nedeľa 2. septembra 2012

Jogurtova nepecena torta





Jednoducho povedane: VYBORNA TORTICKA. Torta je svieza, lahka a chutovo vyborna. Tuto torticku som nasla na nete. Torta na fotografii ma  zaujala, ale ked som si  precitala recept, nezhodoval sa  s obrazkom, takze som si ho prerobila podla svojho uvazenia na zaklade mojich skusenosti:))) Nieco som ponechala, nieco som pozmenila. Aj ked u nas nie su velmi oblubene torty s keksikovymi zakladmi, tentokrat pre nedostatok casu som ho ponechala . Pouzila som  nan maslove susienky. Za zmienku rozhodne stoji marhulove zele , ktorym sa pokryl keksikovy zaklad. Je to skvela vecicka, ktoru  urcite pouzijem  aj v buducnosti pri tvorbe inych dezertov. Viem si to skvele  predstavit aj z ineho ovocia. Biela jogurtova zmes s jemnym  nadychom citronovej chute a k tomu ovocie...hmmmm.... Rozhodne stoji za vyskusanie... 

Ingrediencie:
150 g susienok (najlepsie  maslovych )
50 g masla

500 g jogurtu bieleho ( u mna Greek style jogurt)
2 x 100 g praskoveho cukru ( alebo 2x 150 g  podla chuti)
250 ml slahackovej smotany
2 x konzerva marhul ( 1 konzerva 435g)
20 g praskovej zelatiny ( puzila som v sacku - polsku)
2x 2 platky zelatiny ( 2 platky do marhulovej zmesi a 2 platky na vrchnu polevu)
300 ml ovocnej stavy z kompotu
kora a stava z jedneho citrona
Rozpis je na tortovu formu o priemere 20 cm

Postup velmi jednoduchy. 
Keksiky pomelieme, maslo rozpustime a pridame do keksikov. Premiesame a masu dobre utlacime do tortovej formy, ktorej dno sme vylozili papieorm na pecenie. Dame do mraznicky, kym si pripravime marhulovo-zelatinovu zmes.
Marhulovo-zelatinova zmes:  2 zelatinove platky namocime do studenej vody.  Asi jednu tretinu marhul odoberieme a pridame k nim 100 - 150 g praskoveho cukru. Rozmixujeme. Zahrejeme na teplotu cca 60 stupnov a pridame k tejto zmesi vyzmykane 2 platky zelatiny. Rozmiesame, kym sa zelatina rozpusti  a tuto zmes vylejeme na keksikovy zaklad a opat vlozime cca na 20-30 minut do mraznicky. 
Jogurtovo-slahackova zmes: 
Medzitym namocime praskovu zelatinu do 150 ml stavy z kompotu. Nechame napucat. Jogurt rozmiesame so 100- 150 g praskoveho cukru. Pridame postruhanu koru a stavu z citrona ( ja som stavu nedavala, iba koru a bolo tak akurat). Vyslahame si slahackovu smotanu. Napucanu zelatinu zahrejeme a miesame, kym sa zelatina rozpusti. Do jogurtovej zmesi  vmiesame vyslahanu slahacku. Trochu z tejto jogurtovo-slahackovej zmesi odoberieme a rozmiesame v rozpustenej zelatine. Potom tuto rozmiesanu zelatinu vmiesame do zbytku jogurtovo-slahackovej zmesi. Dobre preslahame.



 Na stuhnutu marhulovo-zelatinovu zmes nanesieme 1/2 jogurtovo-slahackovej zmesi , ulozime marhule ( zopar odlozime bokom na zdobenie)  a zalejeme zbytkom jogurtovej zmesi. Odlozime do chladnicky stuhnut. Minimalne tri hodiny, najlepsie na celu noc. 
 Ked je jogurtova zmes stuhnuta,  zalejeme velmi tenkou vrstvou zelatiny, ktoru sme si pripravili namocenim dvoch platkov do studenej  vody. Po zmaknuti ju vyzmykame a dame do 150 ml ovocnej stavy z kompotu. Zahrejeme iba mierne a miesame , kym sa zelatina rozpusti. Ochladime ju.Tortu zalejeme tenuckou vrstvou zelatiny ( iba polievkovou lyzicou opatrne nalievame) ulozime marhule a potom opat lyzicou  polievame marhule a zbytok torty. Odlozime do chladnicky stuhnut. Pred podavanim odstranime odopinatelny bok tortovej formy. Tenkym nozom dookola tortu oddelime od tortovej  formy a nezabudneme pri prekladani na tacku ( podnos) odstranit aj papier na pecenie. 

  No a potom si uz iba pochutnavame na tejto skvelej, lahodnej torticke.


                                                 Dobru chut !

36 komentárov:

  1. excellent! :) takéto nepečené torty, koláče mám najradšej. určite vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem za pochvalu... verim, ze nesklame... budem rada, ked date vediet ako chutilo aj vam...

      Odstrániť
  2. WOW, teda Aďka, túto určite vyskúšam - pri tom množstve jogurtu, má človek pocit, že ani veľmi nezhreší :).

