nedeľa 5. mája 2024

Mrkvové cupcakes s ganache z bielej čokolády aj s vanilkovým krémom

 






Už veľmi dávno som chcela vyskúšať tento recept na mrkvové cupcakes s vanilkovým krémom. Hlavne kvôli tomu krému. V našich končinách sme väčšinou zvyknutý na nastavované krémy, žĺtkový krém, ganache atd. Bola som veľmi zvedavá ako zvládnem to množstvo cukru v kréme. Zvládla som to. No  viac si už neprosím. Pamätám, že ako dieťa ( a je to už veru veľmi dávno ) som sa vždy obšmietala pri pečení, či už pri mojej mamke, ci nagymame. Ony  ma naučili, že nikdy nerobíme krém na zákusok, na tortu iba vymiešaním masla a cukru . Vraj cukor škrípe pod zubami. Klasika, že zvyčajne sme robili krém maslo + Zlatý klas, alebo vajcia šľahané nad parou . Ktovie, čo by povedali ony na tento krém. Tak, či tak, chcela som, vyskúšala som. Nie zle, ale klasika je klasika. A  je to pravda, že cukor  škrípe pod zubami. Prednosťou tohoto krému je, že pekne  drží tvar. Vyskúšate aj vy? 

Nedalo mi to pokoj. Myslím ten krém. Cesto na mrkvové cupcakes je skutočne veľmi chutné a pekne sa oddeľuje od papierových košíckov. Rozhodla som sa ich upiecť znovu, ale vrch  cupcakes ozdobiť už s overeným ganache z bielej čokolády. Pridaním glukózy a plátku želatíny do ganache krém je stabilný a dobre drží tvar. Mrkvové cupcakes boli fantastické. Doporučujem vyskúšať. 

piatok 3. mája 2024

Nátierka z cottage cheese

                          



Jednoduchá, ale výborna nátierka. Je trochu riedšej konzistencie ako zvyčajne nátierky zvyknú byť, ale nakladá sa na chlebík, toast, bagetu, takže mi príde celkom prirodzené nazvať ju nátierkou. Obľubujem nátierky a postupne si ich sem budem pridávať. Cottage cheese mám rada. Doplnený vajíčkami, dochutený zopár surovinami, ktoré zvyčajne máme doma,  je výborná,  na prípravu veľmi jednoduchá,  veľká mňamka. Ak sa rozhodnete vyskúšať nátierku, kľudne si môžete pridať aj nadrobno pokrájanú šunku. Nátierka doplnená  bohatou  prílohou čerstvej zeleniny a máte ľahkú letnú večeru ako vyšitú. 

Dobrú chuť!

Roztopený Olaf





Týchto roztomilých "akože" roztopených Olafov som robila pre moju milovanú vnučku Alžbetku do škôlky. V tom čase sme fičali na rozprávke Frozen, tak na domácu oslavu bola tortička Frozen s  Elsou a Annou a do škôlky som pre detičky robila tieto poháriky s Olafom. Dno pohárikov som vysypala postrúhanými keksami. Navrstvila ovocie. Ja som dávala mandarinky a čučoriedky.
Ovocie som prikryla tvarohovým krémom typu Pribináčik a vrch som dozdobila cukrovými očami, nosom z marcipánu a drobnými cukrovými guličkami. No a samozrejme nesmeli chýbať ani kostrbaté ruky Olafa, ktoré som vyrobila z roztopenej čokolády. Tak, a malá, trochu   zdravšia verzia lakocinky pre detičky do škôlky bola na svete. Možno niekoho inšpirujem, bude mi  potešením, ak mi dáte vedieť.