pondelok 7. mája 2012

Madarsky gulas pre slovenskeho chlapa



Rada skusam nove veci v kuchyni a rovnako rada varim aj klasiku. Kedy naco pride chut:) Madarsky gulas je klasika, ktoru hadam pozna kazdy. Madarsky gulas pre slovenskeho chlapa:). No, co uz. Hlavne, ze sa moja draha polovicka dobre najedla.  Ku gulasu  mozete podavat knedle, noky alebo len tak s dobrym chlebikom. Urcite by tam nemala chybat chilli papricka alebo feferonka a hlavne, aby ste maso dobre vyrestovali a nie varili. Ak chcete skutocne dobry gulas, maso duste pomaly , vo vlastnej stave a podlievajte v minimalnom mnozstve a najlepsie ak pouzijete vyvar.



Ingrediencie:
800 - 1000 g hovadzieho pliecka alebo krku
3-4 PL oleja
3 vacsie cibule
1 vacsia paprika ( ja som dala 1/2 zelenu a 1/2 zltu)
1 mensia chilli papricka, prip. feferonka ( podla vlastneho uvazenia a chuti)
2 paradajky
4 struciky cesnaku
1-2 PL paradajkoveho pretlaku
sol, korenie,
1 KL mleteho kminu
2 KL cervenej mletej papriky
1 KL majoranky
vyvar na podlievanie 100-200 ml

Postup:


Velmi jednoduchy.
 Maso narezeme na vacsie kocky. Cibulu nakrajame na drobne kocky. Spenime ju na oleji. Pridame nakrajane maso. Miesame, kym sa maso zatiahne. Potom pridame sol, korenie, mlety kmin a cervenu papriku. Premiesame, prikryjeme a ohen stiahneme na minimum. Nechame restovat maso vo vlastnej stave, co najdlhsie ako je to mozne. Prvykrat som podlievala asi po dvoch hodinach a to cca 50 ml vyvarom. Potom este dvakrat po 50 ml. Stacilo. V ziadnom pripade sa nesmie maso varit vo vode!!!!!!!!!!! Po zhruba dva a pol hodinach pridame na pasiky narezanu papriku,paradajky, chilli papricku,  prelisovany cesnak, paradajkovy pretlak a majoranku. Paradajky narezeme do kriza a vo vriacej vode ich obarime, supku odlupneme a pokrajame na vacsie kusky.  Podusime este zhruba 20 minut. Paprika nema byt rozvarena, tak , aby kusky papriky ostali v celosti. Ak by ste to predsalen prehnali s tym podlievanim, tak na zaver mozete zahustit jednym surovym zemiakom nastruhanym na jemnu kasu. Ja som nezahustovala, omacku som mala taku akurat. Vacsie mnozstvo cibule doda nielen skvelu chut, ale dostatocne zahusti aj omacku, ak to s podlievanim neprezeniete.









 Gulas mozno podavat s knedlou alebo len tak, s chlebom. Ja som tentokrat robila noky. Dobru chut!

21 komentárov:

  1. toto luuuuuuuuuubiiiiiiiiim!!!!! mnam!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lahka pomoc: uvar si:))))) joke:))) vyborne bolo:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. namiiiiiiiiiii !!! Tiez ho mám nafotený do mojej retro-série :DDD tvoj s halustickami vyzerá taaak lákavo, Adrika...ach jaj a uz je po 22h. Idem sa radsej napit vody :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Niet nad klasiku...ešte keby si mala slovenské papriky, to by bola iná vôňa :-) Mňam...asi idem rozmraziť kližku...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. robievam tiež, aj u nás chlapi majú radi a ja tiež :-))...krásne fotky, ako vždy! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aďka, ja niekde robím chybu :))).Z našej 4-člennej rodiny ostávam pomaly mäsožravá len ja. Môj 15 ročný syn začína ohrňovať nos na všetko mäso čo pripravím. Takže tento recept vyskúšam a poviem, že to je to pravé pre slovenského chlapa :))).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Výborná klasika, která nikdy nezklame. :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mnam mnam Adka, a tie halusticky k tomu. ide mi to teraz na chut! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Hmm, Adka, vypada to fantasticky! U nas se gulas moc nedelava, a kdyz, tak je to takovy ten se spoustou omacky... Priste varim podle tebe :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. perfektná inšpirácia na víkend, len maličkosť, pokiaľ chceš naozaj skutočnú chuť, zameň olej za kvalitnú bravčovú masť, červená paprika ti lepšie zafarbí jedlo, vynechaj rascu, a pridaj namiesto posledného podliatia vývarom, alebo vodou, podlej červeným vínom. Ja keď robím kotlíkový guláš, tak miniem flašku vína, polovička do seba, a druhá do gulášu. Neber to ako kritiku,ale pokus vylepšiť dobrý recept. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano Richard, ked varime origos kotlikovy gulas, tak sa nanho doma riadne pripravime a pozhaname aj domacu mast. V Anglicku by som tazko zhanala:))) Vinom podlievame tiez podobnym sposobom ako ty:))) Papriku tam mam a rasca, ta musi byt:))) Uz sme robili aj s mini halustickami, priamo do gulasa. Toto je vsak tak sporakova verzia v hrnci:))) vdaka za navstevu aj komentarik:))))

