pondelok, 27. júla 2015

Zemiakové pagáčiky







Tieto uzasne zemiakove pagaciky nam ponukla moja teta, ked sme v ramci dovolenky na Slovensku absolvovali aj navstevy u pribuznych. Pagaciky su velmi chutne a hlavne su  makke  aj na druhy den.
Samozrejme, ze  vypytala som si recept a s radostou s on podelim aj s vami.Nevahajte a vyskusajte. Zrucene si na pagacikoch pochutnate aj vy.

Ingrediencie:
500 g hladkej muky ( preosiatej)
500 g v supke uvarenych zemiakov
120 g masla
20 g cerstveho drozdia ( prip. 1/2 sacku praskoveho drozdia)
300-400ml mlieka
1/2 prasku do peciva
100 ml oleja
1 KL soli
1 PL cukru
na potieranie: 1 zltko
na posyp: sezam, lanove semiacka, kmin, mlety kmin, grilovacie korenie a pod.

Postup:
150 ml mlieka zohrejeme s cukrom a pridame drozdie. Nechame nakysnut. Muku preosejeme a pridame sol, prasok do peciva,  vykysnute drozdie a spracujeme cesto. Postupne pridvame zbytok zohriateho mlieka. Mlieko ma byt teple , ale nie horuce, aby sme nezaparili drozdie, ink by nam cesto nevykyslo. Nakoniec pridame olej a dobre zapracujeme do cesta.

Cesto rozvalkame na plat a nastruhame nan  1/2 v supke uvarenych, ocistenych  zemiakov a  polovicu masla ( 60g). Maslo pred pouzitim je dobre dat do mraznicky, lepsie sa struha. Struhame na jemnom struhadle ( na mrkvu). Cesto prelozime ( vid foto) a nechame nakysnut na doske asi 15-20 minut.

Postup opakujeme. Cesto rozvalkame, nastruhame zemiaky, maslo, prelozime a nechame nakysnut. Nakysnute cestio rozvalkame zhruba na hrubku 1 cm a vykrajovatkom na pagace vykrajujeme pagaciky. . Ukladame ich na plech vylozeny papierom na pecenie. Nechame podkysnut a potrieme rozslahanym zltkom. Zltko je mozne trochu rozriedit kvapkou oleja alebo mlieka.
Pagaciky potierame tesne pred vlozenim do rury. Pecieme pri teplote 180 stupnov C cca 25 minut.












5 komentárov:

  1. vyskúšam, pagáčiky máš krásne :-) Adi , aké sú na druhý deň ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Su vyborne, makkucke aj na druhy den :) dakujem za navstevu aj kmentarik

      Odstrániť
  2. Vypadají úžasně.Vyzkouším.Marie

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi chutnučko vyzerajú :-) Ešte som zemiakové nejedla a samozrejme ani nepiekla. Vyskúšam. Kam chodíš na tie perfektné dekoračné predmety, ktoré používaš na fotenie? Ten košíček je bombový.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pagáčiky vyzerajú veľmi chutne a idem vyskúšať...zemiaky sa už varia :)

    OdpovedaťOdstrániť

Dakujem za kazdy komentar, aj negativny:)