Tento zakusok bol moj prvy kremovy zakusok, ktory som sa naucila piect.V mojom detstve toto bol jeden zo zakuskov ( aj anasovy) , ktory u nas nesmel chybat na ziadne sviatky. Rovnako je oblubeny uz aj v mojej rodine. Nie je presladeny a aj ked ma kremovu plnku, "odlahcuje" ju varena kasa zo Zlateho klasu. Od mojej mamky som sa naucila varit Zlaty klas vo vode. V mlieku vraj plnka ma rychlejsiu tendenciu skysnut. U nas sice tazko, ale tak predsalen obcas ho zvykneme piect aj v lete, ked teploty kremovym zakuskom nijako neprospievaju. Ja som sa naucila piect tento zakusok iba so zakladnou svetlou piskotou, ale dnes som ju urobila s kakaovou piskotou. Zda sa mi , ze vyzera zaujimavejsie s tmavou piskotou.
Ingrediencie:
rozpis na plech 30x40cm
Piskota:
6 vajec
6 PL krystaloveho cukru
6 PL polohrubej muky
6 PL vlaznej vody
2 PL preosiateho kaka
1 KL prasku do peciva
stipka soli
Krem:
1 Zlaty klas
1 vanilkovy cukor
250 g masla
150 - 200 g praskoveho cukru
3 vacsie banany
cokolada na postruhanie
Postup:
Bielka naslahame so stipkou soli. Ked zacinaju beliet po lyziciach pridavame cukor a zakazdym dobre preslahame. Bielka musia byt krasne tuhe, leskle a metlicky zanechavaju stopy. Na najnizsich obratkach zaslahame zltka. Pridame po lyziciach vodu a opat preslahame. Nakoniec jemne uz len rucne vmiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a kakaom. Cesto vylejeme na plech vylozeny papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rure pre teplote 180 stupnov C asi 15-17 minut. Po vychladnutie stiahneme papier a piskotu vratime spat do plechu.
Zlaty klas s vanilkovym cukrom uvarime v 350 ml vody. Uvarenu kasu prikryjeme potravinovou foliou tak, aby sa folia dotykala vsade kase ( nevznikne tak koza) a nechame vonku ochladit, Maslo vymiesame dopenista s praskovym cukrom. Ochladenu kasu ( musi byt rovnakej teploty ako maslo) preslahame mixerom a postupne po lyzicach pridavame do vymiesaneho masla. Zrhuba 1/3 -tinu kremu natrieme na upecenu piskotu. Staci iba tenucka vrstva. Banany osupeme a nakrajame na tenke kolieska. Krajame rovno na krem, husto vedla seba, pokym pokryjeme celu plochu zakusku. Zvysny krem podelime po lyziciach po celej ploche zakusku. Urobime si viacej kopcekov na nakrajane banany. Potom opatrne a trpezlivo rozotierame krem tak, aby sme pokryli cely zakusok. Ide to trochu tazsie, ale treba byt trpezlivy a rozotierat rovnomerne na mensich plochach postupne. Ja to robim malou spatulou so zahnutou ruckou. Nakoniec postruhame cokoladu. Odlozime do chladnicky zatuhnut.
Určite musí byť vynikajúci. Vieš, že len nedávno som si pri nejakom recepte na internete všimla, že sa tam zlatý klas varil vo vode a nie v mlieku? Ja, čo takéto mlskotiny často nevyrábam, som to nevedela. A ktovie, či to nebol nejaký tvoj recept :-)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Danielka, dakujem, ze si ku mne zavitala na navstevu :)...a kto vie? .....mozno to bol nejaky z tej mojej zbierky :)...pekny tyzden zelam
OdstrániťMilá pani Adrianka,
OdpovedaťOdstrániťdnes sme vyskúšali tento recept a je vynikajúci. Určite vyskúšame aj iné Vaše recepty. Ďakujeme a prajeme pekný deň. :) ...Zuzka
Zuzka dakujem krasne za spravicku. Velmi ste ma potesili. Pekny den vam prajem. Ada
OdstrániťDobry den pani Adriana, uz 3ti rok podla Vasich receptov chystam dobroty pre celu rodinu na Vianoce a Velku Noc. Uzasne recepty, pekne vysvetlene a nafotene :))) Vzdy k Vam na blog zajdem pre inspiraciu
OdpovedaťOdstrániťDakujem!Mariana
Dakujem pekne Marianka :)
OdstrániťPani Adriana. Máte na svojom blogu aj ananásový zákusok, ktorý spomínate v úvode?
OdpovedaťOdstrániťMila Violeta, je to ten isty recept iba namiesto bananov date nadrobno nasekane kompotovy ananas. Piskotu mozete urobit svetlu. Urobim krem, namazem 1/3 kremu ulozim nadrobno nakrajany ananas. Ananas je dobre po nakrajani este dat odkvapkat na sitko. Rozlozeny anananas jemne pritlacim do kremu a potom v mensich mnozstvach rozotieram opatrne krem. Vrch zdobim struhanou cokoladou. Dufam, ze som pomohla :)
Odstrániť