sobota 4. júna 2011

Bryndzove tycinky

Mala som este bryndzu zo Slovenska, tak som vyskusala tieto uzasne bryndzove tycinky. Bryndzove  mnamky svojou specifickou chutou asi netreba nejako zvlast predstavovat. Kto ma rad bryndzu, isto si vie predstavit chut tychto tychto tyciniek. Pridany vareny zemiak robi cesto vlacnejsim, makksim. Cesto je velmi jemnucke, chutnucke.  Vyborne sme si na nich posmakli. Naozaj  skvele chutia, len mali jednu jedinu chybu. Aku?  No predsa, ze ich bolo velmi malo:) 
Ingrediencie:

150 g zemiakov uvarenych v supke  ( je to jeden vacsi zemiak)
150 g bryndze
200 g hladkej muky
150 g masla
1 vajce
okrem toho:
1 vajce
1/2 KL cervenej mletej sladkej papriky
sol, mleta rasca ( ja som dala celu)

Postup:
V miske vidlickou rozpucime  bryndzu, pridame postruhany uvareny zemiak ( najlepsie uvareny den vopred), vajce,maslo muku, mierne osolime a spracujeme vlacne cesto.

Cesto rozvalkame na 1 cm hruby plat. Treba dodrzat tu hrubku cesta. Ja som asi trochu tensie rozvalkala, tak som mala niektore take plochsie. Radielkom (kolieskom na pizu) pokrajame na tycinky cca 1,5. Co mne sa teda evidentne nepodarilo:).

Potrieme rozslahanym vajcom, do ktoreho sme pridali 1/2 KL cervenej mletej papriky. Posypeme drvenou rascou ( v mojom pripade celou) . Osolime a dame piect do vyhriatej rury na 200 stupnov C asi 8-10 minut. Pecieme na plechu vylozenom papierom na pecenie. Nechame vychladnut na papieri az po vychladnuti ich pozbierame.

A tu su posledne kusky, par minut po tom, ako ich bolo mozne konzumovat. Povedala som vam, ze ich bolo malo:)
Z tejto davky vyslo cca 40 kuskov tychto uzasnych tyciniek.

19 komentárov:

  1. hahaaaaaa Adrika, tak sme nakoniec bryndzovali obidve zo Slovenskaaaa, juchuuuuuuuuu. skoda, ze uz nemam tej bryndze, tie tycinky sú na spapanie, jaaaaaaaaj, hod sem jednuuuuuuuuu, prosíiim. :))))))))) cmuk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aj ja som sa zasmiala Slavka, ked som zbadala tvoje bryndzove cestovinky:). Aspon slaby zavan domova:) Aj by som hodila, ale uz sme spapali. Papa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnamky :-) inak všetko naj k narodkám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Aj ja sa pripájam Adrika, Vsetúcko naaaaaaaaaaaaaaaaj!!! Nech nas stále zahrnas takými skvelými receptími.:******

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adrika už aj som napísala ...bryndzu my veľmi ľúbime ... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tinka dakujeeeeeeeeeeem kraaasne

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Slavuska dakujem krasne za tvoje mile prianie

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Gabika verim, ze aj vy si pochutnate. Su velmi jemnulinke, take mnam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. jeeej Adrika, tak tie vyzerajú úplne dokonale, musím vyskúšať pri najbližšej rodinnej oslave, všetko bryndzové milujeme

    OdpovedaťOdstrániť
  10. A uz viem, co urobim s bryndzou, co mam v mraznicke, tiez som ju dovliekla zo Slovenska ;o)))) Skvele!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Matka, Marianka, dufam, ze aj vam budu chutit.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ahoj :-) taky miluju bryndzu... nejraději s haluškama.... tento receptík určitě vyzkouším... takže říkáš, že je toho málo a raději dělat víc? :-) jinak moc hezký blog, já mám taky nově blog nejen o jídle, tak tě zvu :-) hezký den

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Lenka uz som oplatila navstevu:). Tycinky su skvele, naozaj sa oplati skusit ich. V Cechach je tiez dostat bryndzu?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Adriana: ano, bryndza se dá koupit běžně... ve většině větších obchodech bývají přímo i stánky ze slovenskými produkty :-) brynza, korbáčiky, ... :-) miluju klasickou slovenskou kuchyni :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Adrianka, dneska som sa rozhodla vyskúšať tieto tvoje bryndzové tyčinky, kedže bryndzu máme radi a zvyknem robievať aj bryndzové pagáčiky, mám ich aj v receptoch. Takže tvoje tyčinky sa už pečú, to je úžasná vôňa a musím ešte napísať, že s cestom sa výborne pracovalo, akurátne som dala viac surovín, teda 250g bryndze a aj múky viac, tiež aj maslo, zemiak. Tak potom napíšem ako chutili a dá sa sem vložiť potom aj foto? Teda ak budú aj tie moje k svetu :-)) Prajem krásny dník a ďakujem za recept :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ešte sa chcem opýtať, aké majú byť? Myslím či chrumkavé alebo také mäkké, ako pagáčiky?

    OdpovedaťOdstrániť
  17. tak som tu zas, tyčinky sú výborné, ďakujem Adrianka za skvelý recept :-) Ešte sú dokonca lepšie, ako tie moje bryndzové pagáčiky, ten zemiak dá tomu lepšiu chuť, sú mäkkučké a spodok bol taký chrumkavý, mňam :-) Rada by som vložila sem aj foto, aby si videla ako sa mi podarili, ale neviem ako...

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Yvett, tycinky su take makke. Posli mi fotecku na mail ( na hlavnej stranke ho najdes) a rada sem vlozim fotecku. Tesi ma, ze ste si pochutnali. Vdaka za spravicku.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. už som práve poslala a ešte raz vďaka, a prajeme s dcérkou krásny dník :-))

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)