utorok, 19. novembra 2013

Kysnuty kolac s ovocim a posypkou



Mili priatelia, tak toto je najlepsi kysnuty kolac na plechu aky som kedy jedla a piekla. Tento recept som pred casom objavila na MMB u  u Adky. Z kysnuteho cesta je toto pre mna jeden z top kolacov. K najlepsim kysnutym cestam jednoznacne patria aj  Klausove rozky a Kapustove pagaciky - absolutne fantasticke ******.  Kolacik  si mozete upiect s akymkolvek ovocim. Ovocie moze byt cerstve, kompotovane, mrazene. Mne najviac chuti kombinacia marhul s ciernymi ribezlami. Jedoducho sa mi ziada k sladkym marhuliam nieco kyselkavejsej chuti. Cesto je krasne nadychane a makke aj na druhy den. Pripravu tohoto kolaca zvladnu aj zacinajuce gazdinky. Doporucujem vyskusat....


Ingrediencie:
na plech 30x40cm

500 g  polohrubej muky
350 ml mlieka
2 PL krystaloveho cukru
50 ml oleja
1/2 KL soli

kvasok:
1/2 kocky drozdia
1 KL krystaloveho cukru
150 ml mlieka
asi 1 KL polohrubej muky

Ovocie - podla lubovole ( u mna 2ks  430 g konzervy marhul a 430 g plechvoka ciernych ribezli)

posypka:
120 g polohrubej muky
60 g krystaloveho cukru
60 g masla
okrem toho na posyp:
1 skoricovy cukor

Postup:
 Najprv si urobime kvasok. Do 150 ml mlieka  pridame 1 KL cukru. Zohrejeme ( nesmie byt horuce) a pomrvime don drozdie. Zamiesame, jemne poprasime mukou a prikryjeme pokrievkou ( malym tanierikom) a na teplom mieste nechame nakysnut. Do misy preosejeme muku, pridame cukor, sol. nakysnute drozdie, olej a zvysne mlieko. Kratko preslahame mixerom. Nelahame dlho, len kym sa vsetky suroviny spoja. Cesto je velmi riedke. Vylejeme ho  na maslom vymazany plech. Rozotrieme ho po celom plechu a urovname. Na cesto ulozime dobre odkvapkane ovocie, posypeme posypkou a nechame 1 hodinu na teplom mieste pdkysnut. Pecieme vo vopred vyhriatej rure pri teplote 180 stupnov C asi 20 -25 minut. Ihned po vybrati z rury posypeme skoricovym cukrom.

Posypka:
Muku zmiesame s krystalovym cukrom. Pridame na platky  narezane maslo. prstami spracuvame suroviny, kym sa nespoja a dostaneme zmes s hrubsou hrckavou strukturou.
                                        nakysnute drozdie
                                         cesto je riedkej konzistencie
                                         ovocie jemne prstom zatlacime do cesta
                                          marhule v kombinacii s ciernymi ribezlami
                                         cesto posypeme posypkou a nechame kysnut 1 hodinu
                                                      dobru chut !

5 komentárov:

  1. Nie, žeby som niekedy nemala chuť aj na nejaký fajnovejší zákusok, no ovocný kysnutý koláč je moje naj. Najradšej mám so slivkami, marhuľami, ale nepohrdnem aj iným ovocím. Ozaj Aďka, pagáče z cukrovej repy si už jedla?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka dakujem za navstevu. S kludnym svedomim ti mozem odporucit vyskusat tento kolacik,,,,Pagace z cukrovej repy?..... tak tie som este nejedla....mozes mi dat receptus i ked neviem, momentalne kde by som zohnala tu cukrovu repu...:)

      Odstrániť
    2. Tam, kde si, ju pravdepodobne nezoženieš. Iba, že by si náhodou išla okolo nejakého cukrovaru, určite ešte celú jesennú úrodu nespracovali :-) Ak raz tú repu zoženieš. recept nájdeš tu:
      http://varecha.pravda.sk/recepty/pagaciky-z-cukrovej-repy/25079-recept.html
      Sú to tie isté, ktoré poznám aj ja. Ani neviem, či sa zvyknú piecť aj v nejakom inom kraji, ja tiež pochádzam odtiaľ, odkiaľ je autorka uvedeného receptu. To riedke cesto na ovocný koláč určite vyskúšam.

      Odstrániť
  2. Je to ten uplne najlepsi kysnuty kolac, aky som kedy robila a jedla (a to uz niekolko rokov skusam najst ten pravy). Iny uz robit ani nebudem! Moc dakujem! Milada

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)