utorok 21. mája 2024

Makovo-tvarohový zákusok s citrónovou polevou

 




Jednoduchy zakusok vhodny na grilovacku, zahradnu party alebo len tak na nedelnajsie popoludnie ku kavicke. Je to stary recept a mozna mnohi ho aj poznate. Nevadi. Pridavam ho sem do mojho internetoveho receptara. Mozno niekoho inspiruje a vyskusa ho. 

Velmi sa snazim opat ozivit moj blog. Je to pre mna dost narocne. Casovo, kreativne. Ti, ktori ma poznaju dlhsiu dobu, vedia, ze  nikdy by som nepridala recept, ktory nemam odskusany. A vedia aj to, ze som nikdy a nikde netvrdila, ze si sama vymyslam recepty. Niekedy nieco upravim podla mojich dlhorocnych skusenosti a podla chutovych poharikov mojej rodiny. :)  Niekedy pridavam recepty stare , rokmi odskusane, niekedy nove , niekolkokrat odskusane s vychytanymi  muchami :). Skoda, ze som si nerobila  archiv receptov, ktore som vyskusala a neboli publikovatelne lebo bol napriklad nespravny pomer surovin alebo nechutil tak, aby to stalo za zverejnenie. Bola by ich veru riadna kopa. 

 Akosi som vypadla z tej rutiny. Vela veci sa zmenilo. Ci uz v mojom osobnom zivote alebo v technologiach a vseobecne aj v spolocenskej atmosfere. Ked som zacinala blogovat bola nas skutocne mala hrstka. Mozem kludne povedat, ze foodblogovanie bolo iba v plienkach. Takmer vsetky sme sa  poznali ( niektore osobne, niektore  iba virtualne) . Navzajom sme sa povzbudzovali,  pomahali si. Bola to taka mala, mila komunita foodblogeriek :). Dnes mam pocit, ze uz kazdy druhy clovek bloguje o peceni a vareni. Je to vsak dobre. Obdivujem najma mlade dievcence a zeny, ktore maju vztah k vareniu a peceniu. Poniektore su naozaj velmi, velmi sikovne. 

OK. Dost bolo nostalgie. Podme spat k receptu. Zakusok je vlacny a citronova poleva mu doda skutocne skvely chutovy podmaz. Robila som ho aj s hrudkovitym tvarohom aj s jemnym. Doporucujem pouzit jemny tvaroh. Ten pridany tvaroh robi zakusok vlacnym. Hrudkovany tvaroh po upeceni ma sem tam take akoby tvrde malinkate gulicky. Mne to nevadilo, ale rodina skonstatovala, ze v buducnosti jednoznacne ho mam upiect  s jemnym tvarohom. Tak sa pozrime ako nato:

Ingrediencie:

rozpis na plech 30x40 cm

6 vajec 
250 g polohrubej muky
250 g tvarohu
150 g  nemleteho maku
250 g krystaloveho cukru
1 prasok do peciva 
100 ml oleja
100 ml mlieka
kora z 1 bio citronu
stipka soli

Poleva:
250 g praskoveho cukru
stava z 1-2 citronov ( podla velkosti)

Postup:
 V miske zmiesame preosiatu muku, mak, prasok do peciva. Odlozime bokom. Zltka vyslahame s cukrom dopenista. Pridame olej, mlieko,tvaroh  a zakazdym dobre preslahame. Pridame sypke suroviny, ktore sme si vopred pripravili do misy. Premiesame. Nakoniec pridame   z bielkov a stipky soli vyslahany tuhy sneh a uz len rucne kruzivymi pohybmi jemne zamiesame do cesta. Vylejeme na vymasteny a mukou vysypany plech. Pecieme pri teplote 180 stupnov 25 az 30 minut. Treba si to odsledovat lebo kazda rura pecie inak. Kolacik nechame vychladit v plechu. Na vychladeny kolac natrieme citoronovu polevu.

Citronova poleva: Presiaty praskovy cukor vymiesame dohladka s citronovou stavou. Citronovu stavu pridavame postupne. Napisala som , ze stava z 1-2 citronov. Zalezi od ich velkosti a niektory druh citronov moze byt stavnatejsi alebo menej stavnaty. Poleva nema byt ani riedka ( stiekla by po okrajoch kolacika) a nema byt ani husta (zle by sa vam rozotierala). 
Nech sa vam dari pri peceni a nech vam kolacik chuti. Dobru chut!
 








4 komentáre:

  1. Aďka menovkyňa, vitaj späť na blogu. Rada k Tebe chodím na inšpiráciu a teším sa, že to bude častejšie.
    Držím palce a nech sa darí!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jeeej Adka dakujem , ze si ku mne nazrela. Je to od teba mile a velmi si to vazim. Dufam, ze to nevzdam a opat sa budem venovat tomu, co ma bavi :).

      Odstrániť
  2. aj pre mňa ste inšpiráciou na bežné, nedeľné, sviatočné pečenie, varenie, ĎAKUJEM, teším sa že pokračujete

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adka veľmi sa teším, že opäť pridavate recepty. Veľa z nich som vyskúšala. Sú fantastické.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)