pondelok 7. apríla 2014

Chocolate Crinkles







Receptov na Chocolate crinkles je plny internet. Uz davnejsie ma zaujali u u Martinky a potom neskor u Ivetky.  Su to silno cokoladove susienky. Nieto divu, ved ako pise Ivka, pouzijeme kvalitnu horku cokoladu. Nuz ako inak u mna to bola cokolada od  firmy Lindt. Tieto susienky nepatria k lacnej zalezitosti ( vzhladom na pouzitu cokoladu ), ale rozhodne  si ich zamilujete. Cokoholici si  pridu na svoje. Su to susienky, takze neocakavajte  lahodnu kremovu chut, ale chut cokolady, tak je velmi vyrazna. Myslim, ze sa vydarili a  urcite som ich nepiekla posledykrat. Ak aj vy ste sa inspirovali tymito pohladnymi susienkami, tak nech sa paci, tu je recept.

Ingrediencie:
35 - 37 susienok

225 g kvalitnej horkej cokolady ( minimalne 50 % tnej)
60 g masla
2  vajcia  ( vacsie)
100 g krystaloveho cukru
225 g hladkej muky
1 KL vanilkoveho extraktu
1 KL prasku do peciva
stipka soli
jemny krystalovy cukor ( krupica) a praskovy cukor na obalovanie


Postup:
Cokoladu s maslom rozpustime nad parou. Dobre vymiesame a odstavime ochladit. Vajcia naslahame s cukrom. Slahame do penista asi 4 minuty. Pridame ochladenu, ale stale riedku cokoladu. Preslahame. Pridame vanilkovy extrakt a opat preslahame. Nakoniec uz iba rucne primiesame preosiatu muku zmiesanu s praskom do peciva a stipkou soli. Vzniknuta hmota je najprv riedsej konzistenice, ale odlozime ju stuhnut do chladnicky aspon na 1 hodinu. Nedoporucujem dlhsie lebo maslo aj cokolada velmi stvrdne a potom sa tazko formuju gulky. Ked je hmota stuhnuta tak akurat, formujeme z nej gulky vo velkosti vlasskeho orecha. Gulky najprv obalime v krystalovom  cukre a potom v preosiatom praskovom cukre. Praskovy cukor neotriasame, ale nechame to mnozstvo, ktore si gulanim gulky na seba nabrali.  ( po upeceni su krajsie ). Obalene gulky ukladame na plech vylozeny papierom na pecenie . Nedavame ich natesno k sebe  lebo pecenim zvacsia svoj objem. Pecieme v dobre vyhriatej rure na 170 stupnov C maximalne 10-12 minut.  NEVYSUSUJEME zbytocne. Susienky maju ostat na povrchu popraskane a mierne chrumkave ( od cukru) a vo vnutri su vlacne a silno cokoladove.  Nechame vychladnut na plechu. Po upeceni su velmi jemne a mohli by sa pri premiestnovani za tepla polamat. Ako som uz v uvode spominala  vyjde z nich 35-37 kusov. Prajem prijemne mlsanie!












10 komentárov:

  1. hmm vyzeraju velmi lakavo...odkladam receptik a ked zozeniem dobru cokoladu urcite vyskusam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja som si tento receptík doniesla z AT, tam nesmú tieto koláčiky chýbať na vianočnom stole, sú výborné:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Se ve muy bueno sus bombones super precioso,abrazos

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Sú veľmi chutné.Podarili sa mi na prvý krát. Mnamka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dakujem moc za inspirativy recept! Vcera som ich vyskusala a recept som troska upgrade-ovala - pouzila som kokos a raznu HM miesto obycajnej muky, plus pridala este lyzicku kakaa. Podarili sa fantasticky a potesili rodinu i priatelov. Este raz moc dakujem, a i a za ostatne recepty, vratili mi radost z pecenia :) Prajem Vam vsetko len to naj!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. dobrý deň, je to veľmi chutný receptík trochu som zmenila postup obaľovanie najprv kokos hrubo strúhaný a potom práškový cukor a sú úplne suprové, a do jednej časti som pridala postrúhanú pomarančovú kôru a obalila som to len v práškovom cukre a sú tiež úžasné.
    Mám veľmi rada váš blog máte super recepty

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mily anonym , dakujem krasne za komentarik. Velmi ma potesi, ak poslete fotku z tych vasich :) pekny advent zelam a este raz velmi pekne dakujem. Ada

      Odstrániť
  7. Dobry den prajem, nadherny receptik, chcela by som vyskusat, mam otazku - ako dlho vydrzia tieto susienky?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Susienky maju minimalnu trvanlivost 2 tyzdne, mozno aj dlhsie, ale nie u nas :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)