nedeľa, 29. septembra 2013

Hruskovo-kardamonovy kolac




                           
                     a jedno jesenne srdiecko -specialne pre vas priatelia


Tak uz k nam zavitala v plnej krasne pani Jesen. Je tu so vsetkym , co k nej patri. Mam rada jesen. Ja mam rada vlastne vsetky rocne obdobia. Kazde z nich ma svoje caro. Listie na stromoch uz meni farbu a postupne opadava. Cestou z prace som pozbierala zopar gastanov. To preto to srdiecko pre vas . Po tych vsetkych kremovych a slahackovych zakuskoch som dostala chut na taky obycajny,nazvime to ranajkovy kolacik. S jesenou sa mi spaja aj moje najoblubenejsie ovocie - hruska. Takze som ani chvilu nevahala a rozhodla upiect tento hruskovy kolacik. Skorica, orechy a stipka kardamonu neskutocne nadherne prevonali kuchynu. A nielen moju kuchynu. Cez otvorene okno  sa vona sirila az na ulicu a urcite posteklila cuch nejedneho okoloiduceho. Salka caju a kus kolaca doplneny vanilkovou zmrzlinou alebo troskou creme fraiche vam urobia skvelu spolocnost v tieto nadchadzajuce jesenne dni.

nedeľa, 22. septembra 2013

Kavova rolada nepecena




Kavova rolada nepecena. Krem z Philadelphie a kavy, zjemneny pridanim Baileysu. Dnes iba taka rychlovka, ale obcas je dobre mat poruke aj takyto jednoduchy dezert. Milovnici kavy si rozhodne pridu na svoje. Na pripravu nenarocny dezert je vhodny aj pre zacinajuce gazdinky. Myslim, ze  vizualne vyzera celkom dobre, no hlavne je to, ze sme sa vela nenarobili ( teda ja :) ) a dobre sme si pomaskrtili.  

streda, 18. septembra 2013

Ovocne nanukove lizatka







Ja viem, viem, uz je po lete.... nedalo mi vsak nevyskusat tieto mile ovocne nanukove lizatka. Jedna sa o velmi jednouchy recept. Je to nieco medzi nanukom a ovocnou drenou.  Ovocie mozete pouzit akekolvek, ake mate radi, resp. ake mate momentalne k dispozicii. Doporucujem vsak pouzit drobne ovocie alebo ovocie s makkou duzinou. K vyrobe tycho milych nanukovych lizatiek  vam postacia iba 3 suroviny: ovocie, biely jogurt a med. Tak ako? Pacia sa aj  vam?

pondelok, 16. septembra 2013

Cokoladova bodkovana torta





Tuto tortu som chcela vyskusat uz davnejsie. Zaujali ma biele gulky v tmavom korpuse. Na vyzor velmi efektna, ale chutovo som bola na prvykrat sklamana. Tortu som piekla dvakrat za sebou. Prvykrat na skusku, ale nemohla som ju publikovat, pretoze ja publikujem iba  recept, s ktorym  som spokojna  po kazdej stranke . Vobec mi podla povodneho receptu nechutil  korpus. Prisiel mi taky suchy, dusivy. Musela som korpus  prerobit a  na druhykrat to uz bolo "prave orechove". Torta je silno cokoladova , stavnata , ba mozno pre niektorych sa bude zdat korpus az prilis stavnaty.V kompozicii s bielymi kokosovo-tvarohovymi gulkami vytvara skvely celok nielen po vizualnej, ale aj chutovej stranke.  Aby som si overila, ze  moj usudok je spravny, samozrejme okrem mojho manzela dostali  z oboch tort kostovku aj v praci. Overene, potvrdene,  takze s vylepsenou verziou ponukam aj vas.....

nedeľa, 8. septembra 2013

Grilovany ananas so zmrzlinou





Jednoduchy dezert pripravite do 15 minut aj s ocistenim cerstveho ananasu. Mozete pouzit aj z konzervy, ale nikoho snad netreba presviedcat o tom, ze cerstvy je cerstvy ...je proste chutovo lepsi. Grilovany ananas sa podava teply v roznych marinadach ako priloha k jedlu alebo ho podavame ako dezert nasladko a skvele sa k nemu hodi kopcek zmrzliny. Ja som pouzila vanilkovu a  pridala som par kvapiek Amaretta a na niektore par kvapiek Baileysu. Neuveritelne ako sa tam tych par kvapiek hodilo :)....
Takze potrebujeme:
ananas
masla
skoricovy cukor
zmrzlina
krem toho:
 par kvapiek likeru
cerstvu matu

Postup: ananas nakrajame na platky cca 1-1,5 cm. Ocistime a vyrezeme prostriedok ( tu drevitu cast). Maslo rozpustime. Namocime kolieska ananasu do rozpusteneho masla a ogrilujeme na rozpalenej grilovacej panvici. Ked mame prvu stranu ugrilovanu, koliesko otocime a vrch posypeme skoricovym cukrom. Ked uz mame  spodok ugrilovany este na par sekund otocime koliesko ananasu, aby sa skoricovy cukor roztopil. Prelozime na tanier a dozdobime kopcekom zmrzliny. Ihned podavame.


nedeľa, 1. septembra 2013

Syrove pagaciky





Tento vikend som skusala tri nove recepty. Jedine tieto pagaciky si zasluzia miesto medzi receptami na mojom blogu. Uz velakrat sa mi stalo, ze ma nieco zaujalo, ale zial vysledny efekt nebol uspokojivy. Tieto pagaciky su vyborne, chutia skvele aj teple aj studene. Ich velkou vyhodou je, ze nemusia kysnut a cesto spotrebujete do poslednej omrvinky. Priprava pagacikov nie je narocna a zvladne ich aj  zacinajuca gazdinka.