nedeľa 8. apríla 2012

Velkonocny vajcovy syrek



Syrek. Hrudka.  Vobec som  netusila, ze taketo nieco existuje, kym som sa nevydala. Tento vajcovy syrek som prvykrat jedla az v manzelovej rodine. Priznam sa, ze velmi mi to nechutilo. Bolo to take nemastne neslane, bez chuti. Kedze manzel si prial na  Velku noc okrem ineho aj tuto specialitku , neostavalo mi nic ine, iba sa naucit robit vajcovy syrek. Urobila som to na nase prve velkonocne sviatky a odvtedy sa to u nas nesmie chybat ani jednu Velku noc. Dokonca, ked som niesla kostovku mojej rodine, tak im zachutilo, ze sa tento syrek ujal a okrem masoveho syrka sa uz tradicne robil aj tento vajcovy.   Je to velmi jednoduchy recept. Moj syrek je tohoto roku trochu je taky pobledsi, ale to iba preto, ze som nemala pekne domace vajicka. Recept som prisposobila  chutovo oproti povodnemu (od mojej svokrusi )  a tohoto roku sa mimoriadne vydaril.  
Ingrediencie:
1l mlieka ( najlepsie cerstve, nie dlhou trvanlivostou)
10 vajec
1 1/2 KL soli 
1 KL cukru
8 zrniecok noveho korenia


Postup:

Najprv si pripravime sitko a nan polozime gazu, kde budeme syrek zlievat. Ak nemate gazu, tak moze posluzit aj velmi riedko tkana utierka. V mlieku roslahame vajcia , ochutime solou, cukrom a pridame zrniecka noveho korenia. Za staleho miesania privedieme k varu a ked sa to zacina hrudkoviet, vyberieme zrnka noveho korenia a  zlejeme . Cely proces zohrievania a kratkeho povarenia trval cca 15 minut. Teplotu mame na strednej intenzite. Gazu stiahneme nitkou, zavesime a nechame dobre odkvapkat. Ak zohrejete vajcovu zmes kratko, tak sa moze stat, ze sa hrudka nespoji a bude sa rozpadavat. Ak povarite velmi dlho bude hrudka taka,,, hm nazvala by  som to , ze sucha. Isto ste uz zohrievali kysle mlieko na tvaroh, tak toto je velmi podobna cinnost. Dobre odkvapkany syrek mozeme potriet jemne olejom ( ja to nerobim) a zabalit do alobalu a odlozit do chladnicky. Ved napkon nech sa paci, pozrite si obrazky, je to na nich dobre vidiet.






10 komentárov:

  1. Aďka, aj ja som túto hrudku spoznala až keď som sa vydala na východ. Ale priznám sa, že som si ju neobľúbila a ani ju nerobím :(

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Donedávna som syrek robila z 20 vajec. Odkedy je nás doma menej, stačí aj 10 vajec.

    Predstav si Aďka, toho roku sa mi nestihol ani "prichytiť", zato svokre dosť, aj keď tá stále používa liatinovú platňu pod hrniec (bez nej nedá ani ránu), a ja lajdák ani za svet :-))

    Zaujal ma ten cukor a nové korenie, ja zas pridávam rada a celkom dosť čierneho korenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aďka, ja som tento rok túto hrudku skúšala prvý krát :-). Tiež som sa bála, čo a ako to dopadne, ale dopadlo to super. Hrudka je sama o sebe nemastná, neslaná, ale keď som si ho osolila....hm....chutovečka. Urobím si ho nielen na Veľkú noc :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak to ještě v mojí sbírce domácích sýrů chybělo, děkuji za inspiraci :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahojte, tak Vám prispejem mojim receptom...Ja ho robievam na sladko... Do 1 litra mlieka a 10 vajec dávam 3 - 4 lyžice kryšt. cukru, 1 vanilku a za hrsť hrozienok.
    Vyskušajte, oplatí sa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem za tip, uz som skusala, ale u nas viac ide ten naslano :)

      Odstrániť
    2. Dakujem za tip, uz som skusala, ale u nas viac ide ten naslano :)

      Odstrániť
  6. Ahojte u nas sa namaze spodok hrnca maslom,do vajec sa dava posekana pazitka a mleta rasca,ziadne korenie,iba sol a trosku cukru😉

    OdpovedaťOdstrániť
  7. U nas sa spodok hrnca namaze maslom,prida sa posekana pazitka a rasca do vajec a mlieka,cukor,sol ziadne korenie

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)