Ingrediencie:
450 g zemiakov uvarenych v supke ( najlepsie den vopred)
500 g polohrubej muky
1 vajicko
200 ml teplej vody
1,5 KL soli
125 g bryndze
70 g masla
cca 100 g udenej slaninky
smotana
cibulka (prip. pazitka, kopor)
Postup:
Zemiaky uvarime v supke. Najlepsie den vopred. Ostruhame a najemno postruhame. Z muky, vajca, soli, vody, 2 PL postruhanych uvarenych zemiakov zahnetieme cesto. Rozdelime na dve polovice a nechame postat cca 10 minut. Medzitym si pripravime plnku . Zbytok postruhanych zemiakov, bryndzu a maslo vymiesame na plnku. Mierne osolime. Cesto rozvalkame na hrubku asi 2 mm a povykrajujeme kolieska, ktore naplnime plnkou. Cesto prelozime a pritlacime kraje vidlickou.Mam aj formicku na pirohy, ale akosi mi to takto lepsie pasuje :)
Pirohy varime v dostatocnom mnozstve vody, do ktorej sme pridali 1 PL oleja a trochu soli. Ked pirohy zovru, este ich kratko povarime cca 5-7 minut. Po vybrati z vody ich oplachneme vlaznou vodou.
Slaninu pokrajame na drobne kocky a poprazime. Polejeme nimi pirohy na tanieri a pridame kyslu smotanu, pripadne kopor, pazitku, cibulku ( poprazenu), kto co ma rad.Dobru chut!
Tak toto som jedla ani už nepamätám kedy , vďaka za pripomenutie mňam :-) .
OdpovedaťOdstrániťNo idem ja zohnať zajtra bryndzu...mám prázdniny, prídu deti...budú pirohy :-)
OdpovedaťOdstrániťjoooj, dalsia nasa srdcovka! esteze idem domov o tyzden, urobim zasoby bryndze ;o)
OdpovedaťOdstrániťprave som ich dovarila, vyslo mi 70 piroztekov, ale tolko vela plnko mi ostalo:(pritom som nesetrila s plnkou, teraz co s nou?:)Zuzka
OdpovedaťOdstrániťasi neskoro, ale ja by som pridala do tej masy trochu kyslej smotany a normálne natrela ako nátierku na toustík, mňam
OdstrániťAdrika, ty varievaš aj takéto slovenské jedlá? Skoro mi oči vypadli :-) aj sa čudujem, že som to tu skôr nezbadala? No a teraz mám problém... :-D
OdpovedaťOdstrániťmňam!
Kristinka ja velmi lubim slovensku kuchynu a varim slovensken jedla...iba sem-tam vyskusam aj nieco netradicne :) a na brudzaky nedam dopustit :)
Odstrániťsorry, na bryndzaky :)
OdstrániťDnes sme mali na obed :) Boli výbroné! Ďakujem za recept! Ostalo mi ale ešte dosť plnky, možno by stačilo kľudne 300g zemiačikov, ale boli mňamkové :)
OdpovedaťOdstrániť