nedeľa 8. apríla 2012

Zelatinove vajicka




Uz davnejsie som chcela vyskusat tieto zelatinove vajicka. Velmi sa mi pacili. Chutovo boli vyborne. Na ich pripravu som pouzila uhorkovu stavu zo sladkokyslych uhoriek. Urcite ich  budem robit  aj pri inych  prilezitostiach, Okrem toho, ze su peknou ozdobou na stole, tak aj skvele chutia. Ta uhorkova stava urobila svoje. Urobila som aj take mini zelatinove torticky ( tolko som si lamala hlavu ako to nazvat:) ? ) . Pre mojho masozravca samozrejme so sunkou. Vajicka si mozete plnit cim chcete, ale mne sa pacili taketo farebne. Iba nabuduce , ked budem robit, tak urcite dam menej naplne a viacej zelatiny. Take sa mi pacia viac:-).
Ingrediencie:
rozpis je na 4 vajcia a dve torticky

300 ml uhorkovej stavy + 100 ml vody
3 KL zelatiny v prasku
trochu mrazenej zeleniny
1 KL cukru
sol
trochu sunky
varene vajce 
nakladana kapia
petrzlenova vnat
4 skrupiny z vajicok
2 formicky 

Postup:
Vajicka na sirsom konci naklepeme a snazime sa dostat z nich von ich obsah. Trochu som si pomohla nozikom, aby aj zltka vysli pekne von. Dobre oplachneme teplou vodou a nechame osusit. Potom si dame varit mrazenu zeleninu s 1 KL cukru, nevarime dlho, iba nechame prejst varom. Scedime a nechame vychladnut. Kapiu aj sunku pokrajame  na drobne kusky. Zelatinu namocime do uhorkovej stavy do ktorej sme pridali 100 ml vody . Nechame cca 10 minut napucat. Potom zahrejeme, kym sa zelatina nerozpusti. Stale miesame.Nevarime!!!!!!! Ja som mala taku polsku zelatinu a v navode bolo uvedene, ze 5 KL  na 1 liter tekutiny. Ja som dala 3 zarovnane lyzicky na 400 ml tekutiny. Bola dobra tuha. Vzdy pri tych zelatinovych zalezitostiach dam menej tekutiny ako pise v navode a potom nemam problem, ci dobre to stuhne.







Prve som zacala plnit vajicka. Dala som tam listok z petrzlenu, zaliala som 2 KL zelatiny. Kludne dajte aj tri. Dala som to do chladnicky, aby to zatuhlo. No a potom som to plnila kapiou, hraskom, kukuricou , mrkvou a  aj mini brokolica sa tam nasla v tej mrazenej zelenine. Ulozila som vrstvu a poliala dvomi-tromi KL lyzickami tekutej zelatiny. Naplnene skrupinky odlozime do chladnicky stuhnut. Posluzia vam stojany na vajicka alebo jednoducho obal z vajec kupenych v  obchode. 

Na tie "torticky" som pouzila formicky. Najprv dame   koliesko vareneho vajicka, zalejem  malym mnozstvom zelatiny. Opat nechame zatuhnut a potom uz len lubovolne mozeme plnit. Poslednou vrstvou je nadrobno posekana sunka. Uzatvorime  a vlozilmedo chladnicky stuhnut.  Pred vyberanim z formiciek si mozeme pomoct namocenim formicky na kratku chvilu do teplej vody, aby zelatina iba trosilinku povolila. 



Prajem dobru chut!


6 komentárov:

  1. No a teraz som uz uplne bez slov, to je perfketny napad. Adi, klobuk dole, tvoj muzicek a sibaci sa maju:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to je ake originalne!!! adka, uzasne daco!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vypadaji naprosto super! Mam chut se do nich pustit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja iba "klobúk dolu".....................

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ja iba "klobúk dolu".....................

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)