Na firemnej xmas party som ju jedla prvykrat. Velmi mi zachutila, tak som si vypytala recept od kolegyne. Ta uzasna plnka z mascarpone dochutena vajecnym konakom a zjemnena slahackou ma teda uplne dostala. To je hotove nebicko v papulke:) Naozaj. Verte mi.
Ingrediencie:
7 bielkov
420 g krystaloveho cukru ( na 1 bielok 60 g cukru)
stipka soli
Plnka:
1 mascarpone 250 g
2 PL praskoveho cukru ( alebo podla chuti)
4-6 PL vajecneho konaku Advokat
z 1/2 citrona nastruhana kora
1 slahackova smotana ( 250 ml + 50 ml mlieka)
2 praskove slahacky
Na ozdobu:
cerstve ovocie ( mna uplne dostala kombinacia hrozna s cucoriedkami)
Postup:
Najprv si pripravime dva plechy, ktore vylozime papierom na pecenie. Pomocou spodnej casti tortovej formy si nakreslime kruhy. \u mna s priemerom 24 cm. Mozno by sa zisiel aj vacsi kruh, videlo sa mi , ze tie platy by mohli byt trochu ploskejsie, ale potom by stacili bielka iba z 5 vajec. Zapneme ruru na 140 stupnov.
Bielka slahame so stipkou soli. Bielka musia byt dobre schladene. Postupne pridavame cukor a slahame, kym je pena pekna biela, husta a leskla. Metllicky zanechavaju stopy v pene.
Vyslahane bielka nanesieme na plech na predznacene kruhy.
Pecieme 40 minut pri teplote 140 stupnov C. Po dvadsiatich minutach plechy vymenime. Potom teplotu stiahneme na 100 stupnov C a dvierka na rure mierne pootvorime a este penove korpusy dosusime minimalne hodinu. Ja som susila az dve hodiny. Ak nemate dva rosty v rure, robte penove korpusy na dvakrat.
Praskovu slahacku vyslahame v slahackovej smotane do ktorej sme pridali 50 ml mlieka ( 250ml slahackovej smotany +50 ml mlieka). Do mascarpone pridame cukor, vajecny konak, struhanu citronovu koru a spolu vymiesame. Pridame vyslahanu slahacku a spolu premiesame.
Opatrne prenesieme spodny korpus na servirovaci tanier. Nebol problem oddelit ho od papera na pecenie, islo to dobre. Natrieme ho 2/3 - tinami kremu . Prilozime druhy korpus s kruhom, natrieme zvysok kremu a dozdobime cerstvym ovocim. Odlozime schladit do chladnicky. A potom uz iba mlsame. Pri tejto torticke rozhodne plati : 1 kusok a dost!
Dobru chut!
Krásna Adrianka! Ja mam v mrazaku nejake bielky, mala by som aj ja nieco snehove vymysliet ;)
OdpovedaťOdstrániťjaaaaaaaaaaaaaaj Adrika, pomoooooooc
OdpovedaťOdstrániťAdri, prave som takmer odpadla!!! ved ta vyzera uuuuzasne!!! toto musim niekedy vyskusat!!!
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, priznám sa, že pavlovu som ešte nerobila, neviem prečo....ale tvoja plnka v nej, ma naštartovala : )
OdpovedaťOdstrániťAdrianko, upřímně asi nejhezčí Pavlovova dorta, kteou jsem kdy viděla, opravdu! A jak chutná? Mě se vždycky strašně líbí, ale měla bych strach, že bude moc sladká. L.
OdpovedaťOdstrániťNagyon klassz lett, gratulálok:-))
OdpovedaťOdstrániťPriznám sa, že nie som ani tá, čo často pečie a ani častá konzumentka cukrárenskych výrobkov. O tom, že existuje nejaká Pavlovova či Pavlova torta, som donedávna vôbec netušila. Stretla som sa s ňou prvý raz asi pred dvomi týždňami pri sledovaní českej relácie Prostřeno. Tá tvoja vyzerá veľmi vábivo, škoda, že si tak ďaleko, nechala by som sa pozvať :-))))
OdpovedaťOdstrániťAdka, toto je podla mna najlahsia torta na svete. Super, ale sladko z nej az za usami:)))))
OdpovedaťOdstrániťSlavusik a co? Nebodaj ti prislo z mojej torty zle? No verim, ze nie. Veru je tak mnamky, len je sladko z nej, ze az. Ozaj jeden kusok a dost:)
OdpovedaťOdstrániťMarianka, vdaka. Tesim sa , ze sa ti paci.
