Vyskusala som viacero receptov, ale tento je naj. Je to recept,, ktory skutocne stoji za zverejnenie. Samozrejme, ze tento recept nemoze byt uplne navlas rovnaky s pravou Nutellou. Ved jej receptura je prisne chranena co s tyka jednotlivych pomerov zlozenia recceptu aj aj postup pripravy. Jej vyroba sa datuje od roku 1940. Pietro Ferrero ju zacal vyrabat vo vojnovom obdobi, ked cokolady bolo velmi malo a prave ju nahradil vo svojom recepte kakaom. Ci uz tak, ci onak rozhodne sa jedna o skvelu orieskovu chut. Domacu Nutellu mozete pouzit ako natierku alebo na pripravu roznych kremov, do plniek. Ma trosinku hrubsiu, ale iba trosinku hrubsiu strukturu ako prava Nutella. Mne to nevadi lebo ja milujem lieskovce. Pre tejto domacej vsak vieme co jeme. Niet nad domacu vyrobu :)
Ingrediencie:
200 g kvalitnej hrokej cokolady (minimalne 70% tnej )
100 g mliecnej cokolady
100 g lieskovcovych orieskov ( bez supky)
100 g praskoveho cukru
150 ml slahackovej smotany ( alebo plnotucneho mlieka)
100 ml orieskoveho oleja ( moze byt aj slnecnicovy alebo rastlinny)
1 1/2 KL vanilkoveho extraku
Postup:
Najprv si pripravime lieskovce. Ak nemame lupacne, musime odstranit supku. Ak by sme ich pomleli so supkou, krem by bol horky. Takze na plech dame papier na pecenie a nato vysypeme lieskovce. Chvilu poprazime v rure a este horuce dame do utierky suchanim odstranime supku. Ak sem-tam ostane kusok supky na lieskovcoch, to nie je na skodu. Lieskovce pomelieme na jemny prasok ( dobre posluzi mlyncek na kavu). Pomlete lieskovce premiesame s preosiatym praskovym cukrom a este spolu pomelieme na mlynceku do velmi jemneho pudru. Nad parou rozpustime na mensie kusy nalamane obe cokolady, pridame slahackovu smotanu a vanilkovy extrakt. Dobre premiesame, kym sa vsetky suroviny spoja. Potom pridame olej a opat poriadne miesame. Nakoniec primiesame na prach pomlete lieskovce s praskovym cukrom. Slahame nad parou este asi 5 minut. Krem sa zacne zahustovat. Prelejeme do teplej vysterilizovanej flasky.Z tohto mnozstva ingrediencii mi vyslo okolo 600 ml orieskovej natierky. Po uplnom vychladnuti flasu uzatvorime a drzime v chlade. V chladnicke vraj vydrzi tyzden, ale pochybujem, pretoze je vyborna a neda sa jej odolat :)
Adrika, tak tento Tvoj recept urcite vyskusam,....rozmyslam ci ten olej niecom nenahradit este, maslom alebo kokosovym olejom....
OdpovedaťOdstrániťGabika,kludne mozes dat kokosovy olej alebo aj obycajny rastlinny ....ja som kupila taku malu flasticku specialne pre tento receptus a vyuzijem to aj inde...stretla som sa uz viackrat v receptoch , kde ide orieskovy olej....ale ten kokosovy bude upne fajn. Pekny advent zelam
Odstrániť