGabika si mila... no ved sme nejake baby, tak si poradime aj same...:)))
Odstrániťto nemá chybu, nádhera!!! :-)
OdpovedaťOdstrániťIvetka dakujem velmi pekne:)))
OdstrániťAdrika,naadhera !!!inak cez vikend som robila tvoju gastanovu torticku(tu poslednu) a zozala velky uspech ,takze velkaaaa vdaka za receptik ♥
OdpovedaťOdstrániťMartinka dakujem za pochvalu aj za spravicku... velmi si ma potesila... vidim, ze mame rovnake matove chutky:)) ta tvoja je taka prenadherna, ze ju musim vyskusat aj ja... asi o meisac pride moja sestra, tak vtedy ju urobim...
OdstrániťNo tak, sliny naprázdno som už preglgla :-) Torta vyzerá zaujímavo, rada by som vedela jej chuť. Pri mojich schopnostiach sa do nej nepustím. Je tam tú mätu cítiť? Napríklad tak, ako keď jem after eight?
OdpovedaťOdstrániťDanielka, ano je to podobna chut , ale usis odmysliet chut cokolady:))) Matu je tam pekne citit, le zial ta farba sa mi pecenim akosi stratila:))) Dakujem za navstevu aj komentarik
OdstrániťAdka, to je parada, aj si to davam na podovolenkou cakacku, lebo to musim bezpodmienecne vyskusat!! A na dovolenke ide skusit gastanovu, ta sa nepecie:-)
OdpovedaťOdstrániťLucka si mila...,a ze podovolenkovu cakacku:))) ... pekny zbytok dovolenky...
OdstrániťAdka, torta vyzerá úúúúúúúúúúžasne...určite vyskúšam. Tvoj recept ( s odkazom na tvoj blog) zdielam aj na mojom blogu.Dúfam, že to nieje problém...
OdpovedaťOdstrániťJanulka dakujem za komentarik aj za navstevu. Uverejnit recept s odkazom na blog, tak v tom ja nevidem ziadny problem...
Odstrániťvcera som upiekla tortu, bola vyborna a aj vizualne sa podarila, dala som praskove farbivo a bola pekne zelena :)
OdpovedaťOdstrániťTerezka dakujem za spravicku, tesim sa , ze sa vydarila :)
OdstrániťJa dávám kysanou smetanu na 10 min zapéct, dělaljsem tak i dýňový cheesecake... máte nádherné dorty..už se na ně chystám
OdpovedaťOdstrániťDakujem pekne Danka :) ♥
Odstrániť