nedeľa 27. apríla 2014

Ako som cestovala po Indii alebo India mojimi očami - 1. cast cesta do Indie, Delhi

Moji pravidelni navstevnici blogu urcite zaregistrovali znizenu  aktivitu v pridavani prispevkov zaciatkom roka. Bolo to zapricinene pripravou a samotnou cestou do Indie.Tento prispevok nie je  ziadny odborny clanok, iba by som vam chcela  poskytnut aspon taky maly nahlad o tejto (pre nas Slovakov) exotickej destinacii, podelit sa s vami o moje zazitky z cesty do tejto dalekej krajiny. Krajiny tisicich tvari. Nebudem vas zatazovat geografickymi a demografickymi udajmi, tie si mozete vygooglit na internete. Hadam spomeniem iba to, ze za 15 dni sme precestovali  z 33 statov a 7 Narodnych zvazovych teritorii Indie  ( Rádžasthán- Jaipur, Uttarpradéš-Agra, New Delhi-samostatne Hlavne narodne teritorium Indie, Uttarakhand- Dehradun, a Goa- Vasco da Gama . Rozdiely medzi jednotlivymi statmi boli evidentne. O tom vsak neskor. Za tych par dni sme urobili  Golden triangel ( Zlaty trojuholnik) - Delhi-Jaipur-Agra, navstivili sme Rishikes- male mestecko na upati Himalaji ( severna India stat Uttarakhand) , kde sme  absolvovali svadbu, na juhozapade Goa . Mojim zamerom nie je robit turistickeho sprievodcu. Vsetky informacie o jednotlivych pamiatkach si mozete najst na internete.  No, ale podme pekne poporiadku.
Leteli sme z Londyna do Delhi s medzipristatim v Qatari v Dohe. Let trval zhruba 7 hodin. Let prebehol vporiadku aj vdaka skvelemu servisu leteckej spolocnosti Qatar Airways. Nie nadarmo  im v hodnoteni leteckych spolocnosti patri prve miesto v rebricku v  poskytovani servisu zakaznikom.
Qatar - Doha - privitalo nas krasne, nove letisko. Plne luxusu, vyberaneho tovaru, 22 karatoveho zlata.To zlato sa mne osobne az tak velmi nepaci - farbou mi pripomina bizuteriu.  Pacili sa mi  arabski predavaci vo svojich tradicnych odevoch Thoub aj s pokryvkou hlavy Ghutra v  inych arabskych krajinach znama pod nazvom -Kufii  ( Arafatka). Urobili sme nejake nakupy. Ceny v porovnani s Anglickom boli velmi prijatelne, dokonca niektore nizsie. Qatar je mala krajina na Qatarskom poloostrove, ktory je sucasou  arabskeho poloostrova  s velkym mnozstvom zasob  ropy a zemneho plynu. Za kratky cas presla krajina velkou transformaciou a coraz viac sa dostava do povedomia ako zaujimava destinacia pre stravenie prijemnych chvil na dovolenke.Pacila sa mi zmes tradicnych a modernych prvkov, ktore ponukaju nevsedny vizualny zazitok.  V lietadle nam premietali kratku uputavku a poviem popravde, ze by som si vedela predstavit dovolenku v tejto krajine. Este par fotografii na pamiatku a samozrejme navsteva toalety. Tak toto bolo velkym sklamanim v porovni s nadhernou halou a  vsetkym tym luxusom. Dlhy rad, obstojna cistota a "rus" pochodujuci po kachlickach pokazili moj dojem. Skoda. Lucime sa s Dohou a naberame smer India- Delhi.







