utorok, 1. novembra 2011

Malovana rolada



Zaujimava, efektna rolada. Mucnik vhodny na slavnostne prilezitosti. Istotne to nie je zalezitost, ktoru by som bezne pekavala k nedelnajsej kavicke. Som velmi rada , ze som to vyskusala a mam v hlave uz nejaky dalsi napad na tuto techniku. Ten si vsak necham na neskorsie, ked bude nato prilezitost. Plnku do rolady si mozete urobit akukolvek. Ja som volila velmi jednoduchu. Mascarpone vymiesane s trochou cukru. Vmiesana  praskova slahacka a v strede cerstve maliny. To malovanie malo byt pekne cervene, ale pecenim sa akosi ta farba zmenila. Bolo by to este efektnejsie, ak by sa farba "malovnej rolady" zhodovala s farbou cerstvych malin.

Ingrediencie:
na malovanie:
40 g preosiatej hladkej muky
30 g maslo ( rozpusteneho)
30 g praskoveho cukru
1 bielko
potravinarske farbivo ( cervene)

piskota:
5 vajec
5 PL polohrubej muky
5 PL krystaloveho cukru
stipka soli

Plnka:
mozete urobit lubovolnu

malinova
1 mascarpone
3-4 PL praskoveho cukru
1 praskova slahacka
150 ml mlieka
200 g malin
( plech 30x40 cm, papier na pecenie)

Najprv si urobime hmotu na malovanie:

maslo rozpustime a pridame praskovy cukor. Miesame, kym sa nam hmota nespoji. Potom pridame bielok a opat poriadne vyslahame. Nakoniec pridame preosiatu muku  zmiesanu s potravinarskym farbivom ( ak mame praskove). Premiesame a naplnime cukrarensky sacok so spickou s malym hladkym otvorom. Odlozime na chvilu do chladnicky, aby hmota stuhla. Na cisty papier si nakreslime vzor, aky chceme mat na rolade. Vzor obkreslime na papier na pecenie. Nezabudnite si obratit papier na opacnu stranu, ked ho vlozite do plechu. Na papier nanesieme mierne stuhnutu hmotu, takze, obkreslujeme predkresleny vzor. Ak mame hotovo, odlozime do mraznicky aspon na 15 minut, kym kresba poriadne zatuhne.









Pripravime si cesto na piskotu. Bielka slahame so stipkou soli. Ked su naslahane, pridame cukor a slahame, kym je pena biela, leskla a metlicky zanechavaju stopu. Pridame zltka a zaslahame na najmensich obratkach. Potom pridame preosiatu muku a zlahka  uz iba rucne s  varechou zamiesamie. Vyberieme predkresleny stuhnuty vzor mraznicky a nanesieme nanho  piskotove cesto. Rovnomerne rozotrieme a pecieme na 190 stupnov C 12-15 minut. Vyberieme, nechame postat 2-3 minutky a este teple pomocou utierky zlahka zvinieme. Odlzoime bokom vychladnut.






Po vychladnuti jemne odstranime papier z rolady, rozvinieme ju a natrieme mascarpone plnkou, koru sme si pripravili rozmiesanim mascarpone s praskovym cukrom. V mlieku vyslahame praskovu slahacku a vmiesame do mascarpone. Tento krem natrieme na roladu, ulozime maliny. Kraje rolady ( na dlhsej strane)  orezeme a pomocou papiera na pecenie zvinieme. Ja som odlozila asi na 20 - 30 minut do mraznicky. Mierne to primrzlo a bolo to uzasne, akoby bola rolada plnena zmrzlinou. Nebolo to velmi tuhe, take akurat:) No a potom uz len krajame a degustujeme:).








38 komentárov:

  1. Waaau, tak toto je super napad, ako ozivit obycajnu roladu! Parada, Adri!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aďka,keby si to nezdokumentovala, netušila by som, ako sa ti to podarilo tak vycifrovať.Krásne a ešte k tomu "fajné".

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Absolutely gorgeous! I just love every sort of art on food. Bravo!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Wow! Tak toto je už z úplne iného súdka. Vyzerá a určite aj chutí znamenite :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hned bych si dala :) Vypadá to krásně a navíc ta náplň je přesně dle mého gusta :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Moooc kraasne,Adrika:)a este k tomu aj ako chutne..milujem aj mascarpone aj maliny:))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Krásná roládka, zvlášť ta kresba.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. nádherna roláda !!! ... perfektný foto-postup, máš môj obdiv Adrianka (ja postupy nestíham fotiť) ...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. wow, to je nadherne! krasa a iste aj dobrota! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Krásná roládička, určitě vyzkouším. Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Adrika, ty si aka vymyselnica. Krasne a paradne, nestiham sa cudovat. Maliny s mascarpone si dam kedykolvek este k tomu zabalene v takej krasnej rolade, mnam:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Adrika, skoro mi oči vypadli :-D Krásnučká roláda! 100 bodov!!! :-)
    (Ale fakt by ma zaujímalo, ako tie laskominky stíhate spapkať? :-D )

