Tuto torticku som zbadala u Janky a hned to bola laska na prvy pohlad. Oslovila ma, a uz len som cakala na vhodnu prilezitost, aby som ju vyskusala. Takuto jablkovu zvyknem robit s detskymi piskotami. Poviem vam, ze v kombinacii so skvelym mascarpone kremom ochutenym s vajecnym konakom poskytne absolutne skvely chutovy zazitok. Kakaovu , jemne korenistu piskotu prikryva osviezujuca jablkova plnka. Vyborna , kremova mascarpone plnka dochutena vajecnym konakom prijemne kontruje osviezujucej jablkovej plnke. Ja som uz vrch nepokryvala slahackovou vrstvou, pre mna to uz bolo dostatocne kremove. Vrch som zakoncila jemnym popraskom skorice Myslim, ze to prijemne ladilo s jemne korenistou piskotou. Ak sa rozhodnete tuto tortu vyskusat, verim, ze nebudete sklamani.
Ingrediencie:
3 vajcia
90 g krystaloveho cukru
3 PL oleja
70 g hladkej muky
20 g kakaa
stipka pernikoveho korenia ( ja som dala 1 KL)
jablkova plnka:
800 g ocistenych jablk
100 g krystaloveho cukru
100 ml vody
2 vanilkove pudingy
200 ml vody
Krem:
250 g mascarpone
1-2 PL praskoveho cukru
6 PL vajecneho likeru
1 slahackova smotana 250 ml
okrem toho: skorica na posypanie a slahackova smotana ( podla vlastneho uvazenia) +stuzovac do slahacky, 2 vanilkove cukre
Postup:
bielka vyslahame so stipkou soli, potom pridame cukor a slahame, kym je pena pekna, leskla a metlicky zanechavaju stopu. Pridame zltka, preslahame, pridame olej, preslahame. Nakoniec vmiesame preosiatu muku zmiesanu s pernikovy korenim a kakaom. Vylejeme do tprtovej formy s priemerom 20 cm, ktoreho spodok sme vylozili papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure na 180 stupnoch cca 20 minut. Nechame chvilu postat a vyberieme z tortovej formy. Ked piskota uplne vychladne, stiahneme z nej papier a korpus vratime do cistej, umytej tortovej formy.
Mascarpone vymiesame s praskovym cukrom. Pridame vajecny konak. Nakoniec pridame vyslahanu slahackovu smotanu. Mascarpone plnku natrieme na jablkovu zmes a vratime do chladnicky, aby krem dobre stuhol . Minimalne 3 hodiny schladime, najlepsie vsak cez noc. U nas nemal sancu sa tolko chladit, ale ostala aj na druhy den a bolo omnoho lepsia.
Pred podavanim mozete ozdobit vyslahanou slahackou , ale ja som iba posypala mletou skoricou a iba dookola som urobila "dobky" so slahacky. Jak je komu libo:)
Hm, toto rozhodne stojí za vyskúšanie. A jablká máme :-)
OdpovedaťOdstrániťvyzera skvele Adka, nenasiel by sa kusok aj pre mna? :))
OdpovedaťOdstrániťJa sa do toho Bristolu raz asi naozaj vyberiem :-)
OdpovedaťOdstrániťta musi byt famozna ,Adrika !!!tiez mam uz dlhsie na plane jednu jablkovu s mascarpone,a po tvojom prispevku sa uz neviem dockat ,kedy vyskusam :)))
OdpovedaťOdstrániťAdrika, vyzeraaa úúúúúúúúúžasne ! Mňam...hned by som si dala...krásne foto.
OdpovedaťOdstrániťAdri, parada!!! vyzera to prudko jedlo!!!
OdpovedaťOdstrániťTorta vyzera krasne, same dobre ingrediencie, mnam!
OdpovedaťOdstrániťadka tak toto je nieco uzasne, perfektna torta vo vsetkych smeroch!
OdpovedaťOdstrániťwaw, nadherna torticka Adrianka!!! ta musela byt uzasne stavnata od jablcok a naviac to pernikove korenie v ceste a ten kremik s vajecnym likerom... - dobrotaaaaa!!!!!
OdpovedaťOdstrániťAdri, mám tento dortík od Janky v záložce připravený. Čekám na příležitost a také se mi receptík moc líbí.
OdpovedaťOdstrániťJejdanenky Ty si mi ale spravila chute. Adrianka, klobúk dole, si kráľovňa tort.
OdpovedaťOdstrániťVypadá velmi chutně, hned bych si jeden dala.
OdpovedaťOdstrániťTen je fakt nadherny! tu jablecnou napln mam moc rada a mascarpone s vajecnym konakem je primo vrazedna kombinace :))
OdpovedaťOdstrániťAdrianka ... to som veľmi rada, že moja tortička chutila :)) ... nabudúce si ju zase ja urobím podľa teba so škoricou :)) ... krásne fotky a ten fotopostup je perfektný!!! ... krásny deň prajem :)) ... Jana :)
OdpovedaťOdstrániťMyslím, že túto tortu raz vyskúšam, veľmi sa mi pozdáva :).
