Opat jedna skvela chutovecka. Mam velmi rada recepty, ktore su nenarocne na pripravu aj na suroviny a vysledkom je chutne papkanicko, ktore prijemne postekli chutove pohariky. Na druhej strane, raz za cas si rada vyskusam nejake narocnejsie zalezitosti, ktore beriem ako vyzvu a preverim si nimi svoje kulinarske zrucnosti:) Vacsinou sa vsak snazim pripravovat prave taketo casovo nenarocne mnamky. Mozem konstatovat, ze chutilo manzelovi a aj mojej dcerke vegetarianke. Halloumi je narodnym syrom Cypru. Je to vlastne zmes kozieho, ovcieho a kravskeho syra s pridanim maty. Je mozne ho grilovat, opekat, vyprazat, varit, struhat alebo konzumovat iba tak, bez upravy. Jeho priprava je jednoducha, syr pri tepelnej uprave sa nerozteka. Castokrat na Cypre, kde je velmi oblubeny, predstavuje samostatne jedlo. Vyborne sa k nemu hodi lahke lahodne cyperske vino cervene, ruzove alebo biele vyrobene z povodnej vinnej revy pestovanej na Cypre tiscky rokov.
Ingrediencie:
syr Halloumi ( nakrajany na hrsubsie platky)
paradajky (nakrajane na hrubsie platky)
olivovy olej
sol, cerstvo pomlete cierne korenie
listky bazalky
piniove oriesky
Postup:
grilovaciu panvicu potrieme olivovym olejom. Syr ogrilujeme z kazdej strany cca 3-4 minuty. Pridame na hrubsie platky narezane paradajky. Ked je syr hotovy, este jemne pretrieme olivovym olejom. Az na tanieri osolime, okorenime. Ozdobime listkami bazalky a na suchej panvici oprazenymi piniovymi orieskami.
jeej, aka letna zalezitost! hned by som si dala, halloumi milujem ;)
OdpovedaťOdstrániťAdka, ved ty si robila tiez s paprikou. Vlastne ty si ma upozornila na tento syr. Po operacii zlcnika vsak s paprikou som trosku opatrna:)))))))
Odstrániťjuuuj mnaaam, to vyzera mňamózne :)
OdpovedaťOdstrániťZuzka pochutnali sme si:))))
Odstrániťtoto vyzerá fantasticky, Adrianka!
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, skusili sme prvykrat. Je to take ine, ale chutilo nam
OdstrániťMnam,to vyzera super! a da sa tento syr kupit aj u nas?
OdpovedaťOdstrániťZunicka, zial neviem presne, ale tusim , ze hej. Adka na svojom blogu Food4fun ho grilovala s paprikou.
OdstrániťToto je recept podla mojho vkusu, super!
OdpovedaťOdstrániťDakujem
OdstrániťAdrika,vyzera to velmi lakavo..halloumi som este nikdy neskusala,a uz tolko s a na to chystam..len ked ho akosi nevydam u nas v obchodoch..asi sa malo snazim :))
OdpovedaťOdstrániťMatka, ja som ho prvykrat vlastne videla u Adky - Adusha. Bola to taka rychlovecka pre moju vegetarianku:))
OdstrániťNa mna sa ten syr stale kuka z chladnicky, uz ho musim konecne kupit, vyzera to super!!!
OdpovedaťOdstrániťMariannka, vyskusaj. Je to trochu take ine:))))), ale nam chutilo.
OdstrániťVypada to krasne, zvlast ty ogrilovane prouzky na syru :) Na halloumi jsem uz v obchode parkrat koukala, ale nakonec jsem ho tam nechala :) Tak priste se bat nebudu :)
OdpovedaťOdstrániťDakujem Meg.
OdpovedaťOdstrániť