streda 27. novembra 2013

Bielkova rolada s citronovou plnkou





Velmi jemna rolada, priam rozplyvajuca sa na jazyku. Bez muky. Dobre vychladena z chladnicky mi chutovo pripominla Vtacie mlieko s citronovym dochutenim. Do plnky som pouzila domaci Lemon curd. Recept pozri TU. Na pripravu jednoducha a  na suroviny nenarocna rolada. Mala som trochu obavy z rolady, este som totiz nikdy nepiekla roladu iba z bielkov, ci sa mi nebude lamat, praskat,  ale nebol ziadny problem pri jej  stacani. Naopak bola som milo prekvapena z jemneho cesta, s ktorym sa dobre pracovalo a bolo aj chutne......
Ingrediencie:
5 bielkov
225 g jemneho krystaloveho cukru
1/2 KL octu
1 KL solamylu
1/2 KL vanilkoveho extraktu
stipka soli

na krem:
250 ml slahackovej smotany
4 PL lemon curd 
 trochu praskoveho cukru na posyp

Postup: 
Bielka naslahame so stipkou soli. Postupne pridame cukor a zakazdym dobre preslahame. Potom pridame ocot, vanilkovy extrakt a solamyl. Opat dobre preslahame. Na plech ( 30x40) vylozeny papierom na pecenie rozotrieme vyslahane bielka. Nemusime ich rozotierat uplne do rohov plechu.Pecieme vo vopred vyhriatej rure pri 180 stupnoch C asi 15 minut. Nevysusme ju zbytocne! Nechame vychladnut. Papier na pecenie (cisty) poprasime praskovym cukrom a vychladnute cesto vyklopime.



Slahackovu smotanu vyslahame dotuha. Pridame lemon curd a preslahame kratko, kym sa obe hmoty spoja. Roladu natrieme kremom a stocime ju. Odlozime do chladnicky stuhnut. Pred podavanim porasime praskovym cukrom. 

Poznamka: 
ja som pouzila 300 ml slahackovej smotany ( v UK je taka gramaz) a pridala som 2 PL lemon curdu, preto je tak vela tej plnky. Myslim, ze pouzitie trochu mensieho plechu by bolo idealne. Rolada by bola trochu hrubsia a krajsie by ukazala v konecnom efekte.


                                         dobru chut !
!

12 komentárov:

  1. Tak toto vyzera brutalne dobre a efektne:) Rozmyslam cim by sa dala nahradit slahacka, ktoru moc nemusim....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuznicka, , zeby mascarpone? Kludne aj pudingovy krem...:)

      Odstrániť
  2. Aďka, ten koláčik vyzerá ako pocukrovaný obláčik, nádhera!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka on aj tak oblacikovo chuti....ako bielkove oblaciky, ked urobis vtacie mlieko :)

      Odstrániť
  3. Adrianka, ďakujem za tip na veľmi lákavý bezlepkový dezert. Mám rada kardinál rezy , lebo je ľahký a tvoja roláda vyzerá ľahučko, jemnučko, jednoducho a vynikajúco. Tá citrónová chuť sa musí výborne dopĺňať s bielkovým cestom. Určite vyskúšam!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Adko, ta roláda je nááádherná.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Aďka, krásna roláda, už na pohľad...nádherné fotky len tak lákajú vziať si a ochutnať :-) Krásne vianoce pre teba aj celú rodinku.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Adrianko, krásné a pohodové Vánoce.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Děkuji za recept, roláda výborná, chutnala celé rodině. Jindra

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)