pondelok 5. mája 2014

Ako som cestovala po Indii alebo India mojimi ocami 5. cast Goa

A je tu zaverecna cast mojho rozpravania o ceste po Indii.
Z Rishikeshu sa vraciame do Dehradunu. Letime do Delhi a odtial s medzipristatim v Mumbaj po styroch hodinach konecne pristavame v Goa. 
GOA - maly stat na zapadnom  pobrezi Indie s nieco vyse 1,4 miliona obyvatelmi. Goa je byvala portugalska kolonia. Vplyv portugalskej kolonialnej nadvlady sa prejavuje v spravani sa, v sposobe zivota  obyvatelstva a rovnako ma velky vplyv aj na architekturu. Niektore vily a vilky postavene v kolonialnom style ma naozaj zaujali. Aj tu( rovnako ako pre celu Indiu) plati, ze cim farebnejsie, pestrejsie a ligotavejsie, tym lepsie. Goa omyva  Arabske more vlievajuce sa do Indickeho oceanu. V poslednych rokoch sa vyznamne rozvija turisticky ruch a stava sa oblubenou destinaciou pre zahranicnych, ale aj domacich turistov. Napriek tomu, vsak uzit si dovolenku v Goa je pre mnohych domorodcov iba snom. Goa takmer nepozna chudobu ani zobrakov. Nie su tu chudobne a spinave stvrte, ktore sme mali moznost vidiet  vo velkomestach Indie. Goa je iny svet. Ako povedal moj zat:" Goa nie je India". Aby ste si zas nemysleli, ze tu ludia maju na ruziach ustlane, tak to nie, Aj tu sa sem-tam nasli nejake chatrce, ale to okolie bolo akosi cistejsie. Goa je znama velkym poctom hadov, takze k tomu umerne sa vyskytuje mensi pocet hlodavcov. V Goa su vo velkej miere zachovane povodne lestne porasty a je tu mnozstvo kokosovych paliem. Palmy milujem, takze pre mna osobne to bol  hotovy raj. Goanska kuchyna  je pod vplyvom portugalskej, arabskej a juhoindickej kuchyne. Je to jedno z mala miest v Indii , kde mozete konzumovat  aj hovadzie a bravcove maso. Jednoznacne vsak ryby a morske priserky su chutnou  dominantou goanskej kuchyne. Z dezertov su zname kokosove palacinky. Mozem prehlasit, ze konecne v Goa sme sa dobre najedli a pochutili na jedle.Nam vyhovovala strava v Goa. Bola viac podobna tej nasej, europskej.



cast plaze -plaz bola pomerne cista, udrziavana

maly pozdrav:)
Nas pobyt v Goa bol prijemnym relaxom. Navstivili sme v poradi tretiu indicku domacnost u nasho priatela. Uplne odlisna architektura, ale co bolo typicke aj pre ich nadherny dom bol mramor. V Indii je vsade vela mramoru. Mali sme krasne ubytovanie v hoteli Devasthali - The Valey of Goods v sieti Best Western Union. Bol to maly raj na zemi. Oaza pokoja uprostred malej dzungle. Videli sme delfiny na otvorenom  mori, zazili sme krasny celodenny vylet na lodi. Videli sme miesto, kde maju svoj raj netopiere. Navstivili sme nedaleke mestecko Vasco de Gama. Cestou do mestecka sme sa ropravali s taxikarom. Bol to mlady 28 rocny zenaty, bezdetny chlapec. Povedal, ze pracuje pre firmu a zarobi mesacne 6000 rupii co je asi 60 GBP (100 USD). Hned som si pomyslela, ze je to hrozne, ved my traja sme minuli 60 GBP za dva dni. Jeho celomesacny zarobok. Citila som sa trochu cudne, uvedomujuc si , ze ako vyborne sa mame oproti nim. More bolo fantasticke, teplucke. Obcas rozburene s poriadne vysokymi vlnami. Uzili sme si dovolenku a po 15. tich dnoch sme sa vratili domov plni dojmov, zazitkov a poznani. Nadviazali sme nove priatelstva a spoznali svoju novu, milu rodinu v dalekej Indii.
mangovy strom - mango je narodne indicke
ovocie, skoda, ze dozrievalo az o mesiac
neskor 

bananovniky v areali nasho prekrasneho rezortu
aj taketo trsy bananov  nam rastli rovno nad hlavami
no nie je to nadhera?

po navrate z mora sme sa este poclupkali
v bazeniku

rovno pred nasimi dverami bol takyto nadherny zahon
strelicii

aj  masaz ste si mohli dat

len tak, pre radost

cast restauracie - za tymi otvorenymi oknami je nadherny les



krevetovy kokteil


tato ryba bola taka skvela ( skoda, uz nepamatam nazov)

upraveny krab to bola pochutka :)

barakuda na tanieri

skvela cerstva stava z melona a palacinky







videli sme aj delfiny



tuto rybu sme mali na lodi, bola fantasticka

o zabavu na lodi sme mali postarane
dokonca niektore refreny sme si zaspievali aj my
sidlo netopierov to, co vidno na fotgrafiach ( tie drobne bodky to nie
su vtaky, ale netopiere)



toto je nadherna stvrt  primorskych haciend


rybolov :)

cele lesy kokosovych paliem - milujem  palmy



A je tu koniec nasej dovolenky v Indii. Za tych 15 dni mame kopec zazitkov. Videli sme vela spiny, chudoby, ale aj vela krasneho. Snazila som sa vam priniest pravdivy obraz , co som v Indii  zazila a videla ja. Aka je India? Aky je zivot v Indii? Tak to si po tych par dnoch pobytu nedovolim hodnotit. Jedno, co vsak mozem s kludnym svedomim prehlasit je toto: mozete zhliadnut stovky tych najlepsie spracovanych dokumentarnych, ci cestopisnych filmov, mozete precitat tisicky clankov o Indii, ale nikdy sa to nevyrovna tomu, ked kazduckym porom vasej pokozky nasavate tu atmosferu, ked  vase zmysly posteklia tie pachy  i vone priznacne tejto obrovskej, svojim sposobom krasnej, rozpoluplnej krajiny, vernej svojim niekolkostisicroci starym tradiciam, poveram a presvedceniu.  A viete co ma dostalo najviac? Tie nadherne, hlboke, tmave detske ocka. A samozrejme Taj Mahal - to bol moj najemotivnejsi zazitok z celej cesty po Indii. Som rada, ze som bola, videla a zazila. Obohatena o moje nove poznatky, teraz uz aj spomienky sa lucim s pozdravom:  NAMASTE INDIA!

4 komentáre:

  1. Škoda, že je koniec, som ale zvedavá z akej destinácie budú tvoje ďalšie cestopisy....

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Draha, vsetko ma svoj zaciatok aj koniec :)....neviem, co bude dalej nasledovat, ale rada y som opat karibik:)

      Odstrániť
  2. Aďka, fantastický cestopis ! Indiu určite naživo neuvidím, takže ma potešili tieto tvoje pútavo napísané riadky. J.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Janka za navstevu.....potesilo ma, ze ta moje rozpravanie zaujalo.....vdaka, ze si mi venovala svoj cas :)

      Odstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)