streda 15. augusta 2012

Bananita - mandlovo bananovy dezert






Vytesujem sa. Preco? Pretoze sa mi opat podarilo vyskusat jednu suprovu vecicku. Presne takto mozem chrakterizovat tento dezertik. Suprova vecicka:))). Inspiraciu som nasla na tejto stranke, ale cely recept som si prerobila podla svojho. Z povodneho receptu som pouzila iba zakladnu myslienku. Videlo sa mi tam velmi vela kremu, tak som si ho prisposobila podla svojho uvazenia. Rozhodne nabuduce este znizim mnozstvo kremu. Inak nie je viac  co vytknut tomuto dezertu. Niektore veci som pomenila uplne, niektore ciastocne. Korpus som urobila z torty Milka. Pouzila  som mlete mandle a krem som urobila viac pudingovy a dochutila som ho  Amarettom. Mandle, banany a cokina... moze byt tato kombinacia zla? Pre mna rozhodne nie!

Ingrediencie:

rozpis je na plech 23x33 cm

5 bielkov
120 g krystaloveho cukru
80 g mletych mandli ( mozu byt aj orechy alebo lieskovce)
2 PL lyzice polohrubej muky
1/2 prasku do peciva
stipka soli


Krem:

500 ml mlieka
1 zlaty klas ( prip. vanilkovy puding)
2 PL kopcovite maizeny- Gustin ( u mna  cornflour)
1 vanilkovy cukror, prip. 1 KL vanilkoveho extraktu
170 g masla
150 g praskoveho cukru ( prip. podla chuti)
5 zltkov
Amaretto liker, prip. mandlova esencia

Cokoladova poleva:
120 g horkej cokolady
80 g masla
6 PL slahackovej smotany

Okrem toho:
3 banany
slahackova smotana ( ak chcete mozete pousit aj dve , ja som dala iba jednu a 6 PL som odobrala do coko polevy. Pouzila som Elmea-modru)


Postup:
Bielka vyslahame so stipkou soli. Ked su pekne biele, pridame cukor a dobre slahame , kym sa cukor nerozpusti a metlicky zanechavaju vo vyslahanych bielkach stopy. Pridame preosiatu muku zmiesanu s mletymi mandlami a praskom do peciva.Premiesame opatrne , uz iba rucne. Vylejem na papierom vystlaty plech a upecieme vo vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov C cca 15 minut. Skuska spajlou. Vyberieme z rury a nechame vychladit na mriezke.

Z mlieka, zltkov, zlateho klasu , maizeny (alebo Gustin), vanilkoveho cukru uvarime velmi hustu kasu.  Ak pouzijete vanilkovy extrakt pridajte ho do masla s cukrom. Maslo s praskovym cukrom vymiesame dopesnista. Za obcasneho premiesania nechame kasu vychladnut. Vychladnutu po castiach zmiesame s vyslahanym maslom. Pridavame po castiach a zakazdym dobre preslahame. Oba musia mat rovnaku teplotu ( aj kasa aj maslo), inak sa zrazi krem.Dame si rozpustit nad paru cokoladu, maslo a smotanu. Dobre premiesame, aby bola cokoladova poleva hladka. Odstavime z tepla, nech sa trochu ochladi. Chladenim mierne zhustne. Upecenu piskotu rozrezeme po dlzke ( takze budeme mat 2 platy 21,5x16,5cm) a natrieme polovicou kremu. Prilozime druhy plat z piskoty a natrieme druhu polovicu kremu. Myslim, ze aj z tohto mnozstva kremu (uz po znizeni davky z povodneho receptu) by stacilo pouzit 2/3 mnozstva. Mozno niekto ma rad take velmi kremove. Tato plnka, aj ked jej bolo hodne, nebola tazka, skor taka pudingova. Krem dochutime Amarettom, pripadne mandlovou esenciou. Banany osupeme, rozrezeme pozdlzne na polovice, ulozime na krem a zalejeme ich  cokoladovou polevou .Banany musia byt dobre zaliate cokoladou, aby nescernali.  Z alobalu si urobime dookola zabranu, , taky ram, nech  cokoladova poleva nesteka po stranach mucnika. Ja som si pomohla tak, ze som oblozila alobalom cely mucnik, vlozila ho do  plechu a z jednej strany som vystuzila aj kuchynskymi utierkami. Ak  mate nastavitelnu formu, mate o starost vystarane, ak nie, musite si pomoct sami:).


Odlozime do chladnicky stuhnut. Vyslahame slahackovu smotanu. Ak chcete sladke, pridajte 1-2 PL praskoveho cukru. Na stuhnutu cokoladovu polevu nanesieme slahacku a zdobime podla lubovole. Ak mate radi bohatu slahackovu nadielku, vyslahajte si dve slahackove smotany. Pre mna to bolo tak akurat.

                                         Prajem vam dobru chut!




32 komentárov:

  1. mnaaaam, toto vyzera ozaj fajne...:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka,tesim sa, ze sa ti paci.... a nam aj chutil:)))...