New Delhi - pristavame na letisku IGI- Indira Gandhi International Airport. Letisko je obrovske, ciste. Celkom prehladne usporiadane. Prekvapuju ma obrovske plochy pokryte kobercami. Napodiv su ciste. Prvy dojem je celkom dobry. Letisko strazia vojaci so samopalmi. Nebol to prave najprijemnesi pocit, ked som ich minala. "Co ak niektoremu drbne v bedni?"-napadlo mi  v duchu. Po niekolkych bezpecnostnych prehliadkach opustame letistnu halu. Mimochodom v Indii su naozaj na vsetkych letiskach velmi prisne bezpecnostne  prehliadky. Bez platnej letenky vas ani do haly nepustia. Muzi zvlast, zeny zvlast. Prisna kontrola batoziny ( aj prirucnej). Mali sme vsak stastie na mile policajtky, takze v pohode. Delhi nas privitalo nad ranom zvlastnym oparom a samozrejme trubiacim klaksonmi aut. Nechapem a myslim, ze ziadny Europan nepochopi to vecne trubenie klaksonmi. Niektori do rytmu, niektori mimo rytmu. Ci treba, ci netreba trubia, upozornuju na seba- pozor, idem ja! Kto netrubi, ide mimo hru.  O doprave v Indii by sa dala napisat samostatna kapitola. Urcite sa k tej doprave este vratim. Potahovala som nosom, ci zacitim sladkasty pach spalenych tiel (informacie z nejakych precitanych cestopisov), ale nic take som necitila, ani iny zvlastny pach. Zatial. Pred letistnou halou caka nas sofer a odvaza do hotela. Nastastie, vzhladom na skoru rannu hodinu, su cesty takmer prazdne, takze cesta z letiska do hotela trvala nejakych 15 minut. Ubytovavame sa v hoteli Mapple Esmerald. Slusny hotel a hlavne , ze kupelna je cista s europskym zachodom ( pre mna velmi dolezite). Rano sa stretavame s ostanymi clenmi nasej mini vypravy a nasim indickym sprievodcom  a vyrazame do Jaipuru ( Pink city-Ruzove mesto). Je mi luto, ze sme Delhi iba prechadzali. Do Delhi sme sa este  vratili po absolvovani Golden trianglu, potom  pri navrate z Rishikeshu a pred odletom spat do Anglicka. Zial, videli sme Delhi iba z nasho mikrobusu. Cestou na letisko sme prechadzali cez diplomaticku zonu a okrem inych sme sli aj okolo slovenskej ambasady. Bolo celkom prijemne vidiet viat Slovensku zastavu  na stoziari :). Bola to hadam najkrajsia ( najcistejsia) cast Delhi, ktoru sme mali moznosti vidiet. Velkomesta , ktore sme v Indii navstivli boli velmi spinave.  Nic mimoriadne vidiet svetove znackove obchody v budovach s velkymi sklenenymi tabulami a vedla nich osupanu, staru, spinavu budovu ( chatrc, stanok). Cela India je krajina velkych rozpoluplnosti. Nadherne majestatne chramy, historicke budovy striedaju pozbijane chatrce. Delhi je vlastne vstupnou branou do celej Indie, kde ani  na chvilu nebudete pochybovat o extremnych rozdieloch zivota v chudobe a blahobyte.
pohlad na cast letiska IGI v Delhi

interier letiska IGI v Delhi

interier IGI v Delhi


v diplomatickej zone su pekne upravene parky

viac do lava je  slovenska ambasada,
 zial nestihla som odfotit slovensku zastavu ( fotene za jazdy)

Takze smer Jaipur, ale o tom uz v dalsom prispevku.

8 komentárov:

  1. Nádhera. I pro mě je to velmi exotická země.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem za navstevu aj za komentarik....bolo to velmi zaujimave cestovanie, kopec zazitkov a poznatkov :)

      Odstrániť
  2. Pekne si to napísala, lepsie si to viem takto predstaviť aj fotkami, akoked si mi tie krásne zážitky rozprávala do telefónu. teším sa na pokračovanie...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. lákavé raz tam pojdem keď vyrastiem hi hi hi supiš fotky drágucim

    OdpovedaťOdstrániť
  4. milujem cestovanie!! a teraz pri drobcoch je to len prstom na mape :)) tesim sa na dalsie casti,Adrianka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adka ja viem, videla som tvoje krasne fotecky :)....neboj raz drobci vyrastu :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)