OdpovedaťOdstrániťIvanka, ved ani ja. Teraz prvykrat. Raz na vsetko dojde:)))
OdpovedaťOdstrániťLenulka dakujem pekne za tvoje uznanie, velmi ma potesilo.Chutila veeeelmi sladko a fantasticky. Sladku chut prijemne tlmilo hrozno v kombinacii s kyselkavymi cucoriedkami. \plnka je absolutne uuuuuuuuuuzasnaaaaaaa.:)
OdpovedaťOdstrániťGesztenye koszi szepen.
OdpovedaťOdstrániťDanielka, ved mas z Blavy do Bristolu let. Necele dve hodinky . A z Bristolu k nam je to naskok. Neprides? :)))))))
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Adrika. Lietadlá lietajú, aj čas by bol, ale sú nejaké okolnosti, kvôli ktorým si tvoju úžasnú tortu neprídem vychutnať :-) Škoda...
OdstrániťAdi, uzasne!! Moj muz ju ma sice rad uplne cistu ale tuto tvoju verziu by som veru vyskusala hned:-))
OdpovedaťOdstrániťLucka , tak jemu narob iba take mini pusinky, vies take jednohubky:)
OdpovedaťOdstrániťvzdy som tieto pavlove obdivovala ale tato tvoja ma uplne navnadila, vratane postupu, ktoru verim ze spolu s tebou zvladnem. ked vyskusam,poslem foto. prajem krasny den, Adrianka :)
OdpovedaťOdstrániťAdri, pavlovu ja môžem, čo mi pripomína, že som ju dávno nerobila, a táto kombinácia...mňam
OdpovedaťOdstrániťKrásne sa ti vydarila...a ten krém určite vyskúšam :-)
OdpovedaťOdstrániťtak toto je proste nieco neopisatelne a este ten krem! dala by som si hned, hoci len jedno susto, normalne si musim ist dat nieco sladke na odohnanie PAVLOVOVHO reflexu :DDD
OdpovedaťOdstrániťTo je vazne nadhera! Pavlovu mam dlouho v planu, jen se na ni porad jeste nedostalo... A vsude jsem ji videla jen se smetanou - a tady mascarpone a vajecny konak - to muselo byt taaak hrisne dobre! :)
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, ja som ju piekla tiez prvykrat. Poviem ti, ze toto je najlahsia torta aku som kedy piekla. A ta skvela chut...:) Urcite sa ti podari, som presvedcena
OdpovedaťOdstrániťTinka, tak rychlo treba napravit to zameskane:))))
OdpovedaťOdstrániťCistinka: Tani dakujem za pochvalu, potesila.
OdpovedaťOdstrániťMarysity vdaka za mily komentarik. Ta plnka je fakt uuuuuuuuuuuuzasnaaaaaaaaaaa:))))))))
OdpovedaťOdstrániťMeg, veru bola taaaaak hriesne dobra
OdpovedaťOdstrániťahoj Adrianko, máš u mě na blogu překvapení :-) (Příspěvek z neděle 22.ledna :-))
OdpovedaťOdstrániťAdka ... máš u mňa na blogu dve malé pozornosti :)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Adrianko, Tvůj blog jsem objevila od Janky ( Recepty z mojej kuchyne ). Zaujal mně recept na Pavlovu. S dovolením jsem si ho dala do záložky a co nejdříve se o ní pokusím. Ještě se v Tvém blogu trošku porozhlédnu - máš zde zajímavé recepty.
OdpovedaťOdstrániťa mne pani doktorka povedala, že SCHUDNÚŤ!!!!!!!!!!!!!! ale toto bizoň išten urobím:)
OdpovedaťOdstrániťJanka a Lenka, dakujem vam pekne, potesili ste ma
OdpovedaťOdstrániťIvka, vdaka za navstevu. Pavlovu vyskusaj, verim, ze nebudes lutovat.
