nedeľa 4. januára 2015

Lekná s mandľovou príchuťou






Piekla som vela cukroviniek na Vianoce. Stale peciem vela. Rodinne zalezitosti mi vsak nedovolili vkladat recepty.Kazde Vianoce peciem klasicke, pre nas region ( mam na mysli Slovensko) tradicne cukrovinky a vzdy pridam nieco nove, co som este nepiekla. Prinasam vam  inspiracie pre buducorocne vianocne pecenie. Vlastne tieto mile lekna nie su tradicnymi vianocnymi cukrovinkami a mozete si ich upiect na  akukolkvek prilezitost napr. aj na svadbu.  Velmi pekne sa  vynimaju na tacke a su peknou ozdobou medzi inymi cukrovinkami, ci zakuskami. Vyborne linecke cesto, jemna mandlova plnka a white icing s kvapkou ruzovej farby. Nic zloziteho, ale na pohlad efektna cukrovinka. Ak vas zaujali pzorite sa ako ich pripravime:


Ingrediencie: 
na linecke cesto pozri  TU

Na kvietky:
200 g White Icing   (prip. biely marcipan)
par kvapiek ruzovej/cervenej  farby ( u mna Wilton- red gelova farba)

na krem:
2 zltka
100 g praskoveho cukru
100 g masla
1/2 - 1 KL mandloveho extraktu

okrem toho:
kandizovane  ceresne ( mozno vynechat)
trochu solamylu nanamacanie formiciek
formicky kovovych kosickov

Postup: 

Z lineckeho cesta vykrajujeme kolieska a upecieme. Podla predchadzajuceho prispevku.  Velkost koliesok volime podla velkosti formy, ktorou budeme vykrajovat lekna. Kolieska si mozeme upiect aj niekolko dni vopred a tesne pred Vianocami naplnime kremom a dozdobime.

White icing zafarbime potravinarskych farbivom, rozvalkame na hrubku 1-2 mm a vykrajujeme formickou ( hviezdickou alebo kvietkom) namocenou do Solamylu a ulozime do kovovych formiciek, aby zatuhli. Pripravujeme  ich minimalne den vopred, aby stihli dobre stuhnut.

Krem:
Zltka s preosiatym praskovym cukrom slahame nad parou do zhustnutia. Trva to asi 10 minut. Miska ma byt nad parou a nie vo vode. Vychladnuty krem postupne pridavame  do masla, ktore sme si predtym naslahali.Ochutime mandlovym extraktom.

Linecke kolieska rozlozime a pomocou cukrarenskeho sacku nanesieme na kolieska male mnozstvo kremu. Potom osadime stuhnuty kvet lekna a opat malinko kremu. Dozdobime kandizovanou ceresnou. 



4 komentáre:

  1. Mne sa páčia aj tie živé lekná a tieto mi ich naozaj pripomínajú. Krásne sú.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. pozdravujem Adriana.recept si ukladám,vdaka za inšpiráciu.vyzerajú fantasticky.ahoj,jazmínna

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adriana Super mm chut hahaha prosim neco na dieta pr mnj zdravim tebe Karin

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)