nedeľa 5. mája 2024

Mrkvové cupcakes s ganache z bielej čokolády aj s vanilkovým krémom

 






Už veľmi dávno som chcela vyskúšať tento recept na mrkvové cupcakes s vanilkovým krémom. Hlavne kvôli tomu krému. V našich končinách sme väčšinou zvyknutý na nastavované krémy, žĺtkový krém, ganache atd. Bola som veľmi zvedavá ako zvládnem to množstvo cukru v kréme. Zvládla som to. No  viac si už neprosím. Pamätám, že ako dieťa ( a je to už veru veľmi dávno ) som sa vždy obšmietala pri pečení, či už pri mojej mamke, ci nagymame. Ony  ma naučili, že nikdy nerobíme krém na zákusok, na tortu iba vymiešaním masla a cukru . Vraj cukor škrípe pod zubami. Klasika, že zvyčajne sme robili krém maslo + Zlatý klas, alebo vajcia šľahané nad parou . Ktovie, čo by povedali ony na tento krém. Tak, či tak, chcela som, vyskúšala som. Nie zle, ale klasika je klasika. A  je to pravda, že cukor  škrípe pod zubami. Prednosťou tohoto krému je, že pekne  drží tvar. Vyskúšate aj vy? 

Nedalo mi to pokoj. Myslím ten krém. Cesto na mrkvové cupcakes je skutočne veľmi chutné a pekne sa oddeľuje od papierových košíckov. Rozhodla som sa ich upiecť znovu, ale vrch  cupcakes ozdobiť už s overeným ganache z bielej čokolády. Pridaním glukózy a plátku želatíny do ganache krém je stabilný a dobre drží tvar. Mrkvové cupcakes boli fantastické. Doporučujem vyskúšať. 

piatok 3. mája 2024

Nátierka z cottage cheese

                          



Jednoduchá, ale výborna nátierka. Je trochu riedšej konzistencie ako zvyčajne nátierky zvyknú byť, ale nakladá sa na chlebík, toast, bagetu, takže mi príde celkom prirodzené nazvať ju nátierkou. Obľubujem nátierky a postupne si ich sem budem pridávať. Cottage cheese mám rada. Doplnený vajíčkami, dochutený zopár surovinami, ktoré zvyčajne máme doma,  je výborná,  na prípravu veľmi jednoduchá,  veľká mňamka. Ak sa rozhodnete vyskúšať nátierku, kľudne si môžete pridať aj nadrobno pokrájanú šunku. Nátierka doplnená  bohatou  prílohou čerstvej zeleniny a máte ľahkú letnú večeru ako vyšitú. 

Dobrú chuť!

Roztopený Olaf





Týchto roztomilých "akože" roztopených Olafov som robila pre moju milovanú vnučku Alžbetku do škôlky. V tom čase sme fičali na rozprávke Frozen, tak na domácu oslavu bola tortička Frozen s  Elsou a Annou a do škôlky som pre detičky robila tieto poháriky s Olafom. Dno pohárikov som vysypala postrúhanými keksami. Navrstvila ovocie. Ja som dávala mandarinky a čučoriedky.
Ovocie som prikryla tvarohovým krémom typu Pribináčik a vrch som dozdobila cukrovými očami, nosom z marcipánu a drobnými cukrovými guličkami. No a samozrejme nesmeli chýbať ani kostrbaté ruky Olafa, ktoré som vyrobila z roztopenej čokolády. Tak, a malá, trochu   zdravšia verzia lakocinky pre detičky do škôlky bola na svete. Možno niekoho inšpirujem, bude mi  potešením, ak mi dáte vedieť. 

piatok 9. februára 2024

Citrónovo - maková bábovka

 









Nikdy som nebola velkou milovnickou baboviek, ale tuto som si zamilovala. Prvykrat som ju jedla na navsteve u mojej mladsej dcerky. Ked ma ponukla touto babovkou, pocitila som akesi pohladenie duse,ze je taka  sikovna mlada gazdinka. Vzdy ma potesi, ked moje dcery navaria alebo napecu nieco chutne.   Babovka sa dcere  vydarila absolutne fantasticky.  Bola som velmi milo prekvapena chutou. Babovka bola nadychana, jema a prijemna kyselkava chut v spojeni s chrumkavym  makom pod zubami bolo to, co ma velmi oslovilo. Netrvalo dlho a vyskusala som ju aj ja. Odvtedy ju peciem velmi casto, kedze jej priprava je velmi nenarocna. Staci v jednej mise zmiesat vsetky ingrediencie, vyliat do babovkovej formy a upiect. Zatial kazdemu, kto ju ochutnal velmi chutila. Verim, ze ak ju vyskusate aj vy, nebudete sklamani a pochutnate si.

Majte pekny den. 

A laskou Vasa Ada

štvrtok 8. februára 2024

Kokosovo-čučoriedková torta

 






 Po dlhom case vam prinasam jeden skvely recept na Kokosovo-cucoriedkovu tortu. Moja tradicna piskota na korpus, vyrazna kokosova chut, cucoriedkove zele a kyselkava chut vanilkovo citronovej casti tejto torty su chute, ktore podla mojho nazoru velmi pasuju k sebe. Torta je zavrsena tenuckou vrstvou ganache z bielej cokolady a je zarukou, ze pri krajani sa poleva nebude lamat. Som nadsena z tejto chutovej kombinacie, struktury, konzistencie torty. Skutocne by bolo hriechom nepodelit sa s vami o tuto dobrotu.  Stale vela peciem a varim, ale akosi casu bolo pomenej. Nastupila som novu etapu mojho zivota a vela veci sa zmenilo. Pozitivne vnimam to, ze hadam teraz uz bude viacej casu venovat sa mojmu blogu. Dlha pauza sa odzrkadluje aj na fotkach, tak prosim o strpenie, budem na sebe pracovat a snad sa coskoro do toho opat dostanem :). Neviem, ci este sem niekto nazrie, ci mi  este  ostali nejaki fanusikovia, ale odlozim si sem tento recept pre buducnost. 
Majte pekny den.
S laskou vasa Ada