Velmi jemna rolada, priam rozplyvajuca sa na jazyku. Bez muky. Dobre vychladena z chladnicky mi chutovo pripominla Vtacie mlieko s citronovym dochutenim. Do plnky som pouzila domaci Lemon curd. Recept pozri TU. Na pripravu jednoducha a na suroviny nenarocna rolada. Mala som trochu obavy z rolady, este som totiz nikdy nepiekla roladu iba z bielkov, ci sa mi nebude lamat, praskat, ale nebol ziadny problem pri jej stacani. Naopak bola som milo prekvapena z jemneho cesta, s ktorym sa dobre pracovalo a bolo aj chutne......
5 bielkov
225 g jemneho krystaloveho cukru
1/2 KL octu
1 KL solamylu
1/2 KL vanilkoveho extraktu
stipka soli
na krem:
250 ml slahackovej smotany
4 PL lemon curd
trochu praskoveho cukru na posyp
Postup:
Bielka naslahame so stipkou soli. Postupne pridame cukor a zakazdym dobre preslahame. Potom pridame ocot, vanilkovy extrakt a solamyl. Opat dobre preslahame. Na plech ( 30x40) vylozeny papierom na pecenie rozotrieme vyslahane bielka. Nemusime ich rozotierat uplne do rohov plechu.Pecieme vo vopred vyhriatej rure pri 180 stupnoch C asi 15 minut. Nevysusme ju zbytocne! Nechame vychladnut. Papier na pecenie (cisty) poprasime praskovym cukrom a vychladnute cesto vyklopime.
Slahackovu smotanu vyslahame dotuha. Pridame lemon curd a preslahame kratko, kym sa obe hmoty spoja. Roladu natrieme kremom a stocime ju. Odlozime do chladnicky stuhnut. Pred podavanim porasime praskovym cukrom.
Poznamka:
ja som pouzila 300 ml slahackovej smotany ( v UK je taka gramaz) a pridala som 2 PL lemon curdu, preto je tak vela tej plnky. Myslim, ze pouzitie trochu mensieho plechu by bolo idealne. Rolada by bola trochu hrubsia a krajsie by ukazala v konecnom efekte.
dobru chut !
!
Tak toto vyzera brutalne dobre a efektne:) Rozmyslam cim by sa dala nahradit slahacka, ktoru moc nemusim....
OdpovedaťOdstrániťZuznicka, , zeby mascarpone? Kludne aj pudingovy krem...:)
OdstrániťAďka, ten koláčik vyzerá ako pocukrovaný obláčik, nádhera!
OdpovedaťOdstrániťIvanka on aj tak oblacikovo chuti....ako bielkove oblaciky, ked urobis vtacie mlieko :)
OdstrániťAdrianka, ďakujem za tip na veľmi lákavý bezlepkový dezert. Mám rada kardinál rezy , lebo je ľahký a tvoja roláda vyzerá ľahučko, jemnučko, jednoducho a vynikajúco. Tá citrónová chuť sa musí výborne dopĺňať s bielkovým cestom. Určite vyskúšam!
OdpovedaťOdstrániťnice reciep..... yummmi
OdpovedaťOdstrániťwow its very nice reciepe,,,, yummmiii
OdpovedaťOdstrániťAdko, ta roláda je nááádherná.
OdpovedaťOdstrániťAďka, krásna roláda, už na pohľad...nádherné fotky len tak lákajú vziať si a ochutnať :-) Krásne vianoce pre teba aj celú rodinku.
OdpovedaťOdstrániťAdrianko, krásné a pohodové Vánoce.
OdpovedaťOdstrániťDěkuji za recept, roláda výborná, chutnala celé rodině. Jindra
OdpovedaťOdstrániťNádhera, vyskúšam :)
OdpovedaťOdstrániť