nedeľa 22. januára 2012

Pomaranocovo-skoricovy Crème brûlée , Orange and cinnamom Crème brûlée




Moju kulinarsku kniznicu obohatila nova kniha COOK STEP  BY STEP. Tento recept pochadza prave z nej. Creme brulee som uz chcela velmi davno vyskusat. Teda jeho pripravu. Uz som ho jedla, ale pripravovala  som si ho teraz prvykrat. Trebalo pokrstit novu knihu a rovnako aj jeden z mojich kulinarskych  vianocnych  darcekov - novu flambovaciu pistol. Creme brulee, je vlastne vo vodnom kupeli peceny krem, ktory tvori zmes vyslahanych vajecnych zltkov s cukrom a smotanou. Ochuteny skoricou a pomarancom.  Pecie sa vacsinou v mensich zapekacich miskach  . Podava sa dobre vychladeny a tesne pred podavanim posypeme cukrom, ktory pomocou flambovacej pistole skaramelizujeme. Ak nemate flambovaciu pistol, mozete si pomoct aj grilom, ale kedze krem by mal ostat studeny, tak uz to nie je ono. Takze, ak mate zvysne zltka a ste milovnikmi skorice a pomarancov, vrele doporucujem vyskusat tento peceny krem.  


Ingrediencie:
7 zltkov 
600 ml smotany
2 skoricove cukre
1 KL mletej skorice
150 g krystaloveho cukru + na posyp na skaramelizovanie
nastruhana kora z 1 pomaranca

Postup:

Skoricovy cukor, skoricu a nastruhanu koru z pomaranca zalejem smotanou. Za staleho miesania privedieme k varu. Hned odstavime zo sporaka a nechame ochladit. Zltka vymiesame s cukrom dopenista.  Za staleho miesania zltkov pridame ochladenu smotanu. Este chvilu spolu preslahame a nalejeme do pripravenych zapekacich misticiek. Misticky dame do plechu na pecenie. Plech  naplnime do polovice misticiek vodou a pecieme vo vyhriatej rure pri 190 stupnoch C asi 30-35 minut. Vyberieme z vody a nechame ochladit. Potom dame na zopar hodin do chladnicky az do podavania. Pred podavanim posypeme krystalovym cukrom a flambovacou pistolou cukor skaramelizujeme. Po skaramelizovani cukru hned podavame. 











14 komentárov:

  1. jeminkyyy,to vyzera neodolatelne dobre! a ked si predstavim pomarance a skoricu v jednom..ach, jedna basen :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. wau!!! ja som creme brule este nerobila ;( najvyssi cas to napravit, neodolatelna kombinacia pomarancov a skorice, hmmmmm....to by mi urcite chutilo!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. to sa robí, keď sú k tomu tí správny pomocníci, ja som ešte neskúšala robiť ,,krambľe", ale keď mňa ježiško konečne vypočuje, tak hneˇako prvé otestujem pištoľ na tejto lakocinke!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jeeej, paradička!! A tú pištol silne závidím, aj ja by som ju chcela, ale asi by viac prachom zapadala ako bola použivana... ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. skvelá kombinácia chutí, tvoju muž ťa dúfam na rukách nosí : )

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Marysity, mas pravdu. Pomaranc so skoricou chutia uzasne.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Marianka, ved aj ja som iba prvykrat robila. Tolko veci je co by som este chcela vyskusat:))) toto som urcite nerobila poslednykrat.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Draha, neboj, na vsetko raz pride rad:))))))))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Adka ja som mala s nou premieru, ale uz mam v plane dalsie veci:)))))))) Blba foto, v jednej ruke fotak a v druhej pistol, tak sa mi moc nedarilo. Hadam nabuduce to bude lepsie:)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. úžasné niečo! parádna kombinácia!

    p.s. zavidim flambovaciu pistol:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Teda, jeden recept lepší než druhý! Na crème brûlée se chystám už hodně dlouho, ale dosud jsem neměla odvahu. Ale po vašem krásně napsaném postupu se na něj určitě brzy vrhnu. Jen nemám flambovací pistoli (kterou vám taktéž závidím), takže budu muset improvizovat.

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)