sobota 11. mája 2013

Rezy Elvira




Jemne, ovocno-tvarohove rezy. Zakusok vyborne chuti najma dobre schladeny z chladnicky. Piekla som ho uz mnohokrat  , cize je viackrat odskusany . Prvykrat som ho robila v roku 2009 a uverejnila som ho aj s velmi podrobnym fotopostupom na Mimibazare, kde som zacinala s publikovanim receptov. Takze tentokrat fotopostup na blogu nie je. Staci vsak kliknut na odkaz. Urobila som oproti povodnemu receptu zopar zmien ( vylepseni) . Pouzila som ako podkald lepsiu pisktou a znizila mnozstvo vody pridanej do ovocneho zele. Kostovka v praci dopadla velmi dobre, takze nech sa paci, tu je recept....

Ingrediencie:

5 vajec
200 g jemneho krystaloveho cukru
200 g polohrubej muky
5 PL vody
5 PL oleja
1 KL prasku do peciva
stipka soli

na tvarohovo-ovocnu plnku:
500 g jemneho tvarohu ( u mna Quark )
1 jahodove zele ( pozri obrazok) prip. Galaretka
100 ml vody
3 zltka
100 - 150 g  praskoveho cukru ( podla chuti)
250 g masla

na sneh:
3 bielka
3 PL praskoveho cukru
citronove zele, prip. Galaretka
stipka soli
struhany kokos na posyp

Postup:
podrobny obrazkovy postup najdete http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=16653&user=34442

1. Najprv si dame roztopit do mikrovlnej rury  ovocne zele v 100 ml vody. Asi jednu minutu. Pocas tej minuty prerusime zohrievanie a zele dobre premiesane. Potom vratime spat do mikrovlnky. Mozme ho roztopit aj na miernom ohni, ale davame pozor , aby nam nezovrelo, nesmie sa varit!!!! Zele na obrazku je na 570 ml  tekutiny ( ja som ho vsak roztopila iba v 100 ml vody, dalsiu som uz nepridavala). Kazde zele roztopime zvlast.
2. Upecieme si piskotu. Bielka vyslahame so stipkou soli. Ked su biele, pridame cukor  a slahame, kym sa cukor nerozpusti a bielka su pekne biele a metlicky zanechavaju stopy. Na najmensich otackach zaslahame zltka. Pridame vodu, preslahame. Pridame olej, preslahame. Rucne jemne, ale dosledne zamiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva. Vylejeme na plech ( 30x40 cm) vylozeny papierom na pecenie. Pecieme vo vyhriatej rury na 190 stupnov C cca 15-20 minut. Kontrola spajlou. Vyberieme z rury a nechame vychladit.
3.  Zmaknute maslo vyiesame s cukrom dopenista a zaslahame don zltka,  pridame tvaroh a opat dobre preslahame.  Po castiah zaslahame aj vychladnute, roztopene ovocne-jahodove- zele. Vsetko spou dobre preslahame.  Z pisktoy stiahneme papier a vratime ju spat do plechu s krajom.
4. Na pisktou nalejeme maslovo-tvarohovo-zelatinovu  plnku. Je trochu riedsia, ale ona v chladnicke pekne stuhne.
5. Zakusok nam v chladnicke tuhne, pripravime si bielkovo-ovocnu prikryvku. Bielka naslahame so stipkou soli. Pridame cukor a dalej dobre vyslahame. Nakoniec pridame vychladnene, citrovnove zele, ktore v malych mnozstvach zaslahame do bielkovej peny. Opat je masa trochu riedsia, ale v chladnicke stuhne.
6. Vrch poprasime struhanym kokosom a odlozime ho stuhnut  do chladnicky na par hodin, najlepsie na celu noc.

Poznamka: pri vychladnutom zele davame pozor, aby bolo vychladene, ale este nie je stuhnute. Ak by zacinalo tuhnut, tak by sa v kreme narobili hrcky. Tekute , vychladnute zele zaslahavame v malych mnozstvach do kremu resp. do peny. Ak nemate toto ovocne zele, pouzije Galaretku, prip. mozno pouzit v ovocnom sirupe rozpustenu zelatinu ( mnozstvo podla navodu na obale, ale vzdy je lepsie pouzit mensie mnozstvo vody, resp. tekutiny).
toto je fotografia  roku 2009, ked som prvykrat publikovala tento receptik na MMB


                   Dobru chut !







8 komentárov:

  1. Adrianka, zákusok je nádherný, teraz by som si dala ku káve :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aďka aj ja sa pridávam k tej kávičke s Ywett,koláč vyzerá ako taký nadýchaný ružový obláčik.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyzera super;)musim vyskusat, lebo mam doma galaretky a neviem co s nimi:)
    a teda otazocka,ak dobre chapem, napriek tomu ze na obale pise ze je to na 500ml, ja dam iba 100? (aj do snehu aj do tvarohu?)
    vdaka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano Katka, presne tak. Urobila som malu zmenu oproti povodnemu reeptu. Predtym som rozpustila v 100 ml a pridala este 100 ml studenej vody, ale teraz som rozpustila iba v 100 ml. Je to viac pevnejsie :)

      Odstrániť
  4. juuuj , ten poznám, ten som robila, keď som mala od teba tie ovocné želatíny, teraz majú v Lidli rozne druhy Galaretky, tak asi zas vyskúšam, cmuk

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)