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adri! tuto torticku sa chystam upiect v sobotu, mam otazocku, mozem to upiect v 23cm tortovej forme? lebo som pozerala original recept, ten bol peceny v 26cm forme a ty si piekla v 20cm. tak som teraz mierne "confused" ;o))) dakujem za odpoved ;o)
OdpovedaťOdstrániťMariannka kludne mozes v 23 cm. Ano , ja som piekla v 20 cm. Nic sa nedeje, len moja bola vyssia ako ta povodna Jankina. Tvoja bude vyskovo medzi mojou a Jankinou. Mozno ti bude staci piect 15 - 17 minut. Skontroluje si cest spilkou. Inak by to malo byt v pohode.
OdpovedaťOdstrániťDakujem Adri!!!! Marianna (haluskyInIreland)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adri! torticka upecena, zdegustovana. Vsetkym chutilo, a hlavne mojmu dnesnemu oslavencovi ;o) piekla som v 23cm forme, bolo to akurat. Dakujem za receptik ;o) vlastne aj Janke, povodnej autorke ;o)
OdpovedaťOdstrániťA ja dakujeeeem:)
OdstrániťAdrika, dala by sa este tato torta potiahnut cukrarskou hmotou? Vydrzal by to ten mascarpone krem? Vyzera uplne famozne!!!! Asi pojdem vyžr.ť chladničku :D
OdpovedaťOdstrániťAnonymny: nie, nedopporucujem potahovat tuto tortu potahovkou. Po prve potahovka by sa podla mna roztiekla a po druhe zbytocne pridavat dalsie chute, bola by uz prekombinovana. Ak chces potahovanu, tak doporucujem rozhodnut sa pre iny typ torty. Zdarvim Ada
OdstrániťAdrianka, tortu som piekla. Je fantastická, osviežujúca. Zaradila som ju medzi moje TOP. Ďakujem za recept.
OdpovedaťOdstrániťdakujem Zdenka a tesim sa:)))
OdstrániťDobrý deň, som úplne očarená týmto receptami :)))Držím palce len tak ďalej a budem chodiť po novinky :)
OdpovedaťOdstrániťIvon dakujem za mily komentarik aj za prejavenu priazen....dufam, ze ani v buducnosti neklamem:)))
OdstrániťUzasna torta :) vsetci si pochvalovali, hlavne moja buduca svokra :) Dakujem za inspiraciu
OdpovedaťOdstrániťTorta bola uzasna, kazdy si pochvaloval aj moja buduca svokricka bola nadsena. Dakujem za inspiraciu :)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adka, chystám sa robiť túto tortu a ako pozerám na postup, vidím, že vypadli nejaké obrázky:-((
OdpovedaťOdstrániťJarmilka, ale postup ostal napisany :)...musela som nejake fotecky vymazat lebo mi uz nechcelo pridavat nove prispevky, ze som prekrocila kvotu:(....tie dve v postupe boli len uvarene jablcka s pidongom a potom popucene :), cize nic podstatne :)..... a posledna foto to bola uz hotova torta...kludne mozes robit torticku, vrfele doporucujem....nech sa ti dari a hlavne nech chuti
OdstrániťAdka, tortu som robila, je vyborna... aler chcela by som ju upiect na plech ako kolacik... tak aby sa dal jest rukou, ako mam vynasobit suroviny? dakujem!
OdpovedaťOdstrániťdenisa
Deniska doporucujem piskotu: 5 vajec, 240 kryst. cukru, 180 g polohrubej muky, 20 g kakaa, 5 PL vody, 5 PL oleja, 1 KL prasku do peciva, 1/2 KL pernikoveho korenia....na plnku myslim, ze by postacovalo 1 kg ocistenyh jablk a 250 ml vody a na krem 500 g mascarpone....na vrch 2 slahackove smotany...cukor a vajecny liker pridavat primerane podla chuti...nemam to odskusane, ale tak by to mohlo byt ono...pistotu som teraz robila, taje odskusana....ibaze som robila bez kakaa, tak som pridalo o 20 g muky viac....dufam, ze som ti dobre poradila....daj mi prosim vediet a ked posles foteku, rada ju uverejnim na blogu...dakujem a pekny den zelam
OdstrániťAhoj, podavam hlasenie :) bohuzial fotku nemam, ale mnozstva su dobre, vsetko krasne sedelo :) takze da sa upiect aj na plechu. vsetci mi ho chvalili :) dakujem
OdpovedaťOdstrániťDeniska dakujem za info....nabuduce ma potesi aj fotecka :)
OdstrániťPiekla som a bola vyborna. Urcite este zopakujem.
OdpovedaťOdstrániťAdrianka tortu som upiekla ku Dnu matiek, je perfektna :) poslem foto :)
OdpovedaťOdstrániťa netreba prašok do pečiva?
OdpovedaťOdstrániťnie, netreba :)
Odstrániťtorta vyzera uzasne, ale cim by som mohla nahradit vajecny liker, aby bola vhodna aj pre deti
OdpovedaťOdstrániťmyslim, ze staci vynechat vajecny liker :)
OdstrániťAlebo nahradit salkom 😉
Odstrániťmoze byt :)
OdstrániťAdrianka, dnes som vyskúšala tvoju tortu, vďaka za super recept. Cesto jemnučké, plnka šťavnatá a plnka s mascarpone, ktoré doma milujeme, s likérom úplne famózna. Veľká vďaka. A gratulujem k prekrásnej vnučke. Veľa zdravia a radosti.
OdpovedaťOdstrániť