      Odstrániť
    2. maš pravdu vAnglicku nekupiš bravčovu mast tu majupod nazom LARD kupujem juv makre a varim z nej a gulaš¨podlievam pivom samozrejme už uduseny vo vlastnej štavena cibulke možete tiež vyskušat

      Odstrániť
  11. mozem sa spytat, vidim, ze pouzivate tiez farebnu papriku... tu v belgicku tiez nie je dostupna klasicka podlhovasta zelena, ako doma. sem tam sice nejaku najdem, ale uplne bez vone a chute... skusala som farebnu, ale stale mi zhorkla, vy s touto farebnou nemate pri gulasiku problem?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne to iste je v Anglicku....velmi zriedkavo byva ta tenkostenna, zelena, ....vacsinou pouzivam vo vsetkom tuto hrubostennu ( dokonca aj leco som uz robila :) ) a nemam pocit, zeby bola horka ....dakujem za navstevu

      Odstrániť
  12. Správne je majorán.
    Majoránka je po česky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mily anonym, od detstva si to pamatam ako majoranku a myslim, ze ked je to ludovo nazvane, tak kazdy tomu rozumie...tento prispevok nie je odbornym clankom :)...wikipedia hovori, ze Majorán záhradný (Origanum majorana syn. Majorana hortensis), ľudovo tiež majoránka, je rastlina z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae). Takze nic hrozne sa nedeje, vdaka za komentar :)...pekny vecer vam zelam......a este nieco....mensie zlo je nazvat bylinu ludovo ako niekde pisat kritiku bez podpisu :)...tot vsjo :)

      Odstrániť
  13. Správne po slovensky je majorán (majoránka je po cesky).
    V Madarsku sa gulás nezahustuje a teda pridanie zemiaka je podla gulásových "tradícií" výmyslom neinformovaných gazdiniek (tak na Slovensku ako aj v Cechách).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mily anonym, od detstva si to pamatam ako majoranku a myslim, ze ked je to ludovo nazvane, tak kazdy tomu rozumie...tento prispevok nie je odbornym clankom :)...wikipedia hovori, ze: "Majorán záhradný (Origanum majorana syn. Majorana hortensis), ľudovo tiež majoránka, je rastlina z čeľade hluchavkovité (Lamiaceae)". Takze nic hrozne sa nedeje,..mensie zlo je nazvat bylinu ludovo ako niekde pisat kritiku bez podpisu :)..co sa tyka zahustovnia gulasu, treba pozorne citat: "Ak by ste to predsalen prehnali s tym podlievanim, tak na zaver mozete zahustit jednym surovym zemiakom nastruhanym na jemnu kasu. Ja som nezahustovala, omacku som mala taku akurat. Vacsie mnozstvo cibule doda nielen skvelu chut, ale dostatocne zahusti aj omacku, ak to s podlievanim neprezeniete." Cize som iba uviedla tip, ak by nahodou niekto potreboval stavu zahustit. Myslim, ze je vzdy mensie zlo zahustit stavu postruhanym zemiakom ako napr. mukou. Madarska gastronomia pozna minimalne 50 druhov roznych druhov gulasov. Niektore su dokonca zahustovane smotanou. Madarsku kuchynu poznam dost dobre. Byvala som nedaleko madarskych hranic a do Madarska sme chodievali dost casto. Nikdy som sa na nic nehrala ani som sa nikdy neprezentovala , ze ja vsetko viem....vzdy sa rada niecomu novemu priucim,ale tiez si nemyslim, ze by ste ma mali vy zaradovat do kategorie neinformovanych slovenskych a dokonca ceskych gazdiniek.... tot vsjo:) vdaka za navstevu aj komentar :)...pekny vecer vam zelam......Adriana

      Odstrániť
    2. Adrika, sme naučené na " lajkovanie " - kedže tu sa nedá - musím ti len písomne dať za pravdu. Asi anomym bol na tvojej stránke prvý krát a nesústredil sa na tvoje úžasné recepty, ale na pravopis........aj tak sa dá vyventilovať, alebo nabrať sebavedomie

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)