OdpovedaťOdstrániťEva: draha, nie si v tom sama:) no ale toto tuti vyskusaj
OdpovedaťOdstrániťPavlovy miluju, takže tuhle plněnou určitě brzy vyzkouším! Já dělávám Pavlovy v mini verzi, kdy má každý svůj malý dortíček, na který si dá šlehačku a nalije ovocnou omáčku. nedávno jsem pekla kakaové mini Pavlovy s borůvkovou omáčkou s dobromyslovým sirupema byla to fakt bomba!
OdpovedaťOdstrániťSkvělá je i tato Pavlova: http://madlinakuchyne.blog.cz/1103/srdickove-mini-pavlovy-s-malinovym-coulis
Ale nalnit ji mě ani ve snu nenapadlo, takže díky za tip :-)
Mńam,torta...prvý raz som ju jedla pred 5 rokmi,keď prišiel môj Tibi z Austrálie.Piekol nám ju na chalupe na Silvestra.Bola síce bez plnky,ale to bola dobrôtka.
OdpovedaťOdstrániťTvoja je krásna....SUPER
Boba
dakujem Boba.
OdstrániťTento komentár bol odstránený autorom.
OdpovedaťOdstrániťAdrika, túto úžasnú tortu som dnes piekla. Všetkým veľmi chutila. Plnka je super, určite ju využijem aj v iných receptoch. Ďakujem za fantastický recept.
OdpovedaťOdstrániťZdenka velmi sa tesim a dakujem za spravicku.
OdstrániťDobrý den Adrianka,
OdpovedaťOdstrániťchcela by som Vás poprosit o radu ohladom tohto Vášho receptu, resp. plnky. AKé balenie mascarpone máte na mysli, 250 g alebo 500 g a ako to je s tými šlahackami prosím.
V postupe sa píše iba o vyslahaní práskovej, máte na mysli ze mám vyslahat vsetko spolu to znamená: 1 slahackova smotana ( 250 ml + 50 ml mlieka) + 2 praskove slahacky???
Dakujem velmi pekne za odpoved a prajem pekné dni, Mirka
Dobrý den Adrianka,
OdpovedaťOdstrániťchcela by som Vás poprosit o radu ohladom tohto Vášho receptu, resp. plnky. AKé balenie mascarpone máte na mysli, 250 g alebo 500 g a ako to je s tými šlahackami prosím.
V postupe sa píše iba o vyslahaní práskovej, máte na mysli ze mám vyslahat vsetko spolu to znamená: 1 slahackova smotana ( 250 ml + 50 ml mlieka) + 2 praskove slahacky???
Dakujem velmi pekne za odpoved a prajem pekné dni, Mirka
Ano Mirka presne tak, v slahackovej smotane t.j. 250 + 50 ml mlieka vyslahat 2 praskove slahacky. Preto 250 ml slahacky a 50 ml mlieka lebo na 1 praskovu slahacku ide 150 ml mlieka. Robila som to podla receptu. Podla mna je to uplne zbytocne, lebo bolo kremu az az. Myslim, ze by mozno uplne stacilo aj vyslahat 1 slahackovu smotanu ( cerstvu ) a pridat do mascarpone. Mascarpone som pouzila 250gramove. Ak este nieco nie je jasne, kludne sa pytajte. Zdravim Ada
OdstrániťAdrianka, velmi pekne Vám dakujem, uz mi to je jasné a velmi sa tesím na pecenie, ste velmi milá, ze ste si nasli cas, este raz vdaka a tesím sa na dalsie inspirovanie sa vo Vasom blogu, vsetko dobré, Mirka
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, prosim kde som urobila chybu? Akurat ju mám v rure, vsetko sa mi krásne darilo, super vyslahaný sneh, dala som oba korpusy piect naraz, pocas 40 minut som ich aj vymenila, krásne sa zdvihli, boli nadýchané ale ked som stiahla teplotu na 100C a pootvorila dvierka kopusy mi uplne spadli, este som to tam nechala, ale uz z toho nic nebude. Vas recept je urcite správny, ja som iba trochu pozmenila, tym ze ku koncu slahania bielkov som kvapla trochu octu, citala som, ze vraj to bude viac chrumkavejsie, ale ina zmena nebola iba kvapka octu...
