Tuto tortu som chcela vyskusat uz davnejsie. Zaujali ma biele gulky v tmavom korpuse. Na vyzor velmi efektna, ale chutovo som bola na prvykrat sklamana. Tortu som piekla dvakrat za sebou. Prvykrat na skusku, ale nemohla som ju publikovat, pretoze ja publikujem iba recept, s ktorym som spokojna po kazdej stranke . Vobec mi podla povodneho receptu nechutil korpus. Prisiel mi taky suchy, dusivy. Musela som korpus prerobit a na druhykrat to uz bolo "prave orechove". Torta je silno cokoladova , stavnata , ba mozno pre niektorych sa bude zdat korpus az prilis stavnaty.V kompozicii s bielymi kokosovo-tvarohovymi gulkami vytvara skvely celok nielen po vizualnej, ale aj chutovej stranke. Aby som si overila, ze moj usudok je spravny, samozrejme okrem mojho manzela dostali z oboch tort kostovku aj v praci. Overene, potvrdene, takze s vylepsenou verziou ponukam aj vas.....
rozpis na tortovu formu o priemere 24 cm
100 g horkej cokolady
100 g masla
120 g hnedeho cukru
1 vanilkovy cukor
4 vajcia
2 PL kyslej smotany ( u na Greek style jogurt)
100 g polohrubej muky
1 KL prasku do peciva
Tvarohovo-kokosovej gulky:
250 g jemneho tvarohu ( u mna Quark)
100 g struhaneho kokosu
1 vajicko
3 PL (zarovnane) Solamylu ( u mna Cornflour)
100 g praskoveho cukru
Poleva:
150 g horkej cokolady
150 ml mlieka ( u mna slahackova smotana)
30 g masla
2 PL praskoveho cukru
Poleva:
150 g horkej cokolady
150 ml mlieka ( u mna slahackova smotana)
30 g masla
2 PL praskoveho cukru
Postup:
Nad parou za staleho miesania rozpustime maslo s cokoladou. davame pozor, aby dno misky sa nedotykalo vody. Odstavime bokom. Pripravime tvarohovo-kokosove gulky. Tvaroh, kokos, cukor, vajce a Solamyl spracujeme na cesto, z ktoreho pomocou kavovej lyzicky formujeme gulky vo velkosti vlasskeho orecha. Dno tortovej formy vylozime papierom na pecenie, Papier na pecenie jemne potrieme maslom a ulozime nan tvarohovo-kokosove gulky. Odlozime od chladnicky, kym si pripravime piskotove cesto. Cele vajcia slahame s hnedym a vanilkovym cukrom. Pridame smotanu a roztopenu, ochladenu, ale stale tekutu cokoladu s maslom. Preslahame. Nakoniec rucne vmiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva. Cesto nalejeme na gulky a pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov C cca 30-35 minut. Kym sa torta peciem, pripravime si polevu. Mlieko ( pripadne slahackovu smotanu) s cukrom a maslom rozpustime na miernom ohni. Do horuceho nalameme cokoladu a miesame, kym dostaneme kompaktnu hmotu. Polevu nalejeme este na teply kolac. Nechame vychladnut na izbovu teplotu a potom odlozime tortu do chladnicky zachladit. Pred podavanim ostrym nozom oddelime od obruce a prelozime tortu na podnos.
Nad parou za staleho miesania rozpustime maslo s cokoladou. davame pozor, aby dno misky sa nedotykalo vody. Odstavime bokom. Pripravime tvarohovo-kokosove gulky. Tvaroh, kokos, cukor, vajce a Solamyl spracujeme na cesto, z ktoreho pomocou kavovej lyzicky formujeme gulky vo velkosti vlasskeho orecha. Dno tortovej formy vylozime papierom na pecenie, Papier na pecenie jemne potrieme maslom a ulozime nan tvarohovo-kokosove gulky. Odlozime od chladnicky, kym si pripravime piskotove cesto. Cele vajcia slahame s hnedym a vanilkovym cukrom. Pridame smotanu a roztopenu, ochladenu, ale stale tekutu cokoladu s maslom. Preslahame. Nakoniec rucne vmiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva. Cesto nalejeme na gulky a pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov C cca 30-35 minut. Kym sa torta peciem, pripravime si polevu. Mlieko ( pripadne slahackovu smotanu) s cukrom a maslom rozpustime na miernom ohni. Do horuceho nalameme cokoladu a miesame, kym dostaneme kompaktnu hmotu. Polevu nalejeme este na teply kolac. Nechame vychladnut na izbovu teplotu a potom odlozime tortu do chladnicky zachladit. Pred podavanim ostrym nozom oddelime od obruce a prelozime tortu na podnos.
Adka, ta vyzera dokonale , skvela kombinacia , určite sa inšpirujem.
OdpovedaťOdstrániťDakujem Gabika.....tesi ma, ze ta torticka zaujala :)
OdstrániťAdka, vyzerá skvele a aj určite tak chutí. Pravdepodobne ju vyskúšam.Po dlhšej dobe by som urobila nám niečo pre radosť :-D, lebo stále pečiem len pracovne :-)
OdpovedaťOdstrániťMartinka , tak najvyssi cas urobit radost aj sebe a rodinke :)
Odstrániťwau Adri! uplne perfektna!!! urcite vyskusam!!!!
OdpovedaťOdstrániťwau, ako rada ta tu vidim :)...kde si sa stratila?
OdstrániťPred par dnami som objavila Vas blog a nemam slov, nieco uzasne!!! Manzel ma o par dni narodeniny a uz viem odkial budem cerpat napad na tortu a kolacik. Som Vas velky fanusik len tak dalej!!!
OdpovedaťOdstrániťPetra dakujem krasne za vase mile slovicka... krasne pohladenie duse :)....budem sa tesit kazdej vasej dalsej navsteve :)
OdstrániťJa mám podobný recept ale ako zákusok...torta sa mi páči ešte viac.
OdpovedaťOdstrániťEvka dakujem pekne za komentarik :)
Odstrániťkrasna torticka a krasne ti to foti,Adka :)
OdpovedaťOdstrániťDakujem Martinka....no nefoti mi to tak , ako by som si predstavovala, ale hadam postupom casu budu tie fotecky lepsie :)...pekne pozdravujem celu rodinku :)
OdstrániťRecept si dávám do záložky. Tvoje recepty nezklamou a ráda se od tebe inspiruji. :-D
OdpovedaťOdstrániťja mam podobny rezept: http://www.mnamkyrecepty.sk/recipe/ranna-rosa/
OdpovedaťOdstrániťTak to je úžasné! Takovéto dezerty miluju! Určitě brzy vyzkouším v bezlepkové verzi.
OdpovedaťOdstrániťkde ty na tie dobroty chodíš..............už som ori toľkých receptoch sľúbila, že vyskúšam, ale tvojmu tempu pridávania receptov nestačím.............
OdpovedaťOdstrániťďakujem Vám za úžasnú inšpiráciu :-) prekonvertovala som to do mini-muffinových tortičiek..geniálne!
OdpovedaťOdstrániť