pondelok 16. septembra 2013

Cokoladova bodkovana torta





Tuto tortu som chcela vyskusat uz davnejsie. Zaujali ma biele gulky v tmavom korpuse. Na vyzor velmi efektna, ale chutovo som bola na prvykrat sklamana. Tortu som piekla dvakrat za sebou. Prvykrat na skusku, ale nemohla som ju publikovat, pretoze ja publikujem iba  recept, s ktorym  som spokojna  po kazdej stranke . Vobec mi podla povodneho receptu nechutil  korpus. Prisiel mi taky suchy, dusivy. Musela som korpus  prerobit a  na druhykrat to uz bolo "prave orechove". Torta je silno cokoladova , stavnata , ba mozno pre niektorych sa bude zdat korpus az prilis stavnaty.V kompozicii s bielymi kokosovo-tvarohovymi gulkami vytvara skvely celok nielen po vizualnej, ale aj chutovej stranke.  Aby som si overila, ze  moj usudok je spravny, samozrejme okrem mojho manzela dostali  z oboch tort kostovku aj v praci. Overene, potvrdene,  takze s vylepsenou verziou ponukam aj vas.....
Ingrediencie:
rozpis na tortovu formu o priemere 24 cm
100 g horkej cokolady
100 g masla
120 g hnedeho cukru
1 vanilkovy cukor
4 vajcia
2 PL kyslej smotany ( u na Greek style jogurt)
100 g polohrubej muky
1 KL prasku do peciva


Tvarohovo-kokosovej gulky:
250 g jemneho tvarohu ( u mna Quark)
100 g struhaneho kokosu
1 vajicko
3 PL (zarovnane) Solamylu  ( u mna Cornflour)
100 g praskoveho cukru

Poleva:
150 g horkej cokolady
150 ml mlieka ( u mna slahackova smotana)
30 g masla
2 PL praskoveho cukru

Postup:
Nad parou za staleho miesania  rozpustime maslo s cokoladou. davame pozor, aby dno misky sa nedotykalo vody. Odstavime bokom. Pripravime tvarohovo-kokosove gulky. Tvaroh, kokos, cukor, vajce  a Solamyl spracujeme na cesto, z ktoreho pomocou kavovej lyzicky formujeme gulky vo velkosti vlasskeho orecha. Dno tortovej formy vylozime papierom na pecenie, Papier na pecenie jemne potrieme maslom  a ulozime nan tvarohovo-kokosove gulky. Odlozime od chladnicky, kym si pripravime piskotove cesto. Cele vajcia slahame s hnedym  a vanilkovym cukrom. Pridame smotanu a roztopenu, ochladenu, ale stale tekutu cokoladu s maslom. Preslahame. Nakoniec rucne vmiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva. Cesto nalejeme na gulky a pecieme vo vyhriatej rure pri teplote  180 stupnov C cca 30-35 minut. Kym sa torta peciem, pripravime si polevu. Mlieko ( pripadne slahackovu smotanu) s cukrom a maslom rozpustime na miernom ohni. Do horuceho nalameme cokoladu a miesame, kym dostaneme kompaktnu hmotu. Polevu nalejeme este na teply kolac. Nechame vychladnut na izbovu teplotu a potom odlozime  tortu do chladnicky zachladit. Pred podavanim ostrym  nozom oddelime od obruce a prelozime tortu na podnos.














a zopar fotiek z prvej  verzie torty.......




17 komentárov:

  1. Adka, ta vyzera dokonale , skvela kombinacia , určite sa inšpirujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Adka, vyzerá skvele a aj určite tak chutí. Pravdepodobne ju vyskúšam.Po dlhšej dobe by som urobila nám niečo pre radosť :-D, lebo stále pečiem len pracovne :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka , tak najvyssi cas urobit radost aj sebe a rodinke :)

      Odstrániť
  3. wau Adri! uplne perfektna!!! urcite vyskusam!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pred par dnami som objavila Vas blog a nemam slov, nieco uzasne!!! Manzel ma o par dni narodeniny a uz viem odkial budem cerpat napad na tortu a kolacik. Som Vas velky fanusik len tak dalej!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Petra dakujem krasne za vase mile slovicka... krasne pohladenie duse :)....budem sa tesit kazdej vasej dalsej navsteve :)

      Odstrániť
  5. Ja mám podobný recept ale ako zákusok...torta sa mi páči ešte viac.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. krasna torticka a krasne ti to foti,Adka :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Martinka....no nefoti mi to tak , ako by som si predstavovala, ale hadam postupom casu budu tie fotecky lepsie :)...pekne pozdravujem celu rodinku :)

      Odstrániť
  7. Recept si dávám do záložky. Tvoje recepty nezklamou a ráda se od tebe inspiruji. :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ja mam podobny rezept: http://www.mnamkyrecepty.sk/recipe/ranna-rosa/

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Tak to je úžasné! Takovéto dezerty miluju! Určitě brzy vyzkouším v bezlepkové verzi.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. kde ty na tie dobroty chodíš..............už som ori toľkých receptoch sľúbila, že vyskúšam, ale tvojmu tempu pridávania receptov nestačím.............

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ďakujem Vám za úžasnú inšpiráciu :-) prekonvertovala som to do mini-muffinových tortičiek..geniálne!

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)