OdpovedaťOdstrániťDakujem za odpoved, Mirka
Mirka, mrzima to, ale fakt neviem, co sa mohlo stat. Ja som ju piekla iba teraz prvykrat. Robila som podla instrukcii, ktore som dostala od kolegynky a presne som vsetko zdokumentovala. Nemyslim, ze by to bolo tym octom ( ibaze ho bolo vela?) lebo ja zvyknem pridavat ocot do snehovych pusiniek alebo do inych kolacikov, kde sa susi sneh. Ved tych styridsat minut co sa pecie ( potom sa uz len susi) je dost nato, aby sa zatiahla "korka" . Naozaj nechapem, kde sa mohla stat chyba. Este ma napadlo, ci boli ozaj tie bielka dobre naslahane? No fakt neviem. Recept je urcite dobry, pretoze som jedla tu tortu v praci a potom som ju robila ja, takze recept je dobre otestovany.
OdpovedaťOdstrániťRecept je urcite dobrý, ja si to tiez myslím, iba sa snazim najst chybu, chcela by som to este raz vyskúsat, tak preto. Este som chcela napísat, ze som to piekla pri funkcii s pouzitím ventilátora, cize tam prudi teplo, ci to nejako s tym nesúvisí a radsej tie dvierka nebudem po tych 40 min. otvárat, ale susit pri zatvorených, alebo je nutná uplne ina funkcia pecenia, musim vyskusat.
OdpovedaťOdstrániťAle som to nevyhodila, zobrala som peknu sklenenú nádobu, korpusy som do nej este viac rozdrobila, zaliala tým úzasným krémom, na vrch som poukladala maliny, jahody, hrozno, dala zachladit a naberali sme si to lyzicou do misiek. Takto som to nejako zachránila a bolo to mnam.
Dakujem pekne
Mirka, dnes som to konzultovala aj s kolegynkou, ale fakt sme neprisli nato, v com mohol byt problem. Jej sa tiez podarila na prvykrat vyborne. Chvalim ta ako si si napokon skvele poradila. Naozaj, ak budes mat prilezitost, vyskusaj este raz. Zo zvysnych zltkov mozes urobit creme brule napr.:) Prosim daj mi vediet ako sa ti darilo repete. Dakujem. Ada
OdpovedaťOdstrániťUrcite dam vediet, velmi pekne dakujem za Vás cas. Recept si vypýtala aj suseda, velmi jej to chutilo i ked v inej podobe :) Pekné dni, Mirka
OdpovedaťOdstrániťvydarená torta ... to by bolo super, keby niekto niekedy aj mne vymyslel tortu "na telo", tak ako primabaleríne Pavlovovej.
OdpovedaťOdstrániťahojte, a bielka sa slahaju nad parou, alebo nie?
OdpovedaťOdstrániťahojte:).....nie, neslahaju sa nad parou :)
OdstrániťDobry den Adriana :)
OdpovedaťOdstrániťRobila som tortu podla Vasho receptu, ale s jahodami. Je to perfektny recept a uzasna torta. Pre velky uspech som ju robila dva vikendy za sebou :)
este raz dakujem. Gitka
Adrianka, tá teplota rúry 140 stupňov C je pri teplovzdušnom ohreve alebo je to teplota pri dolnom a hornom ohreve? Ak ide o dolný a horný ohrev, tak na ktorých koľajničkách sú plechy umiestnené?
OdpovedaťOdstrániťje to pri dolnom a hornom ohreve, teplovzdusna iba 120. Tie korpusy sa skor susia ako pecu. Ja som susila obe naraz ( je to v popise). Ak iba jeden rost , tak v prostriedku. Nech sa dari. Toritcka je uzasna, tak verim, ze nesklame.
OdstrániťAdrianka, ďakujem pekne za promtnú odpoveď, torta vyzerá naozaj super a určite aj chutí úžasne, skúsim ju aj ja upiecť.
OdstrániťÚžasný recept! Odporúčam
OdpovedaťOdstrániťÚžasný recept! Odporúčam
OdpovedaťOdstrániťMozem sa spytat naco ten otvor v jednom korpuse a musi aj odstat cu sa moze hned konzumovat ja by som ju potrebovala urobit dopredu bol by to problem napr. Moc by zmakla?
OdpovedaťOdstrániťdobry den, nedoporcujem ju robit velmi dopredu. Najlepsie je konzumovat ju hned na druhy den. Korpusy mozno upiect vopred, ale plnit iba den pred konzumaciou.
Odstrániť