    OdpovedaťOdstrániť
  3. waw skvelé, tvoj obrázok je ako z knihy, a tortička je iste skvelááááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka dakujem pekne:))) bola,bola....aj moja sestricka to tvrdila:))) mala som navstevu z domu, tak som chcela nieco mnamky a podarilo sa:)))

      Odstrániť
  4. môžem potvrdiť, že to bolo mňamózne, bola som osobne pri príprave, takže som mala postup z pravej ruky a bola som poctená aj ochutnávkou tejto dobroty, odporúčam vyskúšať, ešte sa chcem poďakovať za prekrásnych 10 dní dovolenky u Vás sestrička moja, nedá mi nenapísať, že toto nebola jediná dobrotka čo som u teba ochutnala, skvelá bola aj bananita http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/2012/08/bananita-mandlovo-banovy-dezert.html aj gaštanový dezert http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/2012/07/gastanovo-cokoladovy-dezert-naozaj.html , škoda, že pre nedostatok času sme nestihli aj malinovú rozprávkovú tortu , ale aspoň mám dôvod zas pricestovať na návštevu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adrika,krasna torticka..a suhlasim s Matkou,ze foto je ako vystrihnuta z kucharskej knihy :)a opat sa smejem,ze sme mali podobne chute,lebo som nedavno robila nieco podobne so slivkovym zele:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Matka ani si nevies predstav it ako si ma svojim komentarikom potesila... ach tie nase chutky...:)))

      Odstrániť
  6. Nádherná torta na 1* ,fotky 100% niet čo dodať :-) škoda zjesť .

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Akeber dakujem velmi pekne..., ale uz davno sme ju zjedli:)))) a bola ohromnaaaaaaa:)))

      Odstrániť
  7. Adrika , veľmi sa mi páči Váš blog a hlavne prekrásne inšpirujúce recepty . Dostala sa mi možnosť ocenenia Liebster Blog preto ako prvej Vám toto ocenenie udeľujem :-) .Váš blog je jeden ktorí najčastejšie navštevujem :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. toto je najkrajšia jogurtová torta, akú som kedy videla :))))))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Uz nekolikrat jsem se vratila k tomu prvemu obrazku, vypada to naprosto fantasticky! Budu se muset brzy opicit :))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Precízne spracované a nafotené vynikajúce recepty, bez jedinej chybičky. Nádherné torty, zákusky...tak ako píše akeber - škoda zjesť...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Adrijko, dortík je nádherný a věřím, že je i moc dobrý. :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. niečo prekrásne, neviem sa vynadívať :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivetka asi tak, ako ja pri tych tvojich neskutocnych roladkach:)?

      Odstrániť
  13. vyskúšame pre maminku

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budem potesena, ak mi date vediet, ci aj vam chutila...pripadne mi poslite fotecku a ja ju rada uverejnim na blogu...nech sa dari a hlavne, nech vam chutna...

      Odstrániť
  14. torta vyzera vynikajuco, urcite vyskusam...
    chcela by som sa len opytat, co znamena to "zmykanie zelatiny"? nemam vela skusenosti so zelatinou, preto by som nerada pokazila take veldielo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zmykame zelatinove platky...:))) zelatinove platky namocime do studenej vody...ak su uz napucane ( zmaknute) tak ich vyzmykame...tj. vezmes do dlane a jemnym mackanim vymackas vodu (vyzmykas) a pridas do zmesi (tekutiny) ktoru chces mat stuhnutu....no dufam, ze som to opisala zrozumitelne....ak nie , kludne napis....a tesi ma, ze ta torticka zaujala...dkujem

      Odstrániť
  15. dakujem, najskor skusim na necisto :) potom sa ozvem, ako to dopadlo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ahoj Adriana, prave som objavila tvoju stranku a tym padom pocitam dni v kalendari kym pridu gastrolistky aby som sa mohla zacat realizovat :D tato torta sa mi velmi paci a uz aj sa na nu chystam, len som sa ta chcela spytat - podla obrazkov to vyzera skor ako broskyne, nie ako marhule... :) tak som si len chela byt ista :)
    Prajem vela dalsich uspechov a vsetko sem lep!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajuschka dakujem za navstevu na mojom blogu a tesim sa na dalsiu a dalsiu...:) su to marhule...v Anglicku je dostat taky marhulovy kompot, ze delene ( polovice) marhule a bez supky... preto vyzeraju ako broskyne... podla mna mozes kludne pouzit aj broskyne alebo akekolvek ine ovocie...tak nech sa dari...a hlavne nech chuti...

      Odstrániť
  17. Adriana this cake is beautiful! I need to do it :)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či by bolo možné pridať Váš recept na Pinterest, je to super stránka a ja som si zvykla tam pridávať čo ma zaujíma, mám to potom prehľadnejšie a myslím že sa to aj viac dostane do" sveta"

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ano,samozrejme mozete.Na Pintereste su rozklikavacie linky na blog, takze zdroj je jasny :) dakujem

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)