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Adka, tak toto je ina parada!! Fakt klobuk dole, urcite niekedy vyskusam ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Adka čo dodať k takejto nádhere,skláňam sa nad tvojou šikovnosťou,keď bude čas určite vyskúšam Betka

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Super roládka,ale chcela by som sa opýtať na vianočný koláč,či ste ho už rozbalila a aký je.Ja som ho tiež upiekla,inšpirovala ste ma a odbaľovať budem na druhý týždeň a neviem sa dočkať,aké to bude po rozbalení.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. kraaaaaaasna, Adrika ja závidím kazdému, kto dokáze zrolovat roládu a aj ju naplnit co dokonca este aj pomalovat...Rolády nie su moja silná stránka :( vôbec sa mi nedaria, preto veeeeelmi obdivujem túto tvoju.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Mariannka, tesim sa, ze sa ti to paci

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ivanka, ved vies, ze ja som ostala verna fotopostupom. Myslim, ze pri tejto rolade je to naozaj vhodne:)Dakujem za komentarik.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Renata, thank you so much. It was my first time painting on food. Next time it will be better:)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Dakujem mimi-tulipanova za mily komentarik. Bolo to chutne, najma take polozmrazene.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Meg dakujem. Tesim ,sa ze ta rolada zaujala.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Matka dakujem pekne za pochvalu. Roladka na chutila

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Martinka dakujem pekne za pochvalu

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Janka dakujem. Ja som ostala fotopostupom verna este z MMB. Velakrat sa veru natrapim , ked vidim pri recepte iba vysledne foto a to este treba recept prelozit z cudzieho jazyka (castokrat) a potom sa niekto cuduje,ak sa mi nepaci, ze uverejni fotku bez mojho vedomia a bez uvedenia linku. Tesim sa , ze ta rolada zaujala.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Marysity dakujem pekne. Plnka v rolade bola jednoducha, ale tato kombinacia nikdy nesklame.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Jindra budem velmi rada, ak vyskusas. Kludne mi mozes poslat aj fotku a rada ju uverejnim. Ja mam este jeden napad hlave, ale ten si chcem nechat na neskor:)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Lucka, zial to nie je moj vymysel:( Ja sa iba inspirujem a potom skusam. Tesim sa, ze sa ti rolada paci.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Kristinka dakujem za tvoj mily komentarik. A ved nerobim toho az tak vela:) Niekedy nestiham pridat recept, tak sa mi nakopi toho viac.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Adka dakujem velmi pekne. Budem velmi rada, ak vyskusas.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Betuska dakujem velmi pekne za mily komentarik, velmi ma potesil.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Anonymny: dakujem za pochvalu. Vianocnu tortu budem rozbalovat tento vikend a pridam ajfotecku na pripomenutie. Budem ho kropit alkoholom a o dva tyzdne znovu. Potom zaciatkom decembra potiahnem marcipanom a dva tyzdne pred vianocami White acingom a zdobit. Ale o tom vsetkom urobim prispevky na pripomenutie.

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Slavka dakujem krasne . Roladky sa neboj, nie je to nic tazke. Moja absolutne prva rolada , ktoru som piekla bola velmi vysusena a tiez sa mi polamala. Potom vsak to bolo stale lepsie a lepsie. Treba skusit:)

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Adrika super! Chybaju mi Tvoje napady na MMB musim si pomaly zvykat nakuknut aj sem... Skvela rolada, napada ma mnozstvo vzorov a inych napadov na vrch rolady. Skvele! Mozno vyuzitelne aj na ine zakusky kde je piskota navrchu. Tlieskam!

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Andy, dakujem. Budem velmi rada, ak ma opatovne poctis svojou navstevou.

    OdpovedaťOdstrániť
  35. obrovské WAU, nemám slov.........som pyšná, že práve ja mám takú šikovnú sestru, cmuk

    OdpovedaťOdstrániť
  36. to je taaaková nádhera :-) navíc s mými milovanými malinami a určitě bude krásně lehká. Paráda :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Páni, kam ty na ty super nápady chodíš...Nejdřív zajímavý nápad na bonbóny z brambor a teď taková luxusní roláda! Ten vzor je fakt parádní!!

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Adrianko tak já prosím o kousek na ochutnání do Brna... Vypadá nádherně!!!

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)