      Odstrániť
    2. určite je výborný, samé dobré ingrediencie...a ako božsky vyzerá... ?)

      Odstrániť
  2. Adrika, ja nestiham vyskusat ten uzasny s gastanovym pyre a Ty ma tu zabiješ ďalšou dobrotou ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabika, keby som ja tak mohla povedat, z chcem skusit urobit tie tvoje nadherne vytvory:))) oba dezertiky su fajne, tak hadam si pochutite aj vy...

      Odstrániť
  3. Aďka,na stole mám práve kávičku, tvoj koláčik by teraz tááák bodol, vyzerá fantasticky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka verim, bol by skvelym doplnkom k dobrej kavicke:)))

      Odstrániť
  4. Ada, your cake is looking veryyyyyy good:) I would like it for coffee:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Alinka, thank you ... I had...:))) you can tray to bake this cake:)))

      Odstrániť
  5. krááásny koláčik , vyzerá fantasticky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Adka na vas blog chodim velmi rada. Mam rada nove, odvazne chute, zdokonalene recepty a hlavne jedla, ktore vyzeraju dobre. Na vasom blogu to mam all in one :) uuuzas

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Petra velmi pekne dakujem za mily komentarik. Velmi ste ma potesili. Verim, ze mi svoju priazen zachovate aj v buducnosti. Zelam vam krasny zbytok leta.

      Odstrániť
  7. Adriana, thank you for visiting my blog and for your sweet comment :) I also love your blog and the delicious things you cook and bake. This banana dessert is gorgeous and I bet delicious!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. provokaterka, že dobrú chuť, mne ten monitor vôbec nechutí:))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. darling, ty nie monitor oblizuj, ale upec si a potom , potom sa budes aj za usami zalizovat:)))

      Odstrániť
  9. obdivujem a chválim, niečo prekrásne a poriadne lákavé! Už som videla u Teba aj na FB, ale tu to mám väčšie :-D Si šikuľka Adrianka! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vdaka Ivetka, ale na tvoje roladky som este nedorastla:)))

      Odstrániť
    2. Adrianka, ja verím že dorástala, len to tajíš :-))

      Odstrániť
  10. Aďko, receptík jsem si dala do záložky a určitě ho vyzkouším. Vypadá zajímavě.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivka budem velmi rada, ked vyskusas... ja som dnes robila opakovacku... je naozaj mnamky:)))

      Odstrániť
  11. Adi, vždycky mě ohromí, do jakých složitých kreací se pouštíš a jak perfektně v tvém podání vypadají. Tohle je prostě skvost! Jak chuťově, tak vzhledově :) Měla bys mít vlastní cukrárnu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka od teba pochvala zvlast potesi. Dakujem za mile slova... na cukraren to urcite nie je:))) Dakujem velmi pekne

      Odstrániť
  12. Ahojki, receptik je genialny a suprovo popisany + nafoteny. Vludil sa Ti tam skriatok, ktory do cesta dal dvakrat muku a mlete oriesky nepridal.
    Vcera som ho robila. Je fakt genialny. Zakusok vyzera uzasne = komplikovane. No prax ukazala, ze jeho priprava trvala urcity cas, no urcite to nebolo komplikovane. Fajnuckyyyyy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem za upozornenie, uz som opravila. Vytesujem sa, ze chutilo. Ja som uz davala repete:))) Dakujem za komentarik

      Odstrániť
  13. kikuska (jasidielko)12. septembra 2012 o 12:58

    aduska, ahoj:o) opät sa strasne tesim, ze sviatky mojich najblizsich mozem oslavit takymito skvelymi zakuskami a tortami od teba, zabudnime na to, ze mi zhoreli mandle na panvici, lebo som si myslela, ze ich treba pripravit na osupanie ako lieskovce...:o) nabuduce ich obarim vriacou vodou...nevadi...dala som vlasske orechy, zakusok je krasny, chutovo nema chybicky, samozrejme budem skusat dalsie recepty http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=873492

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kikuska dakujem krasne za tvoj mily komentarik. Velmi sa vytesujem. Tie mandle si kludne mohla pomliet aj stou supkou, pri tomto zakusku to vobec nevadi.... Dakujem za prejav tvojej dovery aj za to, ze uz niekolko rokov tvoris moju fanusikovsku zakladnu. Dakujem a bude sa snazit aj v buducnosti prinasat minimalne tak dobre recepty ako doteraz a snad este aj lepsie.

      Odstrániť
  14. Adka, vcera som robila, vsetko islo tak ako pises, nemala som s nicim problem a tato super vecicka sa vydarila :-), je pre dedka na dnes tak uvidime ako bude chutit ale o tom vobec nepochybujem :-) Mam velmi rada tvoje recepty. Dakujem moc

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Adka, prosim ta je tento dezert vhodny aj pre tehotne a dojciace matky? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No, je to uz davno, co ja som dojcila aj a nie som odbornik, na vyzivu, ale okrem orechov a cokolady tam nie je nic , co by mohlo byt skodlive.....asi som moc neporadila.........radsej skus info